Nisu ni Švicarci

Ako mislite da su Francuzi najveći ljubitelji sira na svijetu, u krivu ste

 Unsplash
Zanimljiv je podatak koji kaže da je čak 9 od 10 država zaljubljenika u sir iz Europe

Sir je neizostavni sastojak mnogih jela, bilo da su ona slatka ili slana. Njime posipamo pizzu i tjesteninu, režemo ga u sendviče, stavljamo u kreme kolača, i još mnoge druge kombinacije. Sirevi se razlikuju po vrsti, veličini, teksturi i obliku, te dolaze iz različitih dijelova svijeta. Toliko je vrsta sireva da malo tko može reći da ga uopće ne voli. Tim britanske agencije za istraživanje tržišta Mintel odlučio je potražiti odgovor na pitanje koja država u svijetu najviše voli sir. Istraživali su tri kategorije, odnosno uvoz i proizvodnju sira, te internetska pretraživanja riječi - sir - na materinjem jeziku pojedine zemlje. Zanimljiv podatak jest da je čak 9 od 10 država zaljubljenika u sir iz Europe, prenosi Euronews.
Zadnja tri mjesta na ljestvici zauzele su Skandinavske zemlje, odnosno Finska, Danska i Švedska. Iako Finci više troše na sir po glavi stanovnika nego njihovi susjedi Danci i Šveđani, ipak su se našli na zadnjem mjestu jer nisu puno pretraživali riječ sir na internetskoj tražilici.

image
Unsplash

Na sedmom mjestu nalazi se Švicarska, zemlja s bogatom poviješću sira. Naime, jedno od najpopularnijih jela iz te zemlje jest rastopljeni sir ili fondue. Također, bio bi grijeh u priči o Švicarskoj ne spomenuti ementaler, sir karakterističan po svojim rupama. Osim što proizvodi čak 32 dvije vrste, Švicarska je i treći najveći svjetski uvoznik sira.

Zatim slijedi Velika Britanija kao šesti najveći ljubitelj sira u svijetu. Najpoznatiji su po sirevima cheddar i stilton. Na ljestvici su se visoko plasirali i zbog velikog broj pretraživanja riječi srodnih ovoj tematici na internetu.

U srcu ljestvice nalazi se Austrija. Uz svoje dvije najpoznatije vrste sira - bergkäse i alpenkäse, Austrija jest četvrti najveći uvoznik sira u svijetu.

image
Unsplash

Trend europski zemalja na ljestvici prekinule su Sjedinjene Američke Države. Čak 523 vrste sira dolaze nam iz te velike sjevernoameričke države. Iako se ne mogu pohvaliti znanjem o stranim sirevima, ipak kažu da jako vole cheddar.

Brončanu medalji zaslužuje Belgija. Iako nisu najveći proizvođači sira, niti ga pretražuju na internetu, Belgija godišnje uveze više od 1,6 kilograma sira po glavi stanovnika.

image
Unsplash

Vjerojatno ste pomislili da je Francuska pobjednik ove ljestvice, no ovoga puta ipak su se našli na drugom mjestu. Razlog zašto jedu manje sira jest zabrinutost zbog utjecaja proizvodnje sira na okoliš, izjasnili su se građani. No, zabrinuti Francuzi i dalje su najveći svjetski uvoznici sira.

Ovogodišnji pobjednik jest zemlja edamera i gaude - Nizozemska. Iako nije najveća zemlja na ovome popisu i ima mnogo manje stanovnika od primjerice SAD-a, Nizozemci su najveći kupci sira u svijetu, čak 3,1 kilogram po glavi stanovnika. Također, i na internetu najviše pretražuju riječ - sir.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. ožujak 2024 21:13