DAJ MI NEŠTO SLATKO

Ako ste u Varaždinu zaboravili kupiti kolače na putu kući, spasit će vas novi automat

 Arbia Kavana Dorka Facebook
Varaždinska kavana Arbia Dorka svoje je čuvene slastice odlučila ponuditi u posebnom automatu koji stalno nadopunjuje svježim kolačima

Kilometar dug put od središta Varaždina do gradskog kvarta Banfica Varaždinci odmilja zovu – slatkom rutom. Najmanje dva, a ponekad i tri puta dnevno, prođe tuda bijeli VW caddy s natpisom "Arbia Dorka" na ulaštenim vratima. A unutra slatki raj. Kristina Ožura, voditeljica varaždinske kavane poznate po finim kolačima, vozi novu rundu kolača za prvi kolačomat u Hrvatskoj.

Ljubiteljima slatkog, onima koji su prelijeni za pečenje kolača ili kome su iznenada banuli nenajavljeni gosti, u zadnja je dva tjedna ovo nezaobilazna destinacija.

Na deset katova, deset vrsta kolača

"Imamo kremšnite pakirane po dva komada, domaći miks, kremšnite u čaši za van, dječju tortu, tiramisu, cheesecake, mađaricu, čokoladnu tortu, rapsodiju od naranče i desert koji smo nazvali buno", nabraja Marko Kelemenić. Kad zastane, Marin mu šapće što je zaboravio.

Samouslužni automat s rashladnom vitrinom funkcionira na principu svakog drugog – ubaciš novac, dobiješ kolač. Prima on i papirnato i kovano, a uskoro će se, najavljuju vlasnici "Arbia Dorke" braća Marko i Marin Kelemenić, u skladu s vremenima, moći platiti i beskontaktnom karticom.

Otkud uopće kolačomat? Kome je pala na pamet sjajna, a zapravo jednostavna ideja u vrijeme kad je aparat postao omiljena, često i jedina otvorena "trgovina".

"Nama dvojici. Nikad i nigdje ga nismo vidjeli, ali svakodnevno prolazimo pokraj kavomata, jajomata, aparata za tjesteninu i bučno ulje... Puno se toga tu u Varaždinu prodaje iz samouslužnih automata. Kad je počela pandemija, naša kavana 'Arbia Dorka', u koju smo uložili sebe, morala se zatvoriti. Slastice, kavu i čaj prodavali smo kroz mali prozorčić na ulicu. Morali smo misliti na egzistenciju, a u takvoj situaciji čovjeku svašta padne na pamet. Mi smo se domislili kolačomata. Mislili smo, zašto ne?", govore braća.

Da su dobro mislili, pokazuje i svakodnevno dobar promet na njihovoj inovaciji, brendu koji su odlučili zaštititi. Njihova je ponuda varaždinski hit.

No, teško je reći bi li kolačomat bio hit da ne nudi slastice Arbia Dorke. Kavana uređena u bečkome štihu, s boutique hotelom, od svojeg je otvorenja uz gradski park u strogoj gradskoj jezgri postala destinacija draga sladokuscima.

"Možemo se pohvaliti da su naše slastice Varaždinci, ali i turisti, kojih je prije pandemije u Varaždinu bilo dosta, dobro prihvatili. Kolači su poznati, tradicionalni, ali svaki od njih dodatno modificiramo po vlastitoj recepturi, koja je naša mala tajna", govori Marin.

Iako su kremšnite u Arbia Dorki ogromne, takve u kolačomatu ne mogu biti. Na prvom nivou frižidera dvije su zapakirane kremšnite od po 200 grama. Cijene kolača su između 14 i 20 kuna.

Dečki rade isključivo s domaćim namirnicama

"Prvi krug dobavljača su lokalni OPG-ovi, a ono čega tu nema, potražimo malo dalje ali u Hrvatskoj. Male probleme imamo samo s čokoladom, koju onda nabavljamo vani. Ali samo nju. Mlijeko i jaja imamo tu, u susjedstvu."

Kolačomat se ne može postaviti tek tako. Valja ispuniti mnoge zdravstvene uvjete. Poštovati temperaturni režim i HASSAP, održavati hladni lanac. Temperatura se mora kretati oko 4 stupnja.

Reakcije Varaždinaca na kolačomat su, kažu, odlične.

"Otvoren je tek dva tjedna, od 5. ožujka, a već imamo stalne kupce. Zovu, predlažu nam kolače iz našeg redovnog asortimana, koje bi voljeli moći kupiti na kolačomatu. Slušamo primjedbe, ozbiljno ih razmatramo. Na taj način, zajedno s kupcima, razvijamo svoju ponudu", kaže Marko Kelemenić.

Kolači se prodaju u prikladnoj ambalaži, s obaveznom, u celofan upakiranom žličicom - da se mogu odmah konzumirati.
Budući da je kolačomat postao hit, uskoro će dobiti svoju Internet stranicu i profile na društvenim mrežama. Ponuda kolača mijenjat će se u skladu s godišnjim dobima i sezonskim voćem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 11:10