Preporuka s putovanja

Ako uskoro idete u Beč, na ovom mjestu probajte kolače, te okuse ćete još dugo pamtiti

Austrijska prijestolnica uvijek je dobra ideja za vikend izlet, a ako ste u potrazi za doista posebnim mjestom za zasladiti putovanje, posjetite Konditorei Oberlaa

Tko god je nekad u životu bio u Beču, glavnom gradu Austrije, zna kako je jedan vikend nedovoljno dug da bismo posjetili sve što taj grad na Dunavu nudi. Tako i mi, svaki put kad ga odaberemo za izlet, otkrijemo nešto novo. A prvo je, da Beč nije lijep samo u vrijeme Adventa, kako neki misle. Baš naprotiv, u svako godišnje doba ova je prijestolnica odlična ideja za bijeg od svakodnevice i otkrivanje nekih novih mjesta i atrakcija. Pa i okusa. Stoga evo i druga lekcija - Beč ne nudi samo Manner napolitanke ili Mozart kugle (koje su, usput rečeno, zapravo tradicionalni slatki suvenir iz Salzburga, a ne iz Beča).

image

Konditorei Oberlaa Wien

Privatni Album
image
Privatni Album

Na našem posljednjem putovanju, bez puno razmišljanja skrenuli smo u Beč na nekoliko sati. Uputili smo se u centar gdje se tog četvrtka, 26. listopada, slavio "Nationalfeiertag", odnosno dan kojim Austrijanci od 1955. obilježavaju proglašenje svoje neutralnosti. Iako su trgovine bile zatvorene, grad je vrvio turistima i Austrijancima koji su došli gledati vojnu paradu, pa su zato gotovo svi kafići, restorani i slastičarnice u centru bili otvoreni.

image

Ponuda pralina

Privatni Album
image
Privatni Album

Bježeći od rijeke ljudi koja se okupila oko Rathausplatza spustili smo se do Mariahilfer Strasse gdje nam je odmah na uglu u oko upala slastičarnica velikih prozora i bogate vitrine s kolačima, pralinama i tortama (adresa je Mariahilfer Strasse 1c). Na zlatnoj ploči iznad ulaznih vrata piše Konditorei Oberlaa. Kad smo kročili u nju već nas je s vrata zabljesnulo sve bogatstvo boja i oblika kolača, torti, macaronsa (ovdje ih zovu LaaKronen) i pralina koje nude u velikoj polukružnoj vitrini uglancanih staklenih stijena.

image
Privatni Album
image

Doio ponude torti

Privatni Album/

Zbog pogleda na nju nam je, priznajemo, brže počelo kucati srce. Nakon duljeg obilaska vitrine sa svih strana odlučili smo se za Maroni-Obers Torte (4,90 €), jer ipak je sezona kestena i Himbeer Royal Torte (4,90 €), jer obožavamo maline i prhko tijesto.

image

Torta od malina

Privatni Album
image

Torta od kestena

Privatni Album

Kada bismo trebali ukratko opisati iskustvo koje su nam pružile ove dvije šnite torti rekli bismo da je bilo besprijekorno, no da biste stekli bolji dojam recimo i kako ovdje kolače - osjetili smo na prvi zalogaj - ne "kamufliraju" dodanim šećerom, želirom i pojačivačima okusa. U kolačima su lijepi komadi orašastih plodova, bilo da je riječ o orasima, bademima ili lješnjacima, kreme se rade od voća, koje se, ako ga ima u tortama i kolačima, najčešće koristi cijelo. Torta od kestena bila je prozračna, nježno slatka zbog moussea od čokolade i punih okusa koje je pojačao kremasti kesten-pire kojim je torta premazana. Royal torta od malina jedna je od najboljih s ovim voćem koju smo posljednjih godina probali. Osvježavajuća je, ali ne prekisela, slatkoća se osjetila samo u posipu prhkog tijesta, a biskvit i krema na kojoj su bile maline bila je sočna, ali ne i mokra.

Ako vas zanimaju cijene, one su za komad torte najčešće 4,90 eura, tortellete su 4,30 eura, ekleri i štrudla od jabuka 4,60 €, a praline su su ovisno o kutiji u kojoj su pakirane 25,20 eura za 220 grama ili, primjerice, 15,10 eura za 130 grama, iako u web shopu imaju bogatiju selekciju pralina. Mini torte, koje privlače najviše pažnje u vitrini prodaju za 26 eura, velike od 42 do 58 eura, Panettone (1 kg) stoji 25 eura... U ponudi imaju i doručak koji se kreće od 1,70 do 14,90 eura, a služe ga do 11:30 sati. Radno vrijeme im je svaki dan, blagdanima i praznicima od 9 do 18 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 20:12