ŠTO JEDU AMERIKANCI?

Američki Super Bowl u brojevima: 1,4 milijarde krilca, pivo za 11 milijardi dolara i 3630 tona avokada

 Arinahabich/Getty Images/istockphoto
Osim američkom nogometu i Taylor Swift, velika pažnja prve nedjelje u veljači u Americi se posvećuje i hrani

Američki Super Bowl, sportski događaj koji okuplja fanove američkog nogometa (a ove godine i Taylor Swift), jedan je od najvažnijih u godini. Gleda se u gotovo svakoj kući, a oni koji uspiju ugrabiti karte smatraju se pravim sretnicima. Osim oko sporta, taj se dan sve vrti i oko hrane. Na stolovima brojnih američkih domova tako se najčešće nalazi finger food u različitim formama, a najpopularnije su ipak tri stvari ili, kako ih nazivaju tamošnji mediji, Super Bowl trojstvo - pileća krilca, guacamole i pivo.

image
Timothy A. Clary/Afp

Iako službeni podaci od ove godine još uvijek nisu dostupni, prije samog održavanja Super Bowla izračunato je kako bi se ove godine moglo pojesti između 1,2 i 1,4 milijarde krilca, koja su i (neslužbeno) proglašena jelom Super Bowla. Guacamole je, pak, najpopularniji dodatak grickalicama, a prema različitim izvorima, za vrijeme Super Bowla pojede se gotovo 3630 tona umaka od avokada. Kako se najčešće poslužuje uz tortilja čips ili krumpiriće, i to su proizvodi čija prodaja u ovo doba godine bilježi nevjerojatan rast. Uz navedeno, popularne grickalice su i pereci.

image
Wundervisuals/Getty Images

Osim krilaca i guacamolea, Amerikanci koji kod kuće gledaju Super Bowl obožavaju i pizzu. Tako se od 48 milijuna Amerikanaca koji su ovog vikenda naručili hranu, čak 60 posto njih odlučilo se za pizzu, a brojne trgovine stavile su svoje polugotove pizze na akcijska sniženja.

image
Agrobacter/Getty Images

Na kraju, da ne bi ostali žedni, Amerikanci se najčešće časte pivom pa se tako procjenjuje da u samo jednom vikendu popiju 1,2 milijardi piva, što je otprilike 11 milijardi dolara potrošenih samo na omiljeni napitak mnogih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 10:16