Sjajna reklama

Američki Vogue u velikoj reportaži nahvalio naše vinske regije i vinare, evo njihovih preporuka

 Kozlovic Facebook
Moćni magazin objavio je tekst pod naslovom: "Toskana, pomakni se: zašto bi hrvatske vinske regije trebale biti na vašem radaru"

"Kad pomislite na Hrvatsku, vino možda nije prva stvar koja vam padne na pamet. Ipak, osim tirkizno plavog mora, prekrasnih plaža i povijesnih gradova koji su ga učinili omiljenim ljetnim odredištem, agrarno bogatstvo Hrvatske uključuje hektare stoljetnih vinograda i maslinika koji prekrivaju strme padine i zelene doline", piše Julia Eskins u velikoj reportaži za američki Vogue. Prošle godine, ističe u nastavku, Hrvatska je na prestižnom Decanter World Wine Awardsu odnijela rekord od tri platinaste i 16 zlatnih medalja, što je potaknulo još veći interes za njezina vina malih serija (od kojih se većina ne izvozi). Sada, sa sve većim međunarodnim fokusom na svojih 130 autohtonih sorti grožđa, ova zemlja konačno dobiva priznanje kao destinacija za ljubitelje vina.

image

Vinarija Kabola

Berislava Picek/Cropix

Novinarka Eskins u svom tekstu ističe višestruku motivaciju za posjet glavnim hrvatskim vinskim regijama; pored procvata vinarstva, dobrih hotela i moderne infrastrukture, za nju su to i ulazak naše zemlje u Schengensku zonu, kao i uvođenje eura kao službene valute. Pa tako Julia, umjesto za naše turističke bisere, poziva čitatelje američkog Voguea da se ove godine odluče za hrvatske vinske regije u razvoju i ističe ih ovim redoslijedom.

Konavle

Smještena na najjužnijem dijelu Hrvatske, vinska regija Konavle udaljena je samo 30 minuta vožnje južno od Dubrovnika, ali ta udaljenost čini se bitno veća zahvaljujući njenim slapovima, pješačkim stazama, idiličnim primorskim gradovima i obiteljskim farmama. Prestiž koji regija uživa u proizvodnji vina učvrstila je malvasija dubrovačka, drevna sorta grožđa koju je lokalni enolog Niko Karaman spasio od izumiranja nakon što je Domovinski rat uništio mnoge izvorne vinograde u 90-ima. Regija je sada dom za više od 20 proizvođača specijaliziranih za suho bijelo vino, uključujući nagrađivanu vinariju Karaman”, piše Julia i nastavlja:

image
Hotel Supetar Cavtat
image
Hotel Supetar Cavtat

"Unatoč dojmu da su ispod radara, Konavle se sve više ističu kao destinacija koju vrijedi zapamtiti. Prošlog ljeta Hotel Supetar Cavtat otvoren je nakon opsežne obnove privatne vile iz 1920-ih, izgrađene na ostacima starogrčkog naselja. Elegantni boutique hotel, koji je sada dio Adriatic Luxury Hotel portfelja vrhunskih objekata diljem Dalmacije, ima 16 soba, a sve ih je individualno dizajnirala hrvatska dizajnerska tvrtka Studio Lacroma u suradnji s lokalnom umjetnicom Katarinom Alamat Kusijanović. Namjenski vinski bar poslužuje odabrane brendove konavoskih vina, dok terasa restorana s pogledom na cavtatsku luku pruža savršen ambijent za pijuckanje pod zvijezdama", objašnjava novinarka.

Poluotok Pelješac

“Izdignut iz dalmatinske obale, sjeverno od Dubrovnika, nalazi se poluotok Pelješac koji je meka za kamenice i vino svjetske klase. A zahvaljujući Pelješkom mostu, koji je otvoren u srpnju 2022., sada je lakše doći do poluotoka, bez da morate prelaziti uski pojas Bosne koji je prije dovodio do dugih graničnih provjera i zastoja. Nakon što ste pojeli svoju porciju svježih kamenica na tirkiznoj vodi Malostonskog zaljeva, kušajte drugi specijalitet regije: crno vino Plavac Mali”, savjetuje Eskins.

image

Frano Miloš u svojoj vinariji u mjestu Ponikve pored Stona proizvodi vrhunsko vino od sorte Plavac mali

Nikola Vilić/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

"Jedna od najstarijih obiteljskih vinarija u Hrvatskoj - Vinarija Miloš, proizvodi vino već više od 500 godina, ali tek nakon što je komunistički sustav došao svom kraju 1990-ih, obitelj je uspjela otvoriti komercijalnu vinariju. Danas imaju najveći organski vinograd na poluotoku, gdje su padine toliko strme da je nemoguće koristiti strojeve i sve se mora raditi ručno. Rezultat blista u njihovom vinu Miloš Stagnum, napravljenom isključivo od najboljeg grožđa, od 20 do 50 godina starih trsova, a pušteno je u prodaju nakon desetljeća dugog procesa odležavanja. Mnoštvo obiteljskih vinarija na poluotoku osigurava kušanje bez gužve. A za one koji žele ostati u blizini, Villa Korta Katarina, članica Relais & Chateaux, nudi osam luksuznih apartmana na svom raskošnom vinskom imanju uz more", preporučuje Vogueova novinarka.

Istra

image
Matej Paluh
image

Stancija Meneghetti u Balama

Matija Djanjesic/Cropix

“Sjeverozapadna hrvatska regija Istra prije je bila dio Italije, a taj se utjecaj osjeća i danas. Zapravo, regija je dobila nadimak “nova Toskana” zbog svojih brežuljaka prošaranih maslinicima, vinogradima i šumama prepunim tartufa. Postoji mnoštvo obiteljskih vinarija - primjerice, Kabola i Cattunar da spomenemo par, ali i moderna imanja poput Roxanicha i Kozlovića počela su spajati suvremeniji arhitektonski jezik s hrvatskom tradicijom. Prošle je godine Meneghetti Wine Hotel & Winery, hotel s 40 soba ušuškan u stoljetnu kamenu zgradu, predstavio svoj vinski kompleks od 160.000 četvornih metara, koji uključuje podrum u obliku vojnog hangar, inspiriran povijesnim utvrdama koje okružuju imanje, kao i privatnu kušaonicu", slikovito opisuje Julia.

image

Nekadašnja stara škola u selu Krasica u okolici Buja postala je restoran Stara škola ciji koncept je osmislila chefica Priska Thuring

Berislava Picek/Cropix
image

Stara škola

Berislava Picek/Cropix
image

Stara škola

Berislava Picek/Cropix

A za kraj dodaje: "Novost na sceni je i Stanzia Baracija, dizajnerski napredna vila koja se nalazi na 50 hektara organskih vinograda, maslinika, voćnjaka, povrtnjaka i livada koje pripadaju hrvatsko-američkoj obitelji Penavic. Kako bi obnovili kuću iz 19. stoljeća, vlasnici su angažirali njujorški arhitektonski studio Lindsay Newman. Pola milje sjeveroistočno nalazi se i sestrinsko imanje vinarije Clai, specijalizirano za biodinamička vina. Prošlog prosinca obitelj je otvorila restoran Stara Škola, koncept bez otpada, od farme do stola koji vode švicarsko-kanadska kuharica Priska Thuring i bivši članovi tima restorana Alchemist s Michelinovom zvjezdicom u Kopenhagenu. Ovdje je fokus nedvojbeno na blagodatima Hrvatske, uključujući mnoga vina koja privlače znatiželjna nepca izvan plaže i duboko u prirodu".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 22:07