Novo ruho, fantastični okusi

Amos Novak i Melkior Bašić prikazali su tradicionalnu međimursku kuhinju u modernom izdanju

S ciljem popularizacije lokalne gastronomije u poznatom međimurskom restoranu Terbotz pripremili su večeru u pet sljedova

U sklopu svojeg, sve uspješnijeg prezentiranja kao jedne od vodećih destinacija kontinentalnog turizma, Međimurje se sve više usredotočuju na gastronomsku ponudu koja, pokazuju statistike o preferencijama modernog turista, igra veliku ulogu u odabiru destinacije. Zahvaljujući nagrađivanim vinima iz vinograda koji premrežuju županiju na krajnjem sjeveru Hrvatske, posebno autohtonoj sorti - pušipelu, Međimurje se uspjelo profilirati kao popularna vinsko odredište. No, sljedeći je cilj popularizacija lokalne gastronomije na višu razinu kako bi zaokružili svoju eno-gastronomsku ponudu.

U ostvarenju tog cilja, jedan od najeminentnijih međimurskih restorana - Terbotz, poznat po spajanju moderne i tradicionalne kuhinje, otišao je i korak dalje. U namjeri prezentacije međimurske gastronomije oplemenjene novim gastro izazovima, svom su mladom, ali već renomiranom chefu Amosu Novaku (22) kao gosta pridružili starijeg i iskusnijeg Melkiora Bašića te gostima na gala večeri poslužili menu koji je dvojac zajedno osmislio. Ovo je bila tek prva takva večera u nizu, a chefu Novaku svaki će se put pridružiti drugi, poznati hrvatski majstor kulinarstva. Dvojac je poslužio pet sljedova, tri Novakova i dva Melkiora Bašića, a uz svaki se tanjur točilo i upareno vino iz podruma Jakopić.

image

Obojica chefova kažu da su jedan od drugoga naučili nešto novo

Matej Ščavničar

Amos Novak za prvo je predjelo poslužio guščju jetru s pistacijom, vinom i lukom (Graševina 2023) drugo predjelo je bila štrukla s jelenom i rukolom (Pušipel 2023), uslijedile su okruglice od pastrve, s glaziranim porilukom i Hollandaise umakom (Sauvignon 2023) Melkior Bašić se u glavnom jelu opredijelio za juneći file s gljivama i krmom od krumpira (Cuvée 2016), dok je desert pripremio od mliječne i bijele čokolade te lješnjaka (Rajnski rizling 2019, izborna berba).

Profiliranje destinacije

Dok je Amos Novak bio zadužen za predjela, njegov je gost Bašić servirao glavno jelo i desert. Ususret svakom su novom tanjuru, chefovi prezentirali jelo, dok je vlasnik Terbotza i vinarije, Branimir Jakopić, predstavio upareno vino te ispričao kako je ideja o ovom događaju nastala u suradnji sa županijskom Turističkom zajednicom.

image

Mladi chef Amos Novak pripremao je tri jela

Matej Ščavničar

"Ideja je bila osmisliti priču kojom bismo prezentirali međimursku gastro scenu, jer znamo da imamo što za pokazati. Kod nas je zaposlen mladi Chef Amos Novak, koji u svojoj karijeri već ima zavidne rezultate pa smo mu s idejom integriranja iskusnijih generacija kuhara, pridružili Melkiora Bašića. S profiliranjem destinacije, gdje će se mladi chefovi moći dokazivati i ozbiljno se posvetiti gastronomiji, vjerujemo da će se i zaustaviti odlazak najkvalitetnijeg kadra iz županije i države, ali i animirati mlade da se opredijele za zvanje kuhara. Pa da potom na domaćim i međunarodnim sajmovima promoviraju međimursku gastronomiju. Budimo realni, stalno slušamo o ‘pjatu‘, a tanjur se rijetko spominje", pojašnjava ideju Branimir Jakopić.

image

Melkior Bašić oduševio se kako chef Novak priprema pastrvu

Matej Ščavničar

Gostovanje Melkiora Bašića prvo je u nizu koje Terbotz namjerava provesti tijekom sljedećih nekoliko godina. Amos Novak osobno se založio da to bude baš on, jer chefa Bašića, kaže, izuzetno cijeni. Uslijedit će gostovanja drugih, renomiranih hrvatskih chefova, uz koje će chef Novak učiti suvremene tehnike i trendove kako bi se i sam jednog dana našao u njihovom rangu i osobno se etablirao u svijetu vrhunskog kulinarstva.

Bez stresa

"Kuhati s tako poznatim chefom za mene je bilo sjajno, potpuno novo iskustvo. Puno mi znači što mogu učiti i jedva čekam sljedećeg gosta. Dok smo kuhali, nije bilo stresa kao obično, nego smo se i dobro zabavljali. Dao mi je dobre savjete, recimo trikove za dobar Hollandaise i glaziranje mrkve i pastrnjaka, a način na koji je priredio biftek je sjajan. Iako mladi chefovi odlaze u veće sredine, ja planiram ostati u Međimurju i pokušati lokalne recepte kombinirati s modernijim tehnikama pripreme, ali to ću morati polako jer ljudi se trebaju naviknuti. Velik je to izazov, jer Međimurci su naviknuli neko jelo jesti na način na koji se ono oduvijek pripremalo", kaže Amos Novak, koji bi volio proputovati svijet i isprobati kuhinje svih zemalja. Zadnju nagradu dobio je na natjecanju u Stuttgartu, gdje je s varaždinskim regionalnim timom (budući da Međimurje nema svoje udruge pa ni ekipe) osvojio broncu za hladno predjelo.

image

Guščja jetra s pistacijom, vinom i lukom

Matej Ščavničar
image

Štrukli s jelenom i rukolom

Matej Ščavničar
image

Pastrva s porilukom i Hollandaise umakom

Matej Ščavničar

Melkior Bašić dodao je kako cijeni autohtona jela. Sad je prvi put posjetio Međimurje i prvi put tu kuhao, ali međimursku kuhinju, kaže, uspio je upoznati putem degustacija. Voli meso z tiblice i kosanu mast, međimurske specijalitete.

"Znam da Međimurci fino kuhaju i vole dobro jesti pa sam se rado odazvao Amosovom pozivu da mu budem gost, ali dozvoljavam si samo dati poneki savjet, jer chef je u svojoj kuhinji uvijek glavni", kaže Melkior Bašić. Da je zbog uloge suca u MasterChefu postao zvijezda, neće se složiti: "Prvo smo bili kuhari i zato smo došli u žiri. To nam uvijek treba ostati u glavi. Naš posao nije da budemo zvijezde, nego da radimo svoj posao."

Inače, Amos i Melkior su se upoznali na Novoj TV, nakon što je Novak osvojio jednu od svojih brojnih nagrada na međunarodnom natjecanju - šesto mjesto na svjetskom natjecanju u Meksiku. Ranije je izjavio da mu je Melkior omiljeni chef pa su mu producenti organizirali iznenađenje i doveli Bašića u emisiju.

Jedini dogovor oko menija u Terbotzu bilo je sveto pravilo kulinarstva, da se namirnice ne ponavljaju.

Samo lokalno

Kuhali su, s tek minimalnim izuzecima zbog bogatstva okusa, isključivo s lokalnim, međimurskim namirnicama. Melkior Bašić osobito je bio iznenađen kvalitetom bifteka, kojeg je poslužio u svom glavnom jelu. "Međimurje ima vrlo kvalitetne lokalne namirnice i mogu biti ponosni. Meso im je vrhunske kvalitete. Fine dining? Uvijek treba slušati goste što žele i tome se prilagoditi. Treba biti šaroliko, no kad bi svi radili fine dining, kulinarstvo bi bilo dosadno", kaže chef Bašić.

image

Juneći file s gljivama i krumpirom

Matej Ščavničar
image

Desert od mliječne i bijele čokolade i lješnjaka

Matej Ščavničar

Transferi chefova iz restorana u restoran u Hrvatskoj sve su češći, što, smatra Melkior Bašić, nije dobro: "Želiš li postići standard, chef je danas bitna karika." On sam, kaže, ne želi se zaposliti kao chef, želi "dijeliti znanje" i jednog dana otvoriti vlastitu gostionicu u kojoj će raditi sa suprugom.

Osim što znanje prenosi drugima, pa je i mladi chef Terbotza dobio priliku ponešto naučiti, i Melkior je, kaže, od njega nešto naučio. Oduševio ga je način na koji je Amos Novak pripremio pastrvu. Umjesto da ju ostavi sirovu za okruglice, dinstao ju je na luku. Melkioru Bašiću se za boravka u Međimurju najviše svidio gablec u Terbotzu, trganci s pretepenim umakom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:18