PRVO JE BILO JAJE

ANA GRGIĆ: ''Veselim se proljeću zbog šparoga koje su tako zdrave i pune okusa, a izvrsno se slažu upravo s jajima!''

 Marko Miščević
Vječni izazov većine kuhara je kako na poseban način pripremiti ovu savršenu namirnicu, a mi vam donosimo recept jedne od najboljih hrvatskih chefica

''Slasna pinca, kuhana šunka u kruhu, domaće kobasice, mladi luk… sve su ovo jela čiji nas mirisi brzo povedu u jedinstveno i svečano vrijeme Uskrsa. Ako se želite malo odmaknuti od tradicionalnih recepata i dodatno obogatiti stol za blagdanski ručak, ovo jelo savršen je odabir. Svježe divlje šparoge i hrskavi drniški pršut s dodatkom aromatičnog parmezana i maslinovog ulja savršeno upotpunjuju nježan okus jaja i pretvaraju ovo jelo u pravu uskrsnu poslasticu u kojoj će vaši ukućani i gosti istinski uživati. Osobno, jako se veselim proljeću upravo zbog divljih šparoga koje su tako zdrave, sadrže brojne nutrijente i pune su intenzivnog okusa, a izvrsno se slažu upravo s jajima. Omiljena kombinacija' - govori Ana Grgić.

Marko Miščević

Punjena jaja s kremom od parmezana, salata od divljih šparoga i hrskavi pršut

6 jaja
250 ml vrhnja za kuhanje
30 g parmezana
1 vezica divljih šparoga
100 g drniškog pršuta
po želji kadaifa
maslinovo ulje
ribana korica jednog limuna

Marko Miščević

Odrežite vrh sirovih jaja, ispraznite ih u posudu. Odvojite žutanjke i začinite ih s timijanom i maslinovim uljem. Žumanjke lagano poširajte u vrućoj vodi. Ljuske operite pod vrućom vodom i posušite ih. Kada su žutanjci kuhani vratite ih nazad u ljusku. U međuvremenu pomiješajte vrhnje za kuhanje, parmezan i sol te iskuhavajte do željene gustoće. Pršut tanko narežite i stavite ga u pećnicu da se ispeče, odnosno pretvori u hrskavi čips, posušite ga na papiru da se upije visak masnoće. Divlje šparoge skuhajte u vodi u koju treba dodati malo šećera, kuhajte do dvije minute da ostanu što hrskavije. Kadaif stavite na pleh i pecite u pećnici dok ne dobije lijepu boju. Kremu od parmezana stavite u ljuske od jaja, a vrh posipajte čipsom od pršuta. Kuhane šparoge začinite limunovim sokom, koricom od limuna, maslinovim uljem i malo soli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:27