METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj: "Što je jelo zahtjevnije i teže za pripremu, meni ga je zabavnije raditi"

Učenica trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Split jedna je od finalista izbora METRO Junior Top Chef

Anđela Kurilj učenica je trećeg razreda Turističko-ugostiteljske škole Split. Iako u kulinarstvu nema značajniju obiteljsku tradiciju, kuhati je počela vrlo rano, u trećem razredu osnovne škole. Majka je morala raditi pa je Anđela, kao najstarije dijete uz brata Ivana i sestru Petru, trebala kućanske poslove preuzeti na sebe. Kuhala je, čistila, prala... Prvo jelo koje je napravila bila je juha, zatim hrenovke pa krumpiri, a onda su na red došle različite vrste tjestenine koje su sestra i brat zavoljeli. Na selu, dok je baka boravila vani, pokušala je samoinicijativno napraviti púru. Nije uspjela u tome, ali je rezultat bila ukusna juhu s kukuruznim brašnom. Tako je i zavoljela kuhanje pa je vrlo rano počela eksperimentirati s jelima. To je i presudilo da kuhanje postane njezin profesionalni izbor pa je i odabir Turističko-ugostiteljske škole bio logičan.

Osim što praktičnu nastavu obavlja u školi, koja se zbog opsežnih radova sada izvodi u menzi Građevinskog fakulteta u Splitu gdje smo i razgovarali, Anđela vježba u Chevap Houseu u Podstrani, u popularnom ugostiteljskom objektu poznatog kuhara Duje Pisca. "Kod Duje Pisca planiram ostati raditi nakon završetka školovanja. Za sada pomažem u kuhinji i ne radim na roštilju. Postojeći roštilj- majstori imaju ubrzan ritam zbog popularnosti objekta, ali kad steknem potrebno iskustvo, doći će na red i najsloženiji poslovi u kuhinji", objašnjava Anđela Kurilj.

image
Saša Burić/Cropix

Iskustvo je važno

Naglašava da jako voli ovaj posao. "Radila sam u hotelskoj kuhinji i to mi nije toliko privlačno jer nema dinamiku restorana. Što je posao teži i složeniji, meni je zabavniji. Nisam od onih koji vole stajati sa strane. Više volim biti u punom radnom i kreativnom ritmu. Volim probati sve raditi. Iskustvo je najvažnije u ovom poslu", smatra Anđela.

Na naše pitanje ima li vremena za kulinarske televizijske emisije, kaže da ih gleda te da joj je najzanimljiviji način rada Gordona Ramsayja.

Na natjecanjima, a u mnogima je Anđela ostavila zapažen trag osvajajući medalje, najčešće je pripremala jela od mesa i pratećih namirnica, ali se u posljednje vrijeme okreće i ribljim jelima te onima s plodovima mora. "Izlazim iz zone komfora pripreme mesnih jela i okrećem se raznim vrstama. Profesori i poznati kuhari, koje sam imala prigodu upoznati, kažu mi da sam svestrana", kaže Anđela i dodaje da je mnogo naučila od profesora Nikše Topića koji potiče učenike na usavršavanje. Podrška im je i na natjecanju. Ove je godine na međunarodnom natjecanju "Biser mora" Anđela Kurilj s Ružicom Lončar osvojila treće mjesto, a na kupu "Sveti Vlaho" u Dubrovniku pobijedila je s Katarinom Gačić. "Najčešće nastupam s Ružicom Lončar. Stvarno se odlično slažemo i nadopunjujemo u kuhinji. Opuštene smo i radimo timski", otkriva Anđela i dodaje da je sklonija praktičnom radu nego teoriji.

image
Sasa Buric/Cropix

Prvi dio natjecanja METRO Junior Top Chef mladih kuharskih nada, učenika srednjih škola, u Splitu je održan u prostorijama Aspire. "Pripremali smo rižoto i omlet. Zbog loše tave nisam očekivala prolaz jer omlet nije ispao kao treba, ali je zato rižoto ispao odlično", kaže Anđela i dodaje: "Kada sam saznala da smo Ružica Lončar i ja prošle, ušle smo u drugi krug koji je održan u Zagrebu. Tamo sam pripremila hladnu salatu za predjelo. Nisu me dočekale namirnice koje sam priželjkivala pa sam od povrća koje je bilo na raspolaganju uzela sve, napravila umak od senfa s limunovim i narančinim sokom, dodala neke začine i napravila odlično predjelo. Za glavno jelo sam napravila filete orade na prosu skuhanom na ribljem temeljcu uz riblji velouté. Prilog su bile sotirane tikvice na maslacu. Što je jelo zahtjevnije, meni ga je zabavnije raditi. Težim pripremi kompliciranijih jela", otkriva Anđela.

image
Saša Burić/Cropix

Najveća želja

Kad stekne potrebno radno iskustvo, Anđela Kurilj će vjerojatno otvoriti vlastiti restoran. "To mi je velika želja i cilj. Vjerujem da ću tu svoju želju i ostvariti", napominje Anđela koja kaže da ima ponuda za daljnje školovanje, od kojih je najkonkretnija ona Aspire.

Naglašava da je više privlači praktičan rad te da planira raditi čim završi školovanje.

Što se tiče recepta koji će Anđela Kurilj podijeliti s čitateljima, on je inovativan i nastao je kao kompilacija različitih tehnika, a napravila ga je prvi put.

image
Saša Burić/Cropix

Recept

MARINIRANE FLAMBIRANE KOZICE

(uz toplu salatu od manga na posteljici od čipsa mrkve i s umakom od limuna i maslaca)

Trebat će vam:

100 g repova kozica
0,3 dl rakije

Za marinadu:

1 dl maslinova ulja
1-1,5 žlica limunova soka
1 žlica bijelog vina
1 žlica svježe nasjeckanog peršina

Za čips od mrkve:

2 manje mrkve
2 žlice kokosova ulja
začini po želji

Za umak:

2 iscijeđena limuna
120 ml vrhnja za kuhanje
2 žlice svježe sjeckanog peršina
70 g maslaca

Za toplu salatu od manga:

1 mango
½ kapule
½ svježe paprike
1 žlica kokosova ulja
začini po želji

Repove kozica marinirati te ih potom staviti u hladnjak. Mrkvu narezati na tanke listiće, potom "uvaljati" u kokosovo ulje i začine po želji, rasporediti je po plehu te peći na 200 stupnjeva 10-15 minuta.

Limunov sok staviti kuhati, a kad prokuha dodati mu vrhnje za kuhanje. Miješati na laganoj vatri te postepeno dodavati kockice maslaca. Dodati peršin i začiniti po želji.

Mango, kapulu i papriku narezati na kockice. Na kokosovom ulju prvo sotirati papriku pa dodati mango i na kraju kapulu. Začiniti po želji. Na kraju izvaditi kozice iz hladnjaka te ih flambirati.

image
Metro

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:44