VELIKI TEST

Apsolutni hit su bučnica Đurine hiže koju rade po obiteljskom receptu, Marketovi rižoti i žgvacet

 Tomislav Kristo/Cropix
Isprobali smo ponudu kućica na YES Feel Good festivalu na Strossmayerevom trgu i evo što morate probati

U pravom jesenskom raspoloženju, uz pogled na sivo nebo i pokoju kap kiše, zaputili smo se provjeriti što nam je to finog donio novi YES Feel Good festival na Strossmayerevu trgu. Nakon Zagreb Burger Festivala, naime, poznati su igrači uzeli dva dana odmora pa se vratili na mjesto zločina i još se jednom iznova opasno bacili na kuhanje. Posjetiteljima već poznate kućice restorana El Toro, Đurina Hiža, Cheese Bar, Nekić Trucksa i slastičarnice Le Kolač ovog su se puta odlučile predstaviti sezonskim jelima poput štrukli i bučnice, quesadilla, žgvaceta, pulled porka i omiljenih ledenih slastica u jesenskom ruhu, dok nešto noviji izlagači kao što su Maket, Streets i Urban Farm Solutions posjetitelje mame rižotima, pohancima i vege brushettama.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Nije nam preostalo ništa drugo nego obići baš sve kućice, pomno promotriti ponudu pa izabrati favorite prvog i za sada jedinog jesenskog gastro festivala u Zagrebu. Nakon testiranja, priznat ćemo vam, donijeti odluku bilo je zbilja teško jer smo kušanim jelima teško pronalazili mane. No, prva tri mjesta zauzimaju inovativnija jela koje bismo rado ponovno kušali i na svakom nadolazećem festivalu.

Marketov rižoto apsolutni favorit

Prvo mjesto među najukusnijim jelima na testiranju jednoglasnom smo odlukom dodijelili Marketu i njihovim rižotima. Nismo se mogli odlučiti koji nam je bolji, onaj sa sporo pečenim junećim obrazima i pireom od pečenih jabuka, chillijem te ukiseljenim komadićima rotkvice ili pak onaj s graškom, kremom od graška i mente, kozjeg sira, acetom balsamicom i crumbleom od špeka. Kod mesne varijante rižota posebno su nam se svidjeli osvježavajući dodaci poput ukiseljene rotkvice, ali i meso koje se raspadalo već na sam dodir, dok su nas kod rižota s graškom osvojili intenzivni okusi kozjeg sira, slasna hrskava slanina i divna kremoznost. Primijetili smo i kako je porcija taman dovoljna da zasiti te se složili kako bismo jela ovakvog tipa na festivalima voljeli viđati češće. Kolektivno smo odlučili i kako bismo se Marketovim rižotima svakako voljeli vratiti. Cijena istih iznosi 62 kune za onaj s graškom, 76 kuna za mesnu varijantu, a tu je i crni rižoto koji će vas koštati 72 kune.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Domaći specijaliteti ekipe iz Cheese Bara

Ekipa iz Cheese bara za YES Feel Good festival udružila se s poznatim gastro znalcem Reneom Bakalovićem uz čiju su pomoć uspjeli osmisliti nekoliko više nego zanimljivih jela. U standardnoj ponudi njihove kućice tako se nalaze burgeri, od kojih posebnu pažnju privlači Biško u maramici s mesom boškarina, coleslaw salatom, rajčicom i umakom, zatim pulled pork, kobasice u teranu, vege tortilja i ona s piletinom, buzara, krumpirići i dnevno jelo. Za oko nam je zapelo upravo ovo posljednje. Pored kućice, naime, u trenutku našeg dolaska krčkao se žgvacet od boškarina, a mi instantno odlučili kako je upravo to jelo koje želimo isprobati. I nismo pogriješili. Pravi domaći, s dobrom količinom povrća i mekim mesom boškarina, poslužen uz domaće fuže, žgvacet je zasluženo pokupio ovacije, a jedan od komentara bio je kako se ovako dobar ne priprema niti kod kuće.Također, dok čekate svoju narudžbu, na kućici Cheese Bara možete degustirati i odličan domaći kulen, špek te ajvar punice Ljerke.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Quesadilla iz El Tora za čistu peticu

Uigrana festivalska ekipa El Tora pod vodstvom chefa Maria Mihelja, dobro zna što radi, a ovog su nas puta uspjeli u potpunosti iznenaditi slasnom kombinacijom okusa sporo kuhane junetine, coleslaw salate, hrskavog prženog luka, mozzarelle, mlade salate i domaćeg BBQ umaka upakiranih u zapečenu tortilju. Njihova je quesadilla bogata, sočna i slasna, hrskava, kremasta i svježa u isto vrijeme. Količina mesa je zadovoljavajuća, a porcija više nego zasitna. Tortilju smo kombinirali uz El Torov dobro začinjen, hrskavi batat. Ma čista petica! Cijena quesadille je 60 kuna, dok ćete za batat morati izdvojiti 25 kuna. Volite li ipak više burgere, ovdje vas čekaju po cijeni od 55 i 65 kuna.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Maštovita ponuda i ista takva osvježenja

Osim navedenih jela, isprobali smo još i bučnicu te štrukle s grilla (35 kuna) na kućici Đurina Hiža kod kojih nam se posebno svidio šmek dima, hrskava korica i bogato, kremasto punjenje.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Osvježenje smo pak najprije potražili kod provjerene ekipe iz Nekić Trucks gdje smo isprobali odličan koktel s bourbonom, bitterom od limuna, sirupom od bijele breskve i mineralnom vodom, dok smo na njihov nadaleko poznati pulled pork ovog puta ipak malo uranili. No, otkrili smo kako ga pripremaju u kombinaciji s dimljenim rog paprikama te umakom od grčkog jogurta i patlidžana. Kod braće Nekić čeka vas i pristupačna ponuda vina te nezaobilazni gemišt.

Također, onima željnim koktela slađih okusa, mogao bi se svidjeti Pumpkin mojito s Mangosta kućice, osvježavajuć i lagan, no svakako bismo voljeli da su se te najavljene jesenske arome jače osjetile.

image
Tomislav Kristo/Cropix

Slatko za kraj

Slatko smo ostavili za kraj pa smo tako testiranje zaokružili zanimljivim sezonskim sladoledima pastry chefa Roberta Hromalića s kućice Le Kolač. Isprobali smo novu kombinaciju bijele čokolade, crnog ribiza i kandiranog kestena kod koje nas je posebno iznenadila velika količina slatko kiselkastog ribiza, no veći dio pažnje ipak je ukrao Le Kolačev sladoled s pečenim jabukama, cimetom, karamelom s vanilijom i crumbleom, divno kremast, taman sladak i stvoren za svježe jesenske večeri.

image
Tomislav Kristo/Cropix


Testirane specijalitete na YES Feel Good festivalu možete isprobati sve do 27. rujna. Adresa je Strossmayerov trg, a mi vam osim dolaska praznih trbuha, savjetujemo i da ponesete plesnu obuću. Glazbeni program, baš poput onog gastronomskog, opasno je dobar, a nastupit će Ozren Kanceljak Kanca, Pepi Jogarde i mnogi drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 09:00