PIŠE SAŠA ŠPIRANEC

Autentično mediteranski dobričić sve je popularnija sorta s iznimnim potencijalom

 Vojko Basic
Nakon samo dvije godine od njegova izlaska iz potpune anonimnosti, na tržištu se nalaze vina najviše razine kvalitete

O dobričiću je pisano prije točno dvije godine u ovoj istoj kolumni. Tadašnji izlazak iz potpune anonimnosti bio je posljedica pojave prvih monosortnih vina na tržištu od te intrigantne sorte otoka Šolte.

Do tog trenutka se dobričić utapao u kupažama u podrumima hobističkih vinara ili pak onih industrijskih, gdje je tankim jeftinim vinima popravljao boju. Prvi se interes za njim probudio nekoliko godina ranije, kada je znanstveno ustanovljeno da je jedan iz roditeljskog para plavca malog. Ta važna krvna veza s najpopularnijom crnom sortom Hrvatske nije mogla ostaviti hladnima šoltanske i kaštelanske vinare koji su je imali u svojim vinogradima i ubrzo su se na tržištu pojavili prvi monosortni primjerci.

Pioniri iz čijih su podruma pristigli bili su Vicko Kaštelanac i Vicko Burica sa Šolte te Jakša Bedalov iz Kaštela. Već je po tim prvim primjercima bilo jasno da se radi o sorti s potencijalom ravnom onog plavca malog, tribidraga ili babića. Nije, doduše, bio sličan niti jednoj od te tri sorte; nije imao zrele trešnjaste arome plavca, nije imao ni mesnatost babića niti u konačnici kiseline i višnjastost tribidraga, bio je jednostavno svoj, autentično mediteranski, ali na svoj način. Jasno je bilo da se radi o sorti s potencijalom, ali je jako teško bilo predvidjeti u kojem smjeru bi se taj potencijal mogao razviti i hoće li do njegova ostvarenja zapravo ikada doći, osobito na najvišoj razini. Odgovor na tu misteriju je pristigao šokantnom brzinom, samo dvije godine poslije. Na usporednom kušanju održanom ovih dana u Splitu izdvojilo se čak šest vina najviše razine kvalitete. Od ukupno desetak danas prisutnih na tržištu, čak šest izvanrednih je frapantan omjer i nedvojbeni dokaz da se radi o sorti za najviše dosege.

Dom Kalebić, Dobričić Gaštald 2018.

Cijena: 120 kn

Kvaliteta: 91/100

Iznimno vino. Posjeduje karakter i koncentraciju klasičnih dalmatinskih crnjaka, a istovremeno je bitno elegantniji, moderniji i pristupačniji. Mirisa na zrelo crno bobičasto voće poput crnog ribiza, s nešto šljive i hrasta u pozadini. Okusa elegantnog i živog, intenzivnog na nepcu, dugačkog trajanja, sočnog na finišu. Novo lice otočkih crnjaka visoke klase. 13,0% alk.

image
Kalebić Gaštačd Dobričić 2018.

Bedalov, Dobričić 2018.

Cijena: 90 kn

Kvaliteta: 91/100

Potpuno drukčijeg stila od drugih. Intenzivnog mirisa na zrelo i prosušeno crno voće, kupine, borovnice, šljive. Punog i bogatog okusa koji odiše zrelošću i koncentracijom, ali dobrog balansa, umjerene topline, dozrelih tanina, s džemastom slasti na retrookusu. 14,0% alk.

image
Bedalov Dobričić 2018.

Burica, Dobričić 2016.

Cijena: 150 kn

Kvaliteta: 92/100

Izvrsno vino. Živo i mesnato u ustima, neprozirne i duboke tamno crvene, slojevita mirisa s obiljem aroma. Crni ribiz je vodeći, kojeg slijede začinske note drva, pa nešto mediteranskog bilja. U ustima se javlja prezrela crna višnja, tanini su sasvim dozreli, intenzitet je visok, koncentracija također. Sve je u odličnoj ravnoteži, a vjerojatno najatraktivnija strana vina je neodoljivi retrookus, sočan i dug. 13,5% alk.

image
Burica Dobričić 2016.

Kalebić Jakupčević, Dobričić 2019.

Cijena: 100 kn

Kvaliteta: 89/100

Dobričić s 10% babića. Intenzivnog mirisa na suhe šljive i džem od šljiva, s tragovima suhih smokava i timijana u pozadini. Okusa punog zrelog i slasnog voća, guste teksture, visoke koncentracije, s dodirom slatkoće pri kraju i sasvim mekanih tanina. Izvrsno vino. 13,5% alk.

image
Kalebić Jakupčević Dobričić Barrique 2019.

Kaštelanac, Dobričić Villa Superior 2018.

Cijena: 90 kn

Kvaliteta: 90/100

Sjajno vino. Mirisom podsjeća na zrelo i prosušeno crno voće. Okus je koncentriran, a istovremeno elegantan. Intenzivan je i dugačak, umjerenih tanina i umjerene snage, s puno crnog voća i obilnom mineralnosti krede na finišu. Vino je dobiveno od loza starih 60 godina. 12,5% alk.

image
Kaštelanac Dobričić 2018.

Dražen Zanchi, Dobričić Kružine 2019.

Cijena: na upit

Kvaliteta: 90/100

Odlično vino iz razreda prirodnih vina bez dodavanja sulfita. Zrelo, visoke koncentracije, neprovidne i vrlo tamne crvene s ljubičastim nijansama. Svježe zdrobljeno šumsko voće je vodeća aroma, iza koje još slijede note herbalnosti i note začinskog bilja. Okus obilježava sočnost, koncentracija, umjerene kiseline, čvrsti tanini i retrookus na crni ribiz na samom završetku. 13,4% alk.

image
Zanchi Dobričić Kružine 2019.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 15:20