NOVO MJESTO

Baristica otvorila kafić kojim promiče održivost, nudi sjajnu kavu i sama radi biljne napitke

 Vedran Peteh/Cropix
Baristica Lori Brnčić nedavno je u Vlaškoj ulici otvorila kafić kojim promiče zero waste način življenja i održivost

Prije dva tjedna u centru Zagreba otvoren je Filteraj, mali, ali sasvim poseban kafić. Smješten gotovo na samom vrhu Vlaške ulice u preuređenom prostoru nekadašnje suvenirnice, predstavlja napokon ostvarene sve želje Lori Brnčić, svestrane baristice i analitičarke. Upravo je Filteraj njezin prostor za igru, kao i za nenametljivo educiranje sugrađana i svih putnika namjernika koji kod nje navrate popiti kavu ili čaj o važnosti održivog poslovanja, recikliranja i brige za to što unosimo u sebe i kako se odnosimo prema planetu.

image
Vedran Peteh/Cropix
image
Vedran Peteh/Cropix

U isto vrijeme kreativna i sistematična, Lori je kafić osmislila baš po svojoj mjeri, dosljedna svojem uvjerenju da možemo živjeti svjesnije i zdravije. Upravo je zato stavljen toliki fokus na održivost i pametno raspolaganje resursima, a sve okruženo mirisnom kavom matuljske pržionice Hug & Punch i finim zalogajima. Sam prostor sjajan je za bijeg od sunca jer se otvara na Vlašku ulicu, ali i na Ulicu Augusta Cesarca prema Trgu bana Josipa Jelačića, a čim dobiju odobrenje od grada, na obje će strane postaviti terasu.

image
Vedran Peteh/Cropix

"Hm, ovdje sam sad stavila toliko badema, a ide šaka datulja… Samo tren da provjerim. Testiram stalno nešto kako bih dobila najbolji okus", govori nam Lori Brnčić dok pregledava tablicu u kojoj vodi točnu evidenciju omjera sastojaka koji čine idealnu kombinaciju za pojedini biljni napitak. Upravo su oni, uz kavu, okosnica njezina gastronomskog koncepta.

image
Vedran Peteh/Cropix

Naime, u Filteraju svaki dan iznova pretvara bademe, kokos, indijske oraščiće, datulje i zob u samostalne napitke koji se mogu koristiti i u vašoj jutarnjoj kavi. Okusom su miljama daleko od kupovnih varijanti kojih je na hrvatskom tržištu sve više, što joj potvrđuju oduševljeni gosti. Cilj joj je bio ponuditi nekoliko alternativa kravljem mlijeku, a potrebno joj je ukupno tri minute da sastojke pomoću aparata Almond Cow pretvori u napitak. Time je odmah izbjegla i sav suvišni tetrapak kojeg bi se tijekom dana nakupilo ipak previše za njezine pojmove.

image
Vedran Peteh/Cropix

Osim što ih možete piti same ili u kavi, sve napitke možete kupiti i za van, ali najbolje bi bilo da dođete s vlastitom ambalažom jer se u Filteraju trude imati što manje otpada. Svrha je takvog pristupa predstaviti ukusnu zamjenu za mlijeko i osvijestiti kojim automatizmom radimo stvari, od naručivanja kave do stavljanja šećera u kavu.

"Ne držimo šećer na stolu jer svi naši biljni napici imaju datulje u sebi i zapravo su zaslađeni. Zato uvijek ljudima kažem da prvo probaju kavu i da sami procijene, a zatim im drage volje dam dozirke sa šećerom ako im zaista trebaju", objasnila nam je.

image
Vedran Peteh/Cropix

Kavu s običnim mlijekom i dalje možete naručiti, ali ćete je ipak i skuplje platiti. Pritom svježe mlijeko nabavljaju od OPG-a Ljubić, i to iz mljekomata.

"Ljudima treba malo vremena da se naviknu na biljne napitke i nerijetko ih uspoređuju s mlijekom, što onda smanjuje zadovoljstvo. Umjesto toga najbolje je prvo napraviti kratku pauzu prije nego što prijeđete na alternativu", ističe Lori.

image
Vedran Peteh/Cropix

Budući da se u Filteraju pazi na iskoristivost namirnica, pulpa od badema i drugih orašastih plodova koja ostane nakon pripreme mlijeka završi u slasticama koje za Filteraj priprema food blogger Juraj Močilac, na društvenim mrežama poznat po profilu Žlica šećera. Osim bezglutenskih keksa od bademove pulpe s čokoladom, Juraj peče i tortu od limuna i jogurta te čokoladne fudge brownieje. Budući da je Lori i sama veganka, takva je i hrana u Filteraju, a kako bi osim slastica njezini gosti imali i nešto slano pojesti, udružila se s timom iz restorana We Are 50, koji se nalazi na Europskom trgu. Kad smo je posjetili, na meniju je bio sendvič s pečenim patlidžanom, humusom i rajčicom na raženom kruhu iz obližnjeg Bread Cluba, a ponudu planira dodatno širiti i mijenjati.

image
Vedran Peteh/Cropix

Osim kave iz aparata i filtar-kave, Lori sama radi i cold brew, odnosno hladnu ekstrakciju kave koja je snažnija od klasičnog espressa, a uz dodatak biljnih napitaka idealno je rješenje za ljetne vrućine. Svi koji ne piju kavu, u Filteraju mogu probati i ledene čajeve i sode s okusima koje priprema tim iz bara Peaches and Cream, dvije vrste piva Garden Brewery, tri vrste rakije i Crobucha kombuchu. Pivo i kombucha uskoro će biti i na točionicima kako bi i tako bili održivi. U ponudi Filteraja možete uživati od ponedjeljka do subote već od 7 ujutro pa do 20 sati navečer, a nedjeljom je radno vrijeme Filteraja od 7 do 14 sati.

BILJNI NAPICI KOD KUĆE

U svojem kafiću Lori radi napitke od oraščića pomoću aparata Almond Cow, no možete ih raditi i doma ako imate dovoljno jak blender. Pritom nam je dala nekoliko korisnih savjeta o tome na što pripaziti.

• Orašaste plodove potrebno je natopiti prije pripreme napitka, ali ne treba pretjerivati jer predugo stajanje u vodi mijenja miris i okus. Primjerice, bademe je dovoljno natapati četiri sata. Namačete li ih preko noći, Lori preporučuje da stavite svoje oraščiće u hladnjak.

• Za kućne blendere najzahvalniji su indijski oraščići jer se lakše blendaju i lako se pretvore u kremozni napitak.

• Za zaslađivanje, Lori u Filteraju koristi datulje koje prethodno namoči 20-ak minuta u vreloj vodi, a zatim ih decilitrom te vode ubaci u aparat za blendanje. Kod kuće, ako nemate datulje i želite koristiti klasične oblike zaslađivača, svakako ih je potrebno prvo rastopiti u toploj vodi jer se inače šećer neće rasporediti.

• Iako mnogi preporučuju dodavanje malo soli u napitak, s tim treba biti oprezan zato što se sol otpušta postupno, pa to može dovesti do slučajnog presoljavanja.

• Nisu svi napici idealni za sve, pa se tako napitak od badema bolje pjeni i koristi se za pripremu kave s pjenom od "mlijeka", a napitak od zobenih pahuljica bolje će funkcionirati u ledenim kavama. Indijski oraščići napitku daju kremoznost, pa je to idealno za pripremu bogatijih desertnih kava.

• Prženje oraščića nije nužno, a ako ipak želite isprobati takav okus, obavezno ih samo kratko popecite uz neprestano miješanje kako ne bi zagorjeli plodovi, a zatim ih protrljajte krpom kako biste uklonili najzapečenije dijelove kože koji bi mogli pokvariti okus. Imajte na umu da poprženo gubi na slatkoći, pa morate dodati više šećera.

• Svježe pripremljeni biljni napitak bez stabilizatora i konzervansa u hladnjaku može stajati tek dva do tri dana.

image
Vedran Peteh/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:44