UZ ĆEVAPE ILI KRUH

BBC ajvar prozvao veganskim kavijarom s Balkana o kojem se pišu pjesme i snimaju filmovi

 Mario Kucera/
U tekstu pišu o podrijetlu, kulturi i velikoj potražnji popularnog umaka od rog paprika

Nedavno objavljen tekst na stranicama BBC-a, koji je napisala Lidija Pisker, osvrće se na podrijetlo ajvara i popularnost koja s godinama postaje sve veća i jača.

Na početku teksta tako se spominje Melisa Hasanspahić iz Goražde koja je promijenila cijeli svoj život kada je počela prodavati teglice pune domaćeg ajvara, a danas je poznata i kao Lady Ajvar.

Autorica teksta osvrće se i na način pripreme ajvara pa tako napominje kako se u različitim zemljama u ajvar dodaju različiti sastojci. Negdje će tako ubaciti češnjak i luk, Makedonci u ajvar dodaju i patlidžan, a oni treći reći će kako je jedini pravi ajvar samo onaj koji se radi od paprike, ulja i soli. Također, spominje se i kako je prvi objavljen recept za ajvar onaj iz kuharice "Veliki srpski kuvar" iz 19. stoljeća, koju je napisala Katarina Popović, te kako se upravo u tom receptu među sastojcima navode i paprika i patlidžani. Ipak, Srbi danas ajvar uglavnom proizvode samo od paprike.

image
Danijel Soldo/Cropix/

Koliko je ajvar zapravo popularan, navodi autorica, potvrđuje i to da se često spominje u pjesmama, poput one koju je izdao Tonči Huljić, a o omiljenom balkanskom namazu govorila je i svjetski popularna glazbenica Dua Lipa, koja je u intervjuu 2020. godine ajvar prozvala albanskim specijalitetom. Ajvar je bio i zvijezda filma "Košnica", koji je prošle godine prikazan na Zagreb FIlm Festivalu i tema kojeg je istinita priča udovice Fahrije Hoti, koja je u jednom kosovskom selu pokrenula proizvodnju ajvara kako bi pomogla tamošnjim ženama da pokrenu pravu malu revoluciju. Također, u filmu "Ajvar", ljubavnoj priči para iz Srbije koji živi u Švedskoj, ajvar je simbol obitelji, ljubavi i nostalgije.

U tekstu se spominje i kako se ajvar najčešće poslužuje kao dio meza, uz sireve i kobasice te uz ćevape, no kako se može dodati i juhama, servirati uz odreske ili omlet, rižoto ili tjesteninu, a kako je iznimno ukusan i samo poslužen na komadu kruha. Osim uz tradicionalnu hranu, piše autorica teksta na BBC-u, u ajvaru mogu uživati i vegetarijanci i vegani te ne sadrži gluten. Često se spominje i na različitim online portalima i blogovima koji promoviraju veganstvo i putovanja, a u tekstu se spominje i Podravka, koja ajvar brendira kao veganski proizvod.

"Ajvar je posebno jelo koje je teško zaobići kada je u pitanju tradicionalna hrana, a posebice veganska prehrana", komentirala je za BBC Željka Kisić iz zagrebačkog Vegehop restorana.

image
Marko Miscevic/Cropix/

Osim što privlači turiste u restorane, priprema ajvara postaje i velika atrakcija kada su u pitanju turističke ture. U Skopju tako postoje obilasci za one zainteresirane za vegansku i vegetarijansku prehranu, a uključuju kušanje ajvara, a dobro je spomenuti i Elenu Mitikovcku koja je došla na ideju i da turiste dovede u dvorište obiteljske kuće gdje zatim mogu sudjelovati u pripremi i kuhanju pravog makedonskog ajvara.

Cijeli tekst o ajvaru pročitajte ovdje.

ZAŠTO KAVIJAR?

Kako navodi autorica teksta, riječ ajvar zapravo dolazi od turske riječi "havyar", što znači "kavijar".

"Prema nekim navodima, ajvar je prozvan balkanskim kavijarom zato što su rog paprika i ulje krajem 19. stoljeća u Beogradu bile skupe i luksuzne namirnice pa se na menijima u kavanama ajvar navodio kao kavijar od crvene paprike", stoji u tekstu na BBC-u.

"Ajvar se danas radi od paprike koja je dostupna gotovo svima, jednostavan je za pripremu i prilično jeftin. Može biti glavno jelo ili prilog – to je kavijar za siromašne", opisala je ajvar Slađana Rajković iz Narodnog muzeja Leskovac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:13