IZ STRANIH MEDIJA

BBC piše o euru: "Hrvati obožavaju ispijanje kave u kafićima, ali ona sada ima gorak okus"

 Damjan Tadic/Cropix
Britanski medij raspisao je o Hrvatima koji se žale na povećanje cijena namirnica, a posebice kave u kafićima

Samo jako hrabri ili jako glupi usudili bi se stati između Hrvata i njihove kave, piše BBC u svom tekstu o, kako je nazivaju, hrvatskoj kontroverzi s eurom i kavom. Naime, poznati britanski medij osvrnuo se na uvođenje eura kao službene valute u Hrvatskoj te je cijelu stvar povezao s omiljenom navikom Hrvata - ispijanjem kave u kafićima.

"Prošećite ulicama Zagreba, glavnog grada Hrvatske, i čak u zimskim mjesecima pronaći ćete terase kafića prepune lokalcima koji ovdje ispijaju cappuccino. No, početkom ove godine, neki su shvatili da njihovo omiljeno piće sada ima gorak okus", piše BBC.

Dodaju i kako je upravo prelazak s kune na euro mnoge Hrvate ostavio iznenađene cijenama te kako vjeruju da trgovci i ugostitelji iskorištavaju situaciju za neopravdano podizanje cijena.

"Domaći mediji od početka godine prepuni su tvrdnji o dizanju cijena", pišu te dodaju kako je na glavnom zagrebačkom trgu provedena anketa koja pokazuje kako su ljudi prilično iznenađeni poskupljenjem.

"Vrlo je zbunjujuće. Izgleda jeftinije, ali zapravo je jako skupo. Upravo smo platili šest eura za dvije kave i kolu, bila sam u šoku", komentirala je jedna prolaznica, dok je druga komentirala kako su poskupljenja krenula još u lipnju, ali je sada to u središtu pozornosti pa je još gore. Dodala je i kako Hrvati nisu zadovoljni vladom i načinom na koji se politika nosi sa situacijom.

BBC nadalje navodi kako je cijela situacija bila toliko napeta da su vladajući bili prisiljeni trgovcima postaviti uvjete te jasno dati do znanja kako se neopravdano povećanje cijena neće tolerirati, o čemu su domaći mediji ovih dana i izvještavali.

U nastavku teksta BBC prenosi i izjavu barmena Luke, kako navode, zaposlenika u jednom kafiću na zagrebačkom Cvjetnom trgu koji smatra da se stvara prevelika buka oko ničega.

"Naše cijene bile su prikazane u eurima i prije nego što je euro postao službena valuta. Sad kažu da smo preskupi, a cijena je ista i kao prije siječnja", komentirao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:07