Torta za jednu osobu

Bento torte novi su hit! Zagrebačka Slastičarnica Meli nudi neodoljivu torticu za 10 eura

Melani Varda, poznata po izradi domaćih kolača i torti, u ponudu je uvela torticu popularnu u Aziji

Minimalističke torte u kutijicama za ručak, poznate pod nazivom bento torte, odnedavno su dostupne i u Zagrebu, u Slastičarnici Meli na Trešnjevci. Trend ovih malih torti u pandemiji su popularizirale korejske slastičarnice, a zahvaljujući društvenim mrežama ubrzo su postale viralan trend diljem svijeta. Upravo je Instagram bio inspiracija i za Melani Vardu, vlasnicu zagrebačke Slastičarnice Meli, da ih, uz domaće kolače i torte po kojima je prepoznatljiva, uvrsti u ponudu.

- I sama često koristim društvene mreže. U posljednje vrijeme su mi često ‘iskakale‘ objave s bento tortama, pa sam dobila veliku želju isprobati ih i uvrstiti u našu ponudu. Prvi sam bento napravila ove jeseni za svog supruga jer sam htjela nešto malo, slatko, personalizirano i novo. Kada se on oduševio, znala sam da vrijedi probati - objašnjava nam Melani Varda.

image

Bento torte pakiraju se u mini kutije s drvenom žličicom i svijećicom

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

Iako je isprva bila vrlo skeptična pitajući se vrijedi li riskirati i početi peći bento, procjena da bi takav novitet u ponudi njezine slastičarnice mogao dobro proći pokazala se točnom i, doista, potražnja za bento tortama u kratkom je vremenu postala velika. Danas, stoga, u ponudi ima četiri vrste.

- Svaka torta je, naravno, personalizirana bojama, dizajnom i porukom prema želji kupca. U ponudi su četiri okusa - choco crunchy, meli vanili, fruity cheese i oreo - ističe Melani, dodajući kako su tortice promjera deset i visine četiri centimetara, a cijena im je deset eura. Iako male, predviđene su za jednu ili dvije osobe, a dolaze u kutijici s mašnom, drvenom žličicom i svjećicom jer se uglavnom poklanjaju u posebnim prigodama.

image

Melani Varda slastičarnicu je naslijedila od svojih roditelja (na fotografiji s mamom Tanjom)

Berislava Picek/Cropix

Inače, riječ "bento" potječe iz japanskog jezika i znači "praktično", a takozvane "bento kutije", koje sadrže jednu porciju obroka, prema nekim izvorima pojavile su se u Japanu još u 12. stoljeću. Iako su i u Južnoj Koreji takve torte djeca iz bogatih obitelji nekoć nosila u školu, danas ih Koreanci poklanjaju kako bi izrazili ljubav i zahvalnost ili obilježili posebnu priliku. No, krajem prošlog i početkom ovog stoljeća bento nije bio toliki hit koliko je postao posljednje tri, četiri godine. Za to je, dobro pretpostavljate, "kriva" pandemija koronavirusa koja je sve promijenila.

image

U ponudi su bento torte u četiri okusa

Berislava Picek/Cropix
image
Berislava Picek/Cropix

- Bento je u svijetu postao najpopularniji u vrijeme pandemije jer nije bilo slavlja i okupljanja, a ljudi su željeli obilježiti svoj ili poseban dan osobe do koje im je stalo. Rođendani, proslave djevojačke, obljetnice, objava spola djeteta, prosidba... Bento torta je unikatan i sladak poklon za mnoge prigode - govori nam vlasnica Slastičarnice Meli, koja i za bento torte koristi recepte svoje mame, bake, tete, prabake, kume...

image

Svaka bento torta radi se po narudžbi i željama kupca

Berislava Picek/Cropix

Upravo je po ručno rađenim kolačima domaće proizvodnje Slastičarnica Meli, otvorena 1996. godine, prepoznatljiva u gradu. Prvih godina vodili su je Tanja i Miljenko Varda, roditelji današnje vlasnice, koja ju je naslijedila prije sedam godina. Iako joj nije bio dječji ili mladenački san, to je ipak, dodaje Melani, bilo za očekivati jer je odrasla u kući iznad slastičarnice, okružena tortama i kolačima, pa joj se nastavak obiteljske tradicije činio logičnim nakon završetka srednje škole.

image
Berislava Picek/Cropix
image

Ove tortice potječu iz Koreje, a namijenjene su za maksimalno dvije osobe

Berislava Picek/Cropix

Danas joj u poslu u slastičarnici pomažu njezine zaposlenice i kolegice Željka, Katarina i Zvjezdana, koje definitivno najviše posla imaju u vrijeme božićnih blagdana. I dok se tih dana u godini mahom kupuju kiflice, mađarice i drugi suhi i kremasti kolači, kojih je ovdje u ponudi gotovo 30 vrsta, a svaki je napravljen po drugoj recepturi, u ostalim mjesecima više do izražaja dolaze torte za posebne prigode.

image

Melani sa svojim kolegicama Željkom, Katarinom i Zvjezdanom

Berislava Picek/Cropix
image

Slastičarnica Meli nalazi se na adresi Dubovačka ulica 17

Berislava Picek/Cropix

Premda je njihova daleko najprodavanija torta Medovik, i bento torte imaju svoju publiku, a ako je poželite isprobati, vodite računa da ju je potrebno naručiti na vrijeme.

A za kraj nekoliko slastičarskih trikova...

Peci bolje kolače! Trikovi koje je dobro znati

  1. Kada pečete kolač sa svježim voćem posipajte po voću griz ili krušne mrvice da upiju višak tekućine.
  2. Čvrsti snijeg od bjelanjaka dobit ćete ako dodate malo gustina i par kapi limuna.
  3. U čokoladne kolače obavezno stavite malo soli da čokolada više dođe do izražaja.
  4. Puding neće zagorjeti ako lonac prije kuhanja premažemo maslacem.
  5. Torte i kolače s čokoladnom glazurom lakše ćete izrezati ako ih označite u polutekućem stanju.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:02