SEZONA GLJIVA

Berači u Lici nezadovoljni otkupnim cijenama, a u Zagrebu se vrganji prodaju po 120 kuna

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix
Otkupne cijene ostale su iste kao i ranijih godina, unatoč općenitom povećanju cijena

Nakon sušnog ljeta stigli su kišni dani, što uz temperature zraka znatno iznad ništice pogoduje rastu većine vrsta gljiva, piše Novi list. Stoga, dodaju, nije ni čudo što se ovih dana u Lici bere više gljiva nego inače. U cijeloj je toj priči vrganj, kao i obično, apsolutni car među gljivama.

"Unatrag 30-40 godina vrganje su po Lici brali mnogi, ali su ih tek rijetki jeli. Valjda iz urođenog ili stečenog nepovjerenja i bojazni od zamjene vrganja s nekim otrovnim vrstama gljiva. Ta je bojazan svakako suvišna jer se vrganj po mnogim detaljima i osobinama znatno razlikuje od otrovnih srodnika. Ne tako davno berači vrganja i općenito gljiva, na ovaj su način znatno poboljšavali kućni proračun pa su neke ličke obitelji uzimale tada godišnje odmore i kretale u berbu. Otkupljivači su tada, kao i danas, gljive uglavnom odvozili za Sloveniju i Italiju. U vrijeme kada nam recesija "kuca na vrata" berba vrganja po Lici postala je uglavnom slabo isplativa", piše Novi list.

image
Damir Krajac/Cropix

Naime, unatrag 5-10 godina berba gljiva beračima je donosila solidnu zaradu, dok je danas priča potpuno drugačija. Otkupne cijene po kilogramu vrganja prve klase ostale su na razini onih unatrag nekoliko godina ili su smanjenje, a sve ostalo je, dobro već znamo, poskupjelo. Otkupne cijene kreću se oko 20 do 25 kuna za kilogram pa mnogi berači negoduju. Poneki otkupljivač ponudio je otkupnu cijenu od 27 kuna, no važno je dodati i kako se na zagrebačkim tržnicama upravo vrganji prve klase prodaju po 100 do 120 kuna za kilogram.

Kada je u pitanju pak druga klasa vrganja, kako piše Novi list, takvu malo tko donosi na otkup jer se cijene kreću oko 8 do 10 kuna za kilogram, što je za berače neisplativo. Ipak, kako pišu, po zakonima ponude i potražnje otkupne cijene vrganja svakako će porasti, ali tek na kraju gljivarske sezone, kada krenu mrazevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:59