ŠTO PITI?

Berba 2019. dala je ponajbolje žlahtine u ovom desetljeću koje su upravo u svojoj punoj formi

Vrbnik na Krku poznat je po žlahtini
 Tea Cimas/Cropix
Žlahtina je najčešće jednostavno, pristupačno i prijateljsko vino koje tijekom ljeta ulazi u punu formu

Žlahtina je najčešće jednostavno, pristupačno i prijateljsko vino koje tijekom ljeta ulazi u punu formu i praktički u savršenom trenutku savršeno igra dodijeljenu ulogu ultimativnog osvježenja primjerenog brojnim situacijama, od laganih ručkova do opuštenih obiteljskih druženja. Žlahtina je rijetka, gotovo endemska vinska sorta Vrbničkog polja s otoka Krka, koja se osim na Krku može naći još samo u obližnjem Novom Vinodolskom. Po prirodi je nježna i lagana, prekrasnih suptilnih aroma blagog cvijeća, citrusa i sočnih ljetnih jabuka. Osvježava lakoćom, a ne visokom kiselinom, te osvaja šarmom, a ne snagom. Krhke je strukture i vitka tijela, stvorena za ispijanje, ne za filozofiranje.

Žlahtina nije jedina sorta od koje se dobivaju lagašna vina osvježavajućeg karaktera. Najsličniji takav primjer također dolazi iz Hrvatske - imotska kujundžuša, ali ima i cijeli niz internacionalnih sorata čija vina često imaju istu svrhu, od čuvenog francuskog Muscadeta (melon de bourgogne), preko slavnog rajnskog rizlinga do nekih stilova sauvignona iz doline Loire. Većinu tih sorti “svježima” obično čine visoke kiseline, koje kod žlahtine nikad nisu posebno izražene, već uobičajene, kao i kod sorata poput chardonnaya ili pošipa, od 5 do 6 grama po litri. Zbog toga je žlahtina, s obzirom na manjak kiselina koje inače pojačavaju okus vina i daju mu izvjesnu oštrinu, toliko unikatno nježno vino, što je onda čini pristupačnom i razumljivom najširoj populaciji vinskih pilaca.

Iako je žlahtina količinama razmjerno mala sorta ako je usporedimo s graševinom i malvazijom, u domaćim je krugovima prilično popularna. Za afirmaciju žlahtine svakako je najzaslužnija poljoprivredna zadruga iz Vrbnika, jedan od rijetkih primjera uspješnog zadrugarstva domaće vinske industrije, zatim vinarija Gospoja, druga po veličini krčka vinarija, pa obje vinarije braće Katunar, od Ivana i Antona, pa vinarije Nada i Šipun.

Zadnjih godina žlahtina je ponovno postala važan faktor i u vinogorju Novog Vinodolskog, gdje je nanovo zasađena i kao sorta oživljena od strane agilne vinarije Pavlomir. Berba 2019. je jedna od boljih berbi žlahtine u zadnjem desetljeću. Došla je nakon berbe 2018. koja je pak bila jedna od najslabijih - naime urodi su u 2018. bili rekordni, ali se to odrazilo na kvalitetu na loš način te dalo bezlična vina. Berba 2019., trenutno aktualna na tržištu, čista je suprotnost, pokazuje izvrstan balans, visok intenzitet okusa i obiluje svježinom, pa je većina vinara u toj berbi izašla s finim, elegantnim i živim vinima čistih aroma.

KATUNAR, ŽLAHTINA SVETA LUCIJA 2019. 89/100

Značajno drukčija od drugih žlahtina. Ima dosta ekstrakta i zrelijih je aroma na nosu. Dakle, prilično je intenzivnija u ustima, punijeg i zaobljenijeg okusa s dodirom topline i slankaste mineralnosti na finišu. Krepkiji tip vina, s nižim kiselinama, pa djeluje više kao mediteranski tip, međutim jako je fino, s puno karaktera. Obavezno uz hranu.

PAVLOMIR, ŽLAHTINA GRAND CRU 2019. 88/100

Ambiciozno vino dobiveno selekcijom najboljega grožđa. Intenzivnijeg mirisa, više s asocijacijom na jesensko voće nego na standardne žlahtinske arome. Također intenzivna okusa, bez bazične lepršavosti, gotovo punog tijela, ali opet i s dovoljno svježine. S puno potencijala u gastronomiji, u kojoj pokriva širok dijapazon ribljih jela, morskih plodova te raznih rižota i pašti.

image
Pavlomir grand cru
Ustupljena Fotografija

GOSPOJA, ŽLAHTINA 2019.87/100

Jedna od najboljih žlahtina ove vinarije posljednjih godina. Lagašna, s dobrim kiselinama koje joj daju živost, osvježavajućeg je karaktera i s aromama koštunjičavog voća. Iako je elegantna u ustima, solidnog je intenziteta i dugačkog trajanja, s pregršt okusa i svježine.

image
Gospoja zlahtina
Privatna Arhiva

IVAN KATUNAR, BISER ŽLAHTINA 2019. 86/100

Zavodljivo biser vino, nježno, lagano pjenušavo, mirisno. Nešto bljeđe boje od standardnih žlahtina. Lijepa mirisa cvjetno-voćne kombinacije aroma. U ustima je osvježavajuće, blagog okusa, niskog alkohola, srednjeg trajanja, s nenametljivim šarmom vina koje se ispija lako i uz koje niste svjesni kada se čaša ispraznila.

image
Katunar biser zlahtine
Privatna Arhiva

ZLATNA VRBNIČKA ŽLAHTINA 2019. 87/100

Žive zelenkastožućkaste boje. S dosta agruma i koštunjičavog voća na nosu. U ustima je izrazito lagana i osvježavajuća. Elegantna i vitka tijela, s ugodnom voćnosti na sredini te s atraktivnom sočnosti na finišu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 04:58