OBITELJSKI RECEPTI

Bermet je jedini zaštićeni aromatizirani proizvod od vina, u Samoboru ga rade stoljećima

 Ivan Mijic/
Bermet je aromatizirano vino gorko-slatka okusa pripremljeno od biranih sorti grožđa, pelina i suhog voća

Samoborski bermet od nedavno je zaštićen oznakom zemljopisnog podrijetla koju je potvrdila i Europska komisija, čime je postao jedini zaštićeni aromatizirani proizvod od vina u Republici Hrvatskoj. Bermet je aromatizirano vino gorko-slatka okusa pripremljeno od biranih sorti grožđa kao što su portugizac ili frankovka s obronaka Samoborskoga gorja, pelina i južnog voća poput sushih sokvi te dodatak rogača i muškatnog oraščića. Za dobivanje oznake zemljopisnog podrijetla najzaslužnije su obitelji Filipec i Župančić.

image
Ivan Mijic/

Spisi pronađeni u Muzeju grada Samobora ukazuju na činjenicu da se radi o izvornom hrvatskom proizvodu kojeg su počeli spravljati samoborski ljekarnici sredinom 18. stoljeća. Nekada je korišten kao lijek za želudac o čemu svjedoče i pisani dokumenti iz priručnika ljekarnika samoborskog franjevačkog samostana iz 1755. godine. Ondje se nalaze recepture za Specijalno aromatizirano vino s većinom sastojaka od kojih se spravlja bermet. Početkom 20. stoljeća bermet je bio uobičajen dio kućne proizvodnje alkoholnih pića, te ga spominje i učitelj Milan Lang u znamenitoj etnografskoj monografiji „Samoborski narodni život i običaji“.

image
Ivan Mijic/

Recepti za izradu bermeta datiraju stoljećima, a takva se proizvodnja njeguje i danas. Nezaobilazan aperitiv koji je moguće probati u lokalima na području grada Samobora, ali i širom Hrvatske. Gin tonic ili negroni samo su neki od koktela koji se mogu raditi s bermetom.

image
Ivan Mijic/

"Zaštita koju smo dobili od Europske komisije samo je kruna dugogodišnjem trudu i upornom njegovanju tradicije spravljanja Samoborskog bermeta koji se u mojoj obitelji proizvodi 200 godina i motivira nas da krenemo dalje i dižemo svijest o tome. Specifični autohtoni proizvodi jedni su od nositelja baštine nekog kraja. Prepoznatljivost Samoborskog bermeta atrakcija je i za lokalno stanovništvo i za turiste, putnike namjernike." - kaže nam Antun Filipec.Zdravko Župančić i kaže: "Veliko je to priznanje za sve nas koji proizvodimo Samoborski bermet, kao i za grad Samobor, koji je ovime još jednom potvrdio da je u samome vrhu hrvatske, a sada i europske eno-gastro ponude.

image
Ivan Mijic/

Uredbom 2020. godine s potpisom predsjednice Europske komisije Ursule Von der Leyen, zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla dobile su „Nürnberger Glühwein”, „Thüringer Glühwein”, „Vermut di Torino” ili „Vermouth di Torino” te „Vino Naranja del Condado de Huelva”, a od nedavno je ovom društvu pridružen i samoborski bermet.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. svibanj 2024 16:48