IDEJA ZA IZLET

Bili smo na Odprtoj kuhni: put u Ljubljanu neće vas koštati puno, a može biti predobro iskustvo

 Privatna Arhiva/
Donosimo pregled ponude i cijena na jednom od najuzbudljivih gastro festivala u okolici

Kasno ljeto u Ljubljani više je nego odlična ideja. Osim što su temperature pale pa je daleko ugodnije šetati centrom i upijati sve što ovaj, jedan od najljepših gradova u susjedstvu nudi, još uvijek stignete iskoristiti priliku i posjetiti Oprtu kuhnu, pravo malo slavlje ulične hrane iza kojeg stoje slovenski chefovi i restorani. U pitanju je jedan od najpoznatijih gastro festivala u regiji, održava se svakog sunčanog petka, a kako su najavili u svom newsletteru, to će se nastaviti sve dok ne stigne hladnije, kišovito vrijeme. Nedavno smo i sami slobodan petak iskoristili za izlet u Ljubljanu, do koje vam treba tek nešto više od sat vremena vožnje iz Zagreba, obišli centar, a potom se spustili do Pogačarjevog trga i u potpunosti se prepustili uživanju tamošnjoj atmosferi i uživanju u hrani.

image
Privatna Arhiva/

Ovdje smo tako kušali jela iz različitih svjetskih kuhinja, burgere, čak i hrskavi odojak, ali i ručno rađene slastice i čokoladne bombone te uživali u originalnim napicima. Za početak, na štandu ekipe iz Birdie Foodielaba naručili smo smash cheeseburger. Budući da je ovo za vrijeme našeg posjeta bila jedna od najpopularnijih opcija na Odprtoj kuhni, burger smo čekali nekih 10-ak minuta. Bio je slastan i pun okusa, meso je bilo dobro začinjeno, sir se fino osjetio, a pecivo je bilo iznimno mekano pa smo na kraju zaključili kako se čekanje itekako isplatilo. Burger smo platili otprilike 50-ak kuna (oko 6 eura), što je odlična cijena za dobiveno. Nađete li se uskoro u Ljubljani, svakako preporučujemo da ekipu iz Birdie posjetite na štandu u sklopu Odprte kuhne, a ako ipak odlučite preskočiti petak, na adresi Cesta v Mestni log 3, gdje svakog tjedna nude drugačiji meni.

image
Privatna Arhiva/

Kod ekipe iz Super hrust isprobali smo odojak u kombinaciji s pečenim krumpirom i salatom, a zanimljivo je dodati i da se meso ovdje peče na samom štandu te ćete na svoju porciju možda morati pričekati. No, jednom kada vam posluže komade sočnog mesa s najhrskavijom koricom koju možete zamisliti vrlo vjerojatno ćete im čekanje odmah oprostiti.

image
Privatna Arhiva/

Da Odprta kuhna nudi za svakog ponešto, dokaz je i činjenica da niti dio ekipe koji preferira vegetarijanska jela iz Ljubljane nije otišao gladan. Kušali smo, naime, vrlo dobru pizzu s tikvicama iz Pinsa Rustika, a posebno nam se svidio tanjur ekipe iz Abi Falafel na kojem smo za 10 eura dobili tri kuglice hrskavog, dobro začinjenog falafela, rolicu s povrćem, krumpir, humus i baba ganoush, aromatične kruščiće, ukiseljeno povrće i masline. Prava mala veganska gozba za manje od 80 kuna. Još kada na to dodate domaću limunadu, čašu vina, sangrije, koktela ili craft piva, za 100 kuna s Odprte kuhne otići ćete siti, sretni i zadovoljni.

image
Privatna Arhiva/
image

odprta kuhna

Privatna Arhiva/

Od deserata isprobali smo fantastične kolače iz La Mousse Gousse, koji su nas na prvu osvojili izgledom, a potom i lijepo izraženim okusima pistacije i lješnjaka, dok su se najmlađi članovi ekipe zasladili sladolednim kuglicama sa štanda BonBon. Nismo mogli odoljeti pa smo i sami ovdje uzeli vrećicu iznenađenja s ručno rađenim pralinama koja nas je koštala samo 5 eura. Atelje BonBon inače dolazi iz slovenskog mjesta Kamnik, a njihove čokoladne slatkiše možete pronaći i u trgovinama Zlata ptička u Kamniku, Emazing Cake Shop u Ljubljani i na Bledu te Židana Marela u Kranjskog Gori. Osim bombona, na njihovom web shopu uočili smo i čokoladne pločice koje izgledaju više nego primamljivo. Dobro je dodati kako BonBon proizvodi dolaze i u veganskim varijantama, no nismo sigurni dostavljaju li ih u Hrvatsku s obzirom na to da web shop trenutno ne radi.

image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/
image
Privatna Arhiva/

Isprobali smo i američke pite iz Pie Shopa, gdje možete birati između nadjeva od jabuka, borovnica, limuna, čokolade i nekoliko drugih, sezonskih i orašastih opcija. Ekipu iz Pie Shop možete pronaći i na adresi Prešernov trg 14 u Novom mestu.

image
Privatna Arhiva/

Zanimljivo je dodati i kako na Odprtoj kuhni, osim pobrojanih restorana i cateringa koji nude tradicionalnu domaću, španjolsku ili indijsku hranu, isprobati možete i specijalitete poznatih i cijenjenih slovenskih restorana. Tako nije neobično da ćete na štandovima sresti ekipu iz restorana JB, TaBar ili Gostišča Grič sjajnog Luke Košira. Cijeli popis izlagača možete provjeriti na službenoj stranici Odprte kuhne, a kad ste već tamo, svakako se prijavite na njihov newsletter kako biste primali obavijesti o nadolazećim terminima i događajima te pop up Odprtoj kuhni koja se održava u drugim slovenskim gradovima, možda baš vama puno bližim od Ljubljane.

image
Privatna Arhiva/

Na kraju, mi bismo ovaj izlet svakako ponovili, ako ne ove, onda već iduće godine. Dobroj hrani, naime, teško odolijevamo, a kada je spojite s istom takvom atmosferom usred grada, veselom ekipom na štandovima i prekrasnim gradom kao što je Ljubljana, postajete bogatiji za sjajno iskustvo i apsolutno uživanje u jednodnevnom izletu bez da ste potrošili previše novaca ili putovali predaleko od doma. Sve što vam sada preostaje jest osigurati od posla slobodan prvi petak koji dolazi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:50