RAZGLEDNICA IZ RIMA

Bili smo na omiljenoj rimskoj tržnici, cijene su pristojne, atmosfera sjajna, a jedna stvar posebno nam se svidjela

Ovdje se prodaju proizvodi koji su rasli i uzgajani su u krugu od 100 kilometara, a osim natrkivene tržnice, posebno nam se svidio i vanjski dio

Na nedavnom kratkom putovanju u Rim posjetili smo, među ostalim, i tamošnju Mercato di Campagna Amica. U pitanju je rimska tržnica na kojoj se nude samo proizvodi uzgojeni u krugu od 100 kilometara na kojoj ćete pronaći baš sve, od svježeg sezonskog voća i povrća, peciva, sireva, suhomesnatih proizvoda, maslinova ulja, meda, ali i uživati u jelima koja prodavači sastavljaju pred vama.

U nedjelju ujutro, kada smo je posjetili, gužva nije bila prevelika, što smo očekivali kada smo čuli da je ovo jedna od najboljih tamošnjih tržnica, ali je atmosfera bila opuštena, domaća i više nego ugodna. Prisustvovali smo tako simpatičnom dovikivanju trgovaca između štandova, svi su bili dobro raspoloženi i spremno, bez imalo zadrške objasnili što sve nude, pa čak i dali preporuku što bismo mogli kupiti.

image
Lidija Lončarić/Privatna arhiva
image
Lidija Lončarić/Privatna arhiva

Cijene su vrlo slične našima pa tako, primjerice, kilogram domaćeg limuna ovdje košta 3 eura, kilogram mrkve 2,50 eura, dok ćete za kilogram Provola sira morati izdvojiti 13 eura po kilogramu, a za komad suhe kobasice 2,80 eura. Nudi se i kruh te slastice pa tako baguette možete kupiti po cijeni od 1,50 eura, a cijelu crostatu srednje veličine za 6 eura. Craft pivo koštat će vas 3,50 eura za 0,33 litre, a na jednom štandu naletjeli smo i na svježu tjesteninu te primijetili da se kilogram raviola punjenih bučom i pecorino sirom prodaje za 27 eura po kilogramu.

image
Lidija Lončarić/Privatna arhiva
image

Velik dio proizvoda prije kupovine ovdje možete i degustirati

Lidija Lončarić/Privatna arhiva

Ono što nam se najviše svidjelo je ponuda hrane koju možete grickati usput, dok obilazite štandove, pojesti na jednoj od klupa u dvorištu same tržnice ili ponijeti sa sobom. Ovdje smo kupili stvarno velik, bogat, tostirani sendvič s porchettom za 5 eura, a nude se i grisini, kroasani, pizza, focaccia i druga peciva i grickalice. Cijene se uglavnom kreću od 1 do 2 eura.

image
Lidija Lončarić/Privatna arhiva

Također, u dvorištu tržnice nalazi se nekoliko food truckova na kojima se nude jela od mesa i ribe, domaća jela na žlicu ili sendviči. Kako smo tržnicu posjetili nešto ranije ujutro, ekipa u šarenim kamionima tek se zagrijavala, ali su nam na jednom štandu ljubazno ponudili da kušamo pržene artičoke i pileće okruglice, što nam se prilično svidjelo. Cijene kuhanih, pečenih i prženih jela ovdje kreću se otprilike od 4 do 7 eura po tanjuru.

image

Dvorište tržnice na rano jutro. Sat vremena kasnije ovdje su se počeli okupljati već pomalo umorni i gladni posjetitelji...

Lidija Lončarić/Privatna arhiva
image

U natrkivenom dijelu također možete uživati u kuhanoj hrani, na dan kada smo mi posjetili tržnicu nudilo se, među ostalim, varivo od leće te tjestenina s mesnim raguom, a na fotografiji su tri kuharice zadužene za pripremu jela

Lidija Lončarić/Privatna arhiva

Ispred food truckova nalaze se stolovi i stolice kako bi posjetitelji u miru mogli pojesti svoj obrok i već prije podneva ovdje su se počeli skupljati ljudi s punim vrećicama voća, povrća, svježe ribe, mesa i sireva, koji su došli predahnuti i napuniti se pozitivnom energijom. Sjedeći i promatrajući atmosferu zaključili smo kako bi takvo što bilo sjajno imati i kod kuće, možda bi tako tržnice postale privlačnije i onima koji ih inače izbjegavaju, napokon zaživjele i postale mjesto sastajanja, uživanja na svježem zraku i, ono najvažnije, u lokalnoj, dobro pripremljenoj, sezonskoj hrani.

Dobro je dodati, uputite li se na ovu rimsku tržnicu smještenu nedaleko rijeke Tiber, svakako provjerite radno vrijeme kako ne biste naišli na zatvorena vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 11:31