DABIZ MUNOZ

Bilo da otvaram restoran ili radim hamburger želim da budu neponovljivi. Da, užasno je naporno!

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix
Dabiz Munoz, jedan od najoriginalnijih chefova na svijetu održao je predavanje na Weekend Food Festivalu

Dabiz Munoz je najbolji chef na svijetu po izboru The Best chef za 2021. godinu. Turbopopularan luđak s irokezom u gastrosvijetu je sinonim za avangardu.

"Ako svi chefovi idu jednim putem ja biram dijametralno suprotan. Avangarda za mene je put kojim nitko prije nije išao. Bilo da razmišljam kako postaviti streetfood truck, složiti hamburger ili novi meni za DiverXO (njegov restoran u Madridu koji ima tri Michelinove zvjezdice) uvijek tome pristupam na način "moram napraviti najbolje na svijetu na način koji još nitko nije percipirao". Pitate se kako je to moguće i da li je iscrpljujuće? Da, užasno je! Zato pokušavam što više putovati i jesti. Da mogu potpisao bih do kraja života da putujem i jedem." izjavio je Dabiz Munoz na svom predavanju održanom na Weekend Food Festivalu.

image
Goran Sebelic/Cropix/Cropix

U petak navečer na njegovim društvenim mrežama moglo se vidjeti kako uigrava tim za svoj novi restoran Riverxo do kasnih noćnih sati, u 5 i 30 ujutro već je bio spreman za put u Rovinj, sletio je prvo München pa Zagreb da bi konačno stigao do Rovinja. Kad su ga iz organizacije kontaktirali za sudjelovanje na Festivalu u Istri odgovorio je kako će rado doći na svoj prvi slobodan dan 26.11 i mogu li tad organizirati festival. Polovicom svibnja, točnije 16.5 otvara novi restoran Ravioxo. Još uvijek nema pojma što će biti na meniju.

"Otvaramo za deset dana i sve što znam je da će to biti preludo putovanje od Italije o Kine. U Ravioxu ćete moći pojesti dumplingse i tjesteninu, ali nadam se najbolju na svijetu. Kad sam otvarao Diverxo smislio sam dim sum (izbor kineskih "malih jela" većinom orijentiranih na dumplingse) sa zecom i mrkvom pa mi je bilo fora da početak Ravioxa bude u sličnom znaku ali naravno, na skroz drugi način." izjavio je Munoz.

Oduševljava ga Mugaritz za koji kaže da vam se ne mora svidjeti, ne morate nužno voljeti te okuse, ali mu ne možete osporiti unikatnost i genijalnost. Neponovljivost.

Njegovo predavanje poslušao je i Eugen Žinić, mladi kuhar koji je uz Matiju Bogdana radio u Ledburyju i Manu, a prošle godine primio nagradu Andrej Barbieri za mladu nadu po izboru Dobrih restorana. Eugen se ubrzo nakon primitka nagrade zaposlio u Munozovom restoranu StreetXo u Madridu. Njihov susret u Rovinju bio je vrlo prijateljski, a Munoz se pozdravio i s Matijom Bogdanom kojeg dobro pamti iz ere kad je Bogdan radio na visokoj poziciji u Ledburyju.

image

Privatna arhiva

Privatna Arhiva/

"Obožavam raditi u Streetxu. Preludo je kuhati dok techno glazba trešti na sav glas. Najbolje od svega je da doista kuham i ne moram čistiti kuhinju nakon smjene što je noćna mora svim kuharima." otkrio nam je Eugen Žinić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:48