LIJEPA PRIČA

Bio je rudar, a zatim otvorio svoju siranu, danas za svoje sireve ne prestaje osvajati nagrade

 Youtube Screenshot/
Obitelj Šahdanović podno Učke proizvodi vrhunske sireve, ovo je njihova priča

Nekadašnji rudar ugljenokopa Tupljak danas je vlasnik sirane Zlata u Čepić Polju u općini Kršan, podno Učke. Na pokretanje svog posla Atif Šahdanović odlučio se 2011. godine, a siranu je nazvao po svojoj pokojnoj supruzi Zlati. Kad je 1999. godine umirovljen, otišao je raditi na farmu muznih krava pored Verone, tamo je proveo dvije godine i dobio ideju o pokretanju vlastitog posla. Da je to bila više nego dobra odluka danas su dokaz broje osvojene nagrade.

Kako piše Glas Istre, 2004. godine Atif je otvorio svoju farmu s 26 krava, kupio štalu i uzeo zemlju u zakup od države. U počecima je s obitelji uglavnom proizvodio mlijeko, no kada je cijena počela padati, okrenuli su se otvaranju sirane i pomoću poticaja Ministarstva poljoprivrede, ostvarili rezultate koje u počecima vjerojatno nisu mogli niti zamisliti. Počeli su s preradom 200-300 litara mlijeka i proizvodili 30-40 kilograma sira dnevno, a danas su brojke narasle na čak 150 kilograma sira dnevno.

Proizvode tri vrste tvrdog sira, zatim tvrdi sir ribanac koji dozrijeva dvije godine, a imaju i šampionski ekstra tvrdi sir koji dozrijeva 12 do 16 mjeseci. Rade i skutu za koju su svojevremeno osvojili zlatnu medalju, zatim svježi sir, sireve s dodacima kao što su čili, vlasac, tartufi i majčina dušica, maslac, jogurt, a iznimno tražen je i njihov sir škripavac.

Sir sirane Zlata može se kupiti na labinskom i pulskom merkatu, a prodaje se i na kućnom pragu. Kako su rekli za Glas Istre, često im navrate stranci koji se zatim, jednom kada sir isprobaju, vole vratiti. Osim toga, njihovi sirevi nude se na različitim OPG-ovima, ali i u dubrovačkom restoranu 360. Cijelu priču o ovom hvaljenoj sirani možete pročitati ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:51