NEZABORAVNO ISKUSTVO

Biste li pješačili dva kilometra po snijegu do koljena da bi kušali dobar sir? Ima onih koji bi, evo kako to izgleda

 Alpenblick Arosa Instagram/
Chadner Navarro je za portal Food and Wine opisao iskustvo kušanja sireva i vina u švicarskom mjestu Arosa

Prošla su vremena kada su samo naše bake i djedovi, mame i tate imali priliku pohvaliti se činjenicom da su do određenog cilja u životu ‘morali pješačiti dva kilometra po snijegu visokom do koljena‘, jer sada se upravo tim pothvatom mogu pohvaliti i veliki gurmani, a ponajviše ljubitelji sira. U Švicarskoj, naime, postoji Tschuggen Grand Hotel koji svojim gostima nudi mogućnosti nekoliko različitih odabira za večeru izvan samog hotela, a neka od njih uključuju i više nego zanimljive izlete. Jedan od njih je i odlazak u Alpenblick restoran na kušanje sira i degustaciju vina, a cijelo iskustvo je, kako ga je opisao Chadner Navarro, zbilja nezaboravno. U svom tekstu za Food and Wine piše kako cijelo putovanje, inače dugačko dva kilometra, počinje hodanjem po visokom snijegu, na visokim minusima i s velikim vjetrom koji donosi još snijega.

"Gdje god se okreneš, bjelina. Malo mjesto Arosa, s populacijom tek nešto većom od tri tisuće stanovnika, u potpunosti je prekriveno snijegom. Prekrasna, netaknuta priroda nalik na bajku stvara nezaboravne poglede i fotografije, posebice kada sunce počne zalaziti", piše u svom tekstu, a onda dodaje i kako je upravo trenutak zalaska sunca onaj u kojem stvari postanu kompliciranije i kada se i sam počeo pitati isplati li se sve ovo zbilja samo zbog dobrog sira.

image
Alpenblick Arosa Instagram/

Naime, budući da se nad mjesto spušta mrak, svaki od budućih kušača sira i vina u ruke dobiva improviziranu baklju, dugačak štapić od voska kojim osvjetljuju put i bore se protiv vjetra koji onemogućava vidljivost. Kako piše u svom tekstu, jedino što se u tom trenutku može jest pratiti korake onih koji su ispred jer, baš ništa drugo nema smisla.

image
Alpenblick Arosa Instagram/

Navarro u svom tekstu objašnjava cijelu patnju i promišljanja koja je putem do restorana Alpenblick imao, ali i dodaje kako je itekako odahnuo u trenutku kada se na cilju napokon smjestio ispred velikog kamina.

"Kada smo napokon stigli u Alpenblick, restoran u stilu planinske kuće, slatko spasenje došlo je u obliku šalica vrućeg temeljca od kosti", opisao je svoje iskustvo, a potom dodao i kako je chef konzultant Beat Caduff sve prisutne prvo proveo kroz vinski podrum, a potom ih smjestio u veliku salu.

"Kušat ćemo samo sirove sireve, a ovaj prvi ima nadimak ‘sir koji se jede kada spavaš u odvojenim spavaćim sobama‘", rekao je u jednom trenutku švicarski chef okupljenima, a potom ih proveo kroz ostatak kušanja.

Iako uključuje zbilja naporan, pomalo nevjerojatan put, Navarro na kraju teksta za Food and Wine piše kako se, nakon što je isprobao tek prvi sir i raspoloženje mu se podiglo, cijelo iskustvo itekako isplati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:21