(Pre)mala zarada

Biste li platili bečki 28 eura? Ako idete u ovaj restoran morat ćete, i to bez limuna

 Bhofack2/Getty Images/istockphoto
U računici je ipak prilog - krumpir na maslacu sa svježim peršinom, ali ne i mnogima omiljeni dodatak

Planirate li ovih dana u Austriju, tada će vas zanimati gdje povoljno jesti. No, moramo vas razočarati jer ovo nije taj tekst, više spada u kategoriju "izbjegni ako možeš". Naime, austrijski ugostitelj Sepp Schellhorn rekao je kako bi pohani odrezak u svakom boljem restoranu trebao koštati 28 eura. Jedino tako može zaraditi na njemu cijeli 1 euro te je osudio kritičare koji su ugostitelje poput njega optužili za "inflaciju pohlepe".

Naime, kako piše Fenix magazine, prema računici chefa restorana Der Seehof Goldegg, visokokvalitetni pohani odrezak trebao bi koštati i puno više od 28 eura koliko on traži za odrezak u svom restoranu. Za austrijski Kronen Zeitung, istaknuo je i kako su već samo troškovi zaposlenika 18 eura po odresku. Pored toga, dodatnih 9 eura košta priprema i materijal za pohani odrezak.

Njegova računica je:

  • 18 eura - troškovi zaposlenika
  • 3,10 eura - 130 grama teletine
  • 2 eura - dva jaja
  • 40 centi - brašno i mrvice
  • 1,20 eura - krumpir
  • 1,50 eura - 120 grama pročišćenog maslaca
  • 50 centi - peršin

"Naravno, cijena je izračunata samo za jedan pohani odrezak. I naravno, za pohanje vam trebaju najmanje dva jaja, to zna svatko tko je ikad sam pohao. Ako ste napravili deset pohanih odrezaka, iskoristili ste najmanje osam jaja", tvrdi ugostitelj.

Međutim, korisnici su na Twitteru za veće količine pohanih odrezaka izračunali cijenu materijala od 4,47 eura.

No, Schellhorn se "brani" izborom kvalitetnih namirnica.

"Živcira me što uvijek svi pričaju o cijeni, a ne o kvaliteti. Samo se priča što je gdje najjeftinije. To je u drugim zemljama potpuno drugačije, moj izračun za jedan pohani odrezak je 27 eura, tako da s pohanim odreskom od 28 eura zaradim samo oko 1 euro", uporan je ugostitelj.

Zaposlenik u njegovom restoranu, ističe austrijski chef, u prosjeku zarađuje 2.800 eura, a kuhar 7.000 eura. Za one koji žele jeftinije, poručuje, "neka idu uzetni nešto na benzinsku postaju".

Cijeli članak pročitajte ovdje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:57