EAT A SWEDE

Biste li pojeli ljudsko meso? Ovaj mockumentary nasmijat će vas, ali i natjerati da se zapitate

 Gruizza/Getty Images
Sjajan mockumentary koji je predstavila Swedish Food Federation s ciljem podizanja svijesti o održivoj proizvodnji hrane

Ovih dana naišli smo na mockumentary koji je prošle godine javnosti predstavila Swedish Food Federation. Nosi naziv "Eat a Swede", traje svega 18 minuta i svojevrsni je odgovor na borbu protiv klimatskih promjena i promocija održivije proizvodnje hrane. Prati priču dr. Erika Karlssona, znanstvenika i osnivača brenda Swede Meat, koji je u misiji pronalaska investitora koji će ga zatim financijski poduprijeti u stvaranju novog, održivijeg proizvoda koji bi mogao, kako kaže, postati veliki hit.

"Jedem ljudsko meso već neko vrijeme... i još nisam poludio", govori Karlsson na početku kratkog filma.

Dodaje zatim kako smatra da će upravo ovaj način proizvodnje mesa uskoro vrijediti milijarde, a sve što mu je zapravo potrebno su ljudske stanice od kojih zatim stvara meso. Njegova prezentacija potencijalnim investitorima na trenutak će vas nasmijati, ali i zapitati kako biste vi postupili da se nađete u istoj situaciji. Vjerojatno najbolji dio filma jest trenutak kada Karlsson govori kako bi volio ostvariti suradnji sa švedskim glumcem Alexanderom Skarsgårdom te s vremenom njegovo meso nuditi na policama supermarketa.

Kratki mockumentary izazvao je podijeljene redakcije. Dok jednima tematika uopće nije smiješna, drugi smatraju kako je "Eat a Swed" dobar način da se napokon skrene pažnja na klimatske promjene i općenito krizu u prehrambenoj industriji. Treći, pak, smatraju da je film odlično napravljen te sadrži jednake dijelove apsurda i komedije dok istovremeno izaziva gađenje.

"Vjerujemo da je, baš kao i hrana, znanje najbolje kada se dijeli s drugima. S ‘Eat a Swede‘ želimo podijeliti ideju kojom se švedski proizvođači hrane vode pri prelasku na održivu proizvodnju. Naš ‘tajni‘ recept uopće nije tajna; to su jednaki dijelovi inovacije, tehnologije, istraživanja, suradnje i napornog rada. Može se kopirati i nadamo se da hoće. Promjena je moguća. Znam to jer se švedska prehrambena industrija trenutno mijenja. Da, svi moramo ubrzati - i poljoprivrednici, proizvođači, trgovci, potrošači. Što više dijelimo i surađujemo, to bolje. Ako budemo radili zajedno, uspjet ćemo – i za to neće morati biti pojeden nijedan Šveđanin", riječi su kojima je poantu "Eat a Swede" opisao Lars Appelqvist iz Swedish Food Federationa.

Više o svemu možete saznati ovdje, a preporučujemo i da odvojite 18 minuta vremena i posvetite se "Eat a Swed". Moglo bi vam se svidjeti. Video ostavljamo u nastavku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 20:44