Bistro Šalša, Zagreb

U Zagrebu je dosta zeznuto ručati. Ima opcija, nije da nema, ali brzo se kompliciraju. Za tradicionalne restorane jednostavno treba izdvojiti previše novca za svakodnevni obrok. A i vremena. Osim ako nisu u Radničkoj, gdje pristojni restorani uspijevaju izbaciti brze ručkove. Ostaje opcija zalogajnica, ali malo koja je dobra – uglavnom su premasne ili jednostavno preloše. Što onda? Pekara, na žalost. Zagreb su preuzeli ljudi koji lutaju ulicama s licima zabijenim u papirnatim vrećicama kako čupaju komade bureka.

Očito je došlo vrijeme za neke nove načine hranjenja. Nedavno se na zagrebačkoj Trešnjevci otvorio Bistro Šalša, nepretenciozna mala zalogajnica, sa simpatičnom terasicom usred mirnog kvarta. Čudan je to spoj. Izgled zalogajnice, brzina zalogajnice, cijene kao u zalogajnici, ali hrana na razini vrlo ozbiljnih zagrebačkih restorana. Možda i bolja od razvikanijih.

Cijela ponuda bazira se na dnevnoj ponudi, spremnoj za ručak. Punjene paprike, srdele i teleća jetra ne zvuče kao neka posebna jela. Ali u Šalši im daju potpuno nove živote. Punjene paprike su prave punjene paprike, s vrlo malo riže. Srdele su pržene u kukuruznom brašnu, blitva kuhana na pari i senzacionalno hrskava. List prže u pivskom brašnu. Aha, da, i jednom prilikom sam ulovio pečeno pile – apsolutno najbolje pečeno pile u Zagrebu. Mekano, sočno i hrskavo.

Sve ovo nije ni toliko iznenađenje. Kuhinju, naime, vodi Dragan Dragojlović Gaga, jedan od najboljih hrvatskih kuhara mlade generacije, koji je četiri godine radio kod Dine Galvagna, dok je njegov Prasac bio u naponima snage. Gaga se brine da svako jelo koje izađe iz kuhinje bude od najsvježijih namirnica, s najboljim začinima.

Cijene su bezobrazno niske, rekao mi je prijatelj dok smo jeli tamo. Jela se od 25 do 40 kuna, čaša vina se kreće od 5 (!) do 15 kuna, a navečer su u ponudi hamburgeri i ramsteci odležavani u vakuumu.

Cijela priča možda ima jedan mali problemčić – s obzirom na to da je sve toliko svježe, redovito im zna ponestati pojedinih jela s menija. Zato biste ručak vjerojatno uskoro mogli prebaciti i ranije nego ste navikli. Ali isplati se…

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:11