Priznajemo, izazov nije mali. Orahnjača bolja od bakine? Ma, nemoguće! Donosimo vam recept za najbolje dizano tijesto sa tri različita nadjeva, orasi, mak i lješnjaci. Nakon tečaja u Kuhaoni i mi smo naučili raditi mirisno, savršeno, poput pjenice mekano dizano tijesto s kvascem. Pregače na sebe, brašno na stol i idemo napraviti ”most wanted” božićne savijače!
Za tijesto će vam trebati:
| 4 žumanjka 100 g šećera 120 g maslaca 1 limun 250 ml mlijeka 40 g svježeg kvasca 600 g glatkog brašna sol maslac za premazivanje tepsije |
Za nadjev od oraha:
| 200 g mljevenog oraha 70 g šećera žličice mljevenog cimeta 100 ml mlijeka |
Za nadjev od maka:
| 200 g mljevenog maka 70 g šećera žličice mljevenog cimeta 200 ml mlijeka |
Za nadjev od lješnjaka:
| 200 g lješnjaka 2 bjelanjka |
Priprema:
Žumanjke, šećer, maslac i naribanu limunovu koricu pjenasto izmiješajte električnom miješalicom. U 50 ml toplog mlijeka dobro izmiješajte izmrvljeni svježi kvasac. Pomiješajte brašno i malo soli. Naizmjence dodavajte brašno i preostalo mlijeko smjesi od maslaca i žumanjaka uz neprestano miješanje, a na kraju dodajte razmućeni kvasac. Prema potrebi tijesto još doradite rukama. Ostavite da se diže na toplome mjestu oko jedan sat. U međuvremenu pripremite nadjeve. Za nadjeve od oraha i maka pomiješajte suhe sastojke koje prelijete kipućim mlijekom, a zatim sve dobro promiješajte. Za nadjev od lješnjaka na tavi popecite lješnjake. Prebacite ih na kuhinjsku krpu i pomoću nje ogulite ljuske lješnjaka. Zatim ih dobro sameljite. Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg i lagano izmiješajte s lješnjacima da dobijete jednoličnu smjesu. Dignuto tijesto premijesite i podijelite na tri jednaka dijela. Svaki dio tanko razvaljajte valjkom na prethodno pobrašnjenoj površini. Rasporedite jednolično nadjeve tako da sa svake strane ostavite prazno tijesto 1 cm od ruba. Preklopite preko nadjeva dva nasuprotna kraca ruba i jedan duži rub. Od tog ruba tanko zarolajte tijesto.
Savijače zatim prebacite u tepsiju (34 x 21 cm) koju ste prethodno dobro premazali maslacem. Ostavite tijesto da se diže na toplome mjestu oko 30 minuta. Pecite u pećnici prethodno zagrijanoj na 180 °C oko 50 minuta. Prema potrebi na pola pečenja stavite odozgo papir za pečenje kako vam savijače ne bi dobile prejaku boju. Poslužite tako da dizane savijače prebacite na duguljasti tanjur ili veću drvenu dasku i poslužite posute šećerom u prahu.
Dobar tek!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....