AD ASTRA

BORDEAUX U SVEMIRU: Šest boca vina putuje na Međunarodnu svemirsku postaju u svrhu zanimljivog eksperimenta!

 International Space Station Facebook page
Prije dva tjedna, francuski poduzetnik je pokrenuo vlastitu studiju odobrenu od strane NASA-e, u sklopu koje je šest boca bordeauxa poslao na Međunarodnu svemirsku postaju

Šest je pak, u svrhu eksperimenta, ostavio na Zemlji. Vino će na Međunarodnoj svemirskoj postaji biti 12 mjeseci, a po povratku će se usporediti s bocama koje su ostale na Zemlji.

International Space Station Facebook page

Sve će se boce držati na konstantnoj temperaturi od 18 stupnjeva Celzijevih i neće biti micane cijelu godinu. Istraživači pretpostavljaju da će se, kad se boce napokon otvore, moći identificirati suptilne razlike u okusima. Također, pretpostavljaju da će držanje boca unutar posebne mikrogravitacije i izložene posebnim mikrozračenjima djelovati na aktivaciju bakterija i mikroorganizama koji mogu pozitivno utjecati na okus vina.

International Space Station Facebook page

Iako su ovo prve boce vina koje su hrabro otišle u svemir, nisu prvo alkoholno piće koje je imalo prilike gledati Zemlju „odozgo”. Budweiser je proveo nekoliko eksperimenata na Međunarodnoj svemirskoj postaji, uglavnom kako bi istražio kako "svemirski" uvjeti utječu na sjeme ječma tijekom postupka pripreme slada.

International Space Station Facebook page

Ako vas zanima možete li nabaviti bocu vina s Međunarodne svemirske postaje, odgovor je: da, naravno, ali ćete za njega morati izdvojiti osmeroznamenkastu cifru. Vino je dio „projekta luksuznih dobara” u sklopu kojega se bogatim pokroviteljima daje mogućnost posjedovanja raznih predmeta koji su određeno vrijeme proveli u svemiru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 01:28