DOBRO JE ZNATI

BORŠČ: Koliko će biti dobar ovisi o temeljcu, a sve povrće se reže na štapiće, osim krumpira koji treba rezati na kockice!

 StockFood
Uz boršč obavezno poslužite kiselo vrhnje pomiješano s nasjeckanim svježim listićima kopra

Obožavali su ga u svim dijelovima nekadašnje Carske Rusije, a kasnije i Sovjetskog Saveza, a koliko je boršč bio popularan svjedoči i navodna Staljinova izjava da su sovjetski vojnici dobivali ratove zahvaljujući njemu. Ne zna se točno iz kojeg je dijela, ali većina tvrdi da je boršč ukrajinskog porijekla. Ne postoji fiktivni recept za ovu krepku juhu, neobične ljubičaste boje (koja dolazi od cikle), jer u nju se može i ne mora dodavati meso (čak dolazi u obzir piletina, junetina, govedina, pa i svinjetina), neki dodaju gljive, dok se gustoća može, a i ne mora postići uz pomoć škroba iz krumpira.

StockFood

Osim boje, boršču cikla daje i karakterističan “zemljasti” okus, a koliko će juha biti dobra, ovisi o temeljcu. Znalci ga kuhaju od mesa i prepiljenih ili izlomljenih kostiju koje se kuhaju i do šest sati. U nekim se receptima u boršč stavlja i suho meso. Iako poznata juha, u Hrvatskoj se rijetko priprema, a teško je naći i restorane u kojima se nude ruski specijaliteti pa Zagrepčanima ne preostaje ništa drugo nego skoknuti do dućana ruskih delicija koji upravo i nosi ime ove popularne juhe.

DOBRO JE ZNATI

  • Prije dodavanja u temeljac, narezanu ciklu uvijek propirjajte na malo masnoće
  • Upotrebljavate li krumpir, stavite ga tek pola sata prije kraja kuhanja boršča
  • Osim klasičnog povrća za juhu i kupusa, u boršč se mogu dodati kisele jabuke, tikvice, repa ili grah
  • Sve povrće se reže na štapiće, osim krumpira koji treba rezati na kockice

SASTOJCI:

500 g cikle
500 g bijelog kupusa
4 velika krumpira
4 mrkve
3 l temeljca (mesnog ili povrtnog, po želji)
400 g oguljenih rajčica (pelata)
500 g mesa (za juhu: piletina, govedina ili junetina)
3-4 žlice koncentrata rajčice
2 glavice luka
2 češnja češnjaka
1 limun
2-3 grančice svježeg kopra
50 g maslaca
2 žlice ulja

Za posluživanje: kiselo vrhnje, svježi kopar, limun

StockFood

PRIPREMA:

Ogulite ciklu, mrkvu, krumpir i luk. Veliki lonac s temeljcem stavite na srednju vatru. Glavice luka prepolovite i uzdužno narežite. Narežite i kupus. U većoj tavi ugrijte ulje s maslacem, dodajte kupus i luk, posolite ta kratko popržite. Smanjite vatru pa pirjajte bez dodavanja vode još desetak minuta. Sve dodajte u vodu s temeljcem. Meso narežite na prutiće, posolite i popaprite i kratko popržite na tavi pa dodajte u lonac. U tavi rastopite malo maslaca, dodajte mrkvu narezanu na kolutiće, dodajte žličicu šećera, popržite je i dodajte u lonac. Ciklu grublje naribajte na ribež, kratko popržite i dodajte u lonac. Također dodajte krumpir izrazan na četvrtine pa na kraju ostale sastojke: rajčice, koncentrat rajčice, češnjak, 1 žlicu nasjeckanog kopra i 2 žlice limunova soka pa kuhajte na slaboj vatri dva sata. Juhu obavezno poslužite s vrhnjem, u koje umiješajte nasjeckani kopar, te s kriškama limuna. Uz boršč će najbolje prijati rusko tradicionalno pecivo: piroške punjene kupusom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:27