UZ ZAČINJENE KOBASE I SIR

BOŽIĆNO PIVO: Scena napitka s više slada i hmelja za blagdane izrasla je u globalni fenomen - probajte ga uz začinjene kobasice ili odležani sir!

 Marko Miščević / HANZA MEDIA
Scena posebnog napitka s više slada i hmelja za blagdansko doba izrasla je u globalni fenomen - probajte ga uz začinjene kobasice ili odležani sir.

Potrošnja piva raste s rastom temperature. To je opća, globalna statistička konstanta koja vrijedi isto tako i kod nas. Postoje, međutim, i izvrnute pivopije koje u pivu najviše uživaju u hladnim danima. U te naopake spadam i sam. Za ljetnih žega pivo mi ne donosi osvježenje, nego me omami, uspori i uspava. Tako sam se pretvorio u inverznog pivskog sezonca. Ovoj našoj kasti pivopija ide jedna iznimno važna okolnost na ruku.

Neja Markičević / Hanza Media

Pivari su, naravno, odavno zamijetili kako se zimska potrošnja ne može mjeriti s onom u toplim danima. Kako bi pospješili ispijanje u mrzlim danima pivari su počeli kuhati posebno kvalitetno sezonsko pivo. Više slada, više hmelja, za moćnije pivo. Sezonske razlike u kuhanju piva imaju još jednu važnu povijesnu pozadinu. Bavarci su, poznato je, posebno pedantno propisivali i nadzirali pivarstvo. Pivo vareno u toplim ljetnim danima često nije bilo osobite kakvoće, a znalo bi se i pokvariti.

Tako je bavarski vladar Albert V. još u šesnaestom stoljeću propisao kako se pivo smije kuhati samo od Svetog Mihaela (29. studenoga) do proljetnog sveca Juraja. U proljeće se zato kuhalo posebno izdržljivo pivo, njemački maerzenbier, martovsko pivo, otuda i u nas ožujsko pivo koje su onda zagrebački pivari brendirali. Taj se zakon nije održao, pivari su se emancipirali i okrenuli priču. Kuhali su cijele godine, a pivo namijenjeno konzumaciji u toplijim danima postajalo je lakše od onog zimskog. Jedno je trebalo hladiti, drugo grijati.

Bavarci su isto tako prvi koji su za adventske dane smislili posebno pivo i nazvali ga Weihnachtsbier, Božićno pivo, (Weihnacht, njemački Božić). Od početka te tradicije ono je bilo snažnije, imalo je između sedam i osam posto alkohola. Uz takvo pivo i bavarska je pivska kobasica bila jače začinjena češnjakom, paprom, paprikom i sjemenkama gorušice. U starim se spisima može pronaći kako su Bavarci na adventskim sajmovima uživali i u posebnim, egzotično začinjenim jakim pivima. Kora naranče i cimet bili su uobičajeni u božićnom pivu, ponekad i klinčići.

Radilo se očito o sličnim začinima koji su se koristili i za gluewein, kuhano vino. Novi mali pivari, sljedbenici craft beer pokreta, obnovili su ovu tradiciju začinjenog božićnog piva. Štoviše, ponegdje se i danas poslužuje kuhano pivo priređeno vrlo slično kao i kuhano vino. Čak su i naši pivovije u zimskim danima posljednjih godina promovirali začinjeno kuhano pivo. U nas se začela i jedna druga tradicija.

Od 1990. Zagrebačka pivovara svake je godine na tržište nudila Božićno pivo s novom etiketom, a etikete su oslikavali poznati slikari. Scena posebnog božićnog piva izrasla je u globalni fenomen. Posljednjih se godina na sve strane bira najbolje božićno pivo. Časopis Beeradvocate tako poziva čitatelje da glasaju. Magazin Paste od svojih čitatelja traži da odaberu ne samo najbolje, nego i najgore božićno pivo. Urednici londonskog Telegrapha svojim su čitateljima zaželjeli Hoppy, a ne Happy Christmas (hop, engleski hmelj), dakle neka im Božić bude hmeljast. Dobar hmelj najskuplji je uobičajeni sastojak piva pa je želja sasvim na mjestu.

Što poslužiti uz božićno pivo

Poznato je da pivo pobuđuje apetit, pogotovo ako je gorči ale. Potom, osim što odlično gasi žeđ, preporučuje se uz masnija mesna jela, a takvo će pivo dobro pasati i uz jela od graha i leće (naravno sa suhim mesom ili kobasicama), te jake gulaše.

Što se tiče kobasica, s obzirom na to da su božićna piva začinjenija, i kobasice moraju biti začinjenije. Prema tome, obilazite li možda adventske kućice ili veselicu uz pivo i kobase priređujete doma, birajte one začinjenije ili ih poslužite uz moćne umake. Dolaze li na party ljubitelji sireva, a u čašama će se naći božićno pivo, birajte sireve jačih okusa. Zrela gouda ili cheddar dobro će se slagati, ali i odležani sirevi od ovčjeg i kravljeg sira. A, gricaklice - svakako ne zaboravite ljute čvarkuše, odnosno pogačice od čvaraka. Još ako su mlake...

Čaše za pivo

Božićna su piva aromatična pa ih je najbolje (osim u vrčevima za koje bi bilo zgodno da su na nožici) poslužiti u čašama. Uobičajena je pinga, dok tulip zahvaljujući suženju na vrhu čuva arome. Budući da arome isparuju kad se tekućina (u ovom slučaju pivo) zagrije, preporučuju se i snifter čaše.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:46