BERBA 2020.

Braća Benvenuti zadovoljni stanjem u vinogradu prognoziraju odličnu godinu za malvaziju i teran

Vinogradi vinarije Benvenuti nedaleko Motovuna
 Neda Batinić
Nedaleko od Motovuna, na položajima Santa Elisabetta, trsovi najraširenijih istarskih sorti spremni su za ovogodišnju berbu

Dok većina proizvođača i ugostitelja zbraja koliko je vremena i novca ove godine izgubljeno zbog korone, barem je priroda imala sjajnu godinu, što je posebice vidljivo iz rodnih vinograda Alberta i Nikole Benvenutija. Dobijete li priliku posjetiti položaje nedaleko od Motovuna, nemojte je nikako propustiti, pogotovo ako se ona pojavi kada je grožđe već zrelo. Mi smo vinograde vinarije Benvenuti posjetili desetak dana prije berbe malvazije pa je prolazak kroz uredne i dobro osunčane redove loze posađene na bijeloj zemlji bio posebno upečatljiv i sladak jer je tu i tamo koja ukradena boba malvazije poslužila poput osvježavajućeg voćnog bombona, ravno iz prirode. A kada se sjetimo da su neki od trsova Benvenutijeve malvazije posađeni još 1946. godine, užitak je još veći, ali i strahopoštovanje prema radu vinogradara i vinara koji su tu lozu održali na životu sve ove godine.

image
Vinogradi vinarije Benvenuti nedaleko Motovuna
Neda Batinić
image
Grožđe malvazije na trsu i 1946. godine

"Sigurni smo da će malvazija ove godine dati odlično vino, kvaliteta grožđa je jako dobra. S druge strane, iako je kvaliteta terana također na vrlo visokoj razini, grožđe mora stajati još barem mjesec i pol dana, te je jako važno da u tom periodu ne bude previše kiše ili drugih vremenskih neprilika", tom nam je prilikom rekao Nikola Benvenuti.

image
Braća vinari Albert i Nikola Benvenuti
Neda Batinić

Svoje vrijeme mora još dočekati teran, nad kojim su braća Benvenuti u vrijeme našeg posjeta još provodili zelenu rezidbu odnosno smanjenje prinosa po čokotu vinove loze, što utječe na poboljšanje kvalitete grožđa. Zelena rezidba je posebno važna kod terana čiji grozd se oblikuje tako da se uklone svi vršci i postigne okruglasti oblik, što omogućava bobicama da ravnomjerno i pravilno dozriju.

image
Grožđe terana mjesec dana prije berbe
Neda Batinić
image
Uklonjeni grozd koji ne zadovoljava kvalitetu

Nakon zelene rezidbe, otprilike mjesec i pol dana prije berbe braća Benvenuti još jednom prolaze kroz vinograd i režu sve naknadno niknule bobice kako ne bi narušile kvalitetu grožđa za vino. "Do same berbe te novonastale bobice ne sazru, ali pocrne i izgledom su jednake ostatku grozda pa berači ne bi znali prepoznati i ukloniti to grožđe koje bi negativno utjecalo na kvalitetu vina", objasnio je Albert Benvenuti okupljenom društvu posjetitelja.

image
Albert Benvenuti pokazuje nad kojim se grozdovima terana vrši zelena rezidba
Neda Batinić

Važno je pritom naglasiti da su najbolje pozicije Benvenutijevih vinograda Španjole, Fratrije, Santa Elisabetta i San Salvatore raspoređene između 330 i 400 metara nadmorske visine. Na toj visini postoji konstantno strujanje zraka odnosno povjetarac koji struji između terasasto raspoređenih redova i pomaže osušiti vlagu što sprečava pojavu botritisa. Osim toga, vinogradi dobivaju puno sunca kroz dan, što je ključno za dobro dozrijevanje terana koji onda daje fantastična vina. "Otprilike smo pola puta između mora i prvih planina Čičarije i Učke pa imamo specifičnu mikroklimu koja je mješavina mediteranske i kontinentalne klime. Dani su vrući, a noći relativno hladne, a uz tlo kakvo imamo, naša mikrolokacija omogućuje nam da dobivamo mineralno, pitko i svježe vino od svih svojih sorti. Pritom je na našim položajima ove godine bilo kiše svakih desetak dana, ali većinom po noći, dok bi ujutro bilo burno i to bi odmah sve očistilo i posušilo, što je za vinograd idealno. Ova godina nam je do sada bila super što se tiče vremenskih uvjeta, a nadamo se da će tako biti i cijeli rujan", istaknuo je Albert Benvenuti.

image
Vinogradi vinarije Benvenuti nedaleko Motovuna
Neda Batinić

Osim malvazije i terana koji čine 90% nasada, u vinogradima Benvenutijevih posađeni su još tempranillo, nebbiolo i merlot od kojih se s teranom radi kupaža pod nazivom Caldierosso, zatim ulovina, autohtona istarska sorta koja je zasađena u maloj količini između trsova malvazije, te muškat koji raste na najvišoj poziciji, u vinogradu San Salvatore i od kojeg se proizvode njihova poznata, nagrađivana slatka vina, Corona Grande i Muškat San Salvatore.

image
Vinogradi vinarije Benvenuti nedaleko Motovuna
Neda Batinić

Unatoč problematičnom početku godine, braća Benvenuti zadržali su svoj optimizam i smatraju da 2020. nije za otpis: - Svi smo osjetili poteškoće u prvoj polovici godine, međutim, trudimo se, radimo. Nećemo se žaliti. Moramo gledati cijelu godinu, koja nama traje do petog mjeseca one iduće pa ćemo još vidjeti kako će se stvari odvijati. Mi smo spremni za berbu, a imamo i dio grožđa koji kupujemo, čime uzimamo u obzir i naše stalne koperante. Pritom trenutno imamo hektar novoposađenih trsova, a u idućih pet godina planiramo svakako novu sadnju malvazije i terana u trenutno zapuštenim vinogradima nedaleko od Motovuna za koje se nadamo da će se uskoro moći uzeti u koncesiju od države". Albert i Nikola Benvenuti puni su planova, a mi im želimo sreću u ovogodišnjoj berbi!

image
Pogled na Motovun iz vinograda vinarije Benvenuti
Neda Batinić
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:22