DOSSIER GEMIŠT

Braća Nekić pokrenuli renesansu najpopularnijeg pića u Hrvata (imamo i vodič za najbolji gemišt)

Zagreb, 030920.
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu.Na slici su braca Nekic.
 Marko Miscevic/Cropix
Na Zagreb Burger Festivalu do kraja tjedna možete kušati čak osam vrsta gemišta, ali znate li sami napraviti baš najbolji?

Kada se u istu rečenicu stave ljetno osvježenje i vino, gemišt je neizbježna prva pomisao. Iako je ljeto na zalasku, najtoplije godišnje doba možete ispratiti uz najpopularnije osvježavajuće piće. Vodeći se time, braća Nekić odala su posebnu počast upravo gemištu.

O čemu je riječ? Marin Nekić, najpoznatiji miksolog u zemlji, i Josip Joža Nekić, potpuni genijalac kad je riječ o restauriranju oldtimerskih vozila, odlučili su na Zagreb Burger Festivalu ispred svog ušminkanog food trucka nuditi gemište, ali kao koktele. Tako do 13. rujna možete probati jednu ili svih osam varijacija njihovih gemišta. Jedan od njih je, naravno, Pol Pol, čista klasika kako se gemišt ustaljeno i radi. Imaju i špricer, što je zapravo stariji brat gemišta, a danas ga se rijetko služi i naručuje. Nekići imaju tropsku verziju s marakujom koju treba probati.

image
Daruvar, 230720.
Priprema mesa u smokeru koju su napravili braca Nekic. Na slici je Josip Nekic.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix
image
Zagreb, 030920.
Zagreb burger festival na Strossmayerovom trgu. Na slici je gemist iz Nekic trucksa.
Foto: Marko Miscevic/Cropix
-dobra hrana-
Marko Miscevic/Cropix

Od vinske braće gemišta treba spomenuti i škropec koji zapravo nema veze s gemištom. To je vino mrvu razrijeđeno malom dozom CO2, tek koliko treba da se pojača dojam svježine. Današnji gemišti su fino i lagano piće koje ne služi za opijanje, nego ga, upravo obrnuto, pomiješano s mineralnom vodom i ublaženog utjecaja alkohola, sprečava, naročito pri vrućinama. U međuvremenu je i kvaliteta vina porasla pa mineralna voda više nema funkciju neutraliziranja nepitkih okusa. Sada je samo u funkciji razblaživanja snage i pojačavanja senzacije svježine.

Ako pokušavate dostići zavidnu razinu u pripremi gemišta, svakako pročitajte mali vodič za pripremu savršenog gemišta.

Pravila za vodu:

• Mora biti jako gazirana. Naime, stojeći u čaši ili krigli, mjehurići brzo izvjetre, pa je poželjno da voda što dulje perla
• Okus i miris moraju biti neutralni
• Od "mineralnih" efekata dopušten je samo okus blage slankastosti, ali i to na rubu percepcije prosječnog nepca
• Ohlađena na 4 do 6 °C

Pravila za vino:

• Što neutralnijeg okusa
• Izraženijih kiselina
• Izbjegavati zrele i cvjetne arome te arome slatkastog voća
• Zabranjene su intenzivne arome
• Koristiti isključivo suha vina, bez slatkastih elemenata
• Ohlađeno na 6 do 8 °C

Top 10 sorti za gemišt (od lidera do dobre rezerve):

Kraljevina

Apsolutni lider. Svojom neutralnom aromom s herbalnim primjesama i citrusnim elementima idealni je partner mineralnoj vodi. Zapravo, kombinacija mineralne vode i lagane te kiselkaste kraljevine je brak iz snova. Svaki nedostatak kraljevine se nadomješta, a kvaliteta ističe. Svježina i lakoća gemišta s kraljevinom drugim je sortama još uvijek nedosegnuti standard.

Moslavac (šipon, pušipel)

Stilski na pola puta od kraljevine do rajnskog rizlinga. Sličan rizlingu po nešto još izraženijim kiselinama, a kraljevini po laganom alkoholu pa je također idealan partner mineralnoj vodi.

Škrlet

Škrlet iz vlažnijih godišta bit će vrlo sličan kraljevini i samim time odličan izbor. No, ako je godište bilo toplo i suho, tada će kiseline biti preblage pa ga u tom slučaju treba izbjegavati.

Rajnski rizling

Isključivo kao mlado vino, ne starije od godinu dana. Naime, nakon godine odležavanja rizling poprima tercijarne note koje će nakon razblaživanja vodom dati vrlo čudan dojam mirisu. Kao mlado vino s citrusnim elementima, svježom voćnošću i naglašenim kiselinama odličan je kandidat.

Belina

Ove rijetke sorte gotovo da više nema na tržištu. Međutim, ako nabasate na bocu ili bačvu u prijateljevu podrumu, okusom je vrlo slična kraljevini.

Silvanac zeleni

Kada je grožđe zdravo i zrelo, grijeh ga je koristiti za gemišt jer će se njegove divne arome zelene jabuke razvodnjeti. Može poslužiti i kao dobar korektor lošijim vinima te ih prije dodatka vode pomiješati radi ljepše arome.

Graševina

Bez obzira na razvikanost braka graševine i mineralne vode, oprez s njom. Naime, graševine iz Kutjeva i Podunavlja (naročito buteljirane) znaju biti od prezrelog grožđa s puno cvjetnih i prezrelih voćnih aroma, što je u direktnom sukobu s osvježavajućim profilom laganog gemišta. Ako vino dolazi iz sjevernijih dijelova zemlje poput Prigorja, Zagorja ili Međimurja, i uz uvjet da je vino suho, tada i graševina dolazi u obzir.

Žlahtina

Neutralnost žlahtinu čini dobrim partnerom, no niska razina kiselina dat će sasvim nježnu i neobičnu kombinaciju. Ako ste na moru i skrivate se pod nekim suncobranom od visokih vrućina, dobro će poslužiti.

Rizvanac (müller thurgau)

Nešto laganiji od graševine, pa je i pogodniji za gemišt, naročito ako dolazi iz hladnijih i sjevernijih krajeva Hrvatske. U Slavoniji i Podunavlju također najbolji kandidat za gemišt.

Kujundžuša

Imotski pandan žlahtini također je blag u alkoholu, što mu je velika prednost, no i kujundžuša ima niske kiseline, što je ne čini idealnom, nego samo dobrom rezervom.

Nepogodne sorte za gemišt:

Traminac, porodica muškata, sauvignon, chardonnay, pošip, malvazija, pinot sivi.

*dio podataka iz kolumne Saše Špiranca

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 10:21