SAM SVOJ PEKAR

BREAD CLUBOV BABIN KRUH: Na svom Instagram profilu su podijelili detaljan recept. Pripremite posude, brašno i kvasac pa se bacite na miješenje!

 Marko Miščević
Činjenica da su Zagrepčani bili gladni pravog kruha postala je jasna još s otvaranjem prve majstorske pekare Korica na Zelenom valu krajem 2016. godine, a redovi koji se od proljeća prošle godine stvaraju pred vratima BreadCluba na Trešnjevci dodatno su potvrdili da nam je kruh od kiselog tijesta koji ostaje svjež i ukusan danima doista nedostajao.

Nedavno su svoja vrata otvorili i nadomak glavnog gradskog trga, u Vlaškoj ulici. Nažalost, prebrzo ih je dočekala nezavidna situacija, uostalom, kao i većinu nas. Osim pandemija koja hara, Zagreb je nedavno pogodio najjači potres u posljednjih 140 godina, a Bread Club je odlučio učiniti plemenitu gestu te su ispred svoje poslovnice na Trešnjevci postavili kolica kako bi se građani mogli poslužiti besplatnim kruhom.

Marko Miščević / HANZA MEDIA

Marko Miščević
Andrija Pernar

Ako vam nedostaje njihov kruh i ne možete do njega, na svom Instagram profilu su podijelili recept za Babin kruh koji možete pripremiti u vlastitoj radinosti. Pripremite posude, brašno i kvasac te se bacite na miješenje!

Marko Miščević

Marko Miščević

BABIN KRUH

500 g glatkog brašna T 550
325 g vode
10 g svježeg kvasca ili 3 g suhog kvasca
10 g soli

*100g bijelog brašna možete zamijeniti s integralnim pšeničnim brašnom

MIX

U posudi spojite sve gore navedene sastojke i krenite mijesiti na radnoj površni oko 10 minuta dok se tijesto ne formira u glatku kuglu. Ukoliko imate mikser, kukom za tijesto mijesite također 10-ak minuta na srednjoj brzini.

PRVO DIZANJE

Lagano nauljite tijesto i zdjelu u kojoj će se dizati te prekrijte zdjelu (tanjurom ili vlažnom krpom) kako tijesto ne bi uhvatilo koru. S ovom količinom kvasca prvo (bulk) dizanje trajat će 1-1.5 h nakon čega tijesto opet istresemo na radnu površinu te ga oblikujemo i zatežemo kako bi dobilo i zadržalo konačni oblik. Kruh nakon oblikovanja možete stavit u kalup da se diže ili na pleh s papirom na pečenje ako želite slobodnu formu.

View this post on Instagram

BC Krizni Special - kućno pekarstvo Za sve vas koji niste u mogućnosti doći do našeg kruha, odlučili smo uskočiti jednostavnim receptima i uputama za izradu kruha doma. OK, neće baš biti kao naš ali svakako će biti ukusniji i topliji nego kupovni. Pripremite brašno i posude, zasučite rukave i krenimo. BABIN KRUH 500g glatkog brašna T550* 325g vode 10g svježeg kvasca ili 3g suhog kvasca 10g soli *100g bijelog brašna možete zamijeniti s integralnim pšeničnim brašnom MIX U posudi spojite sve gore navedene sastojke i krenite mijesiti na radnoj površni (video) oko 10min dok se tijesto ne formira u glatku kuglu. Ukoliko imate mikser, kukom za tijesto mijesite također 10ak minuta na srednjoj brzini. PRVO DIZANJE Lagano nauljite tijesto i zdjelu u kojoj će se dizati te prekrijte zdjelu (tanjurom ili vlažnom krpom) kako tijesto ne bi uhvatilo koru. S ovom količinom kvasca prvo (bulk) dizanje trajat će 1-1.5 h nakon čega tijesto opet istresemo na radnu površinu te ga oblikujemo i zatežemo kako bi dobilo i zadržalo konačni oblik. Kruh nakon oblikovanja možete stavit u kalup da se dižeili na pleh s papirom na pečenje ako želite slobodnu formu. DRUGO DIZANJE Nakon što ste oblikovali kruh te ga postavili u vama željenu formu potrebno ga je ostaviti još 45min - 1h u ponovnom dizanju. Za to vrijeme upalite pećnicu te ju zagrijte na 250 stupnjeva. Kruh se mora peći u vreloj pećnici kako bi se pravilno razvio PEČENJE Kada pećnica dostigne temperaturu, svoj kruh u kalupu/na plehu zarežite (ravna crta, križ, kvadrat) žiletom ili što oštrijim nožem te ga stavite na najnižu poziciju u pećnici. Spustite temperaturu na 240 i pecite dok kruh ne poprimi crvenkasto-smeđu nijansu, cca 40-45min. Jedna metoda provjere je li kruh dovoljno pečen jest da ga kucnete po dnu - trebao bi odzvanjati kao da je šupalj. Izvadite kruh iz pećnice (i kalupa) te ga postavite na rešetku s cirkulacijom zraka. TIPS - ako vam je korica matirana i suha, možete ga lagano premazati uljem neposredno nakon izlaska iz pećnice - možete prepoloviti količinu kvasca što će otprilike poduplati vremena prvog i drugog dizanja ali će vam dati nešto aromatičniji kruh...i uštedjet ćete na kvascu :) SRETNO!

A post shared by for better bread (@breadclub_zagreb) on

DRUGO DIZANJE

Nakon što ste oblikovali kruh te ga postavili u vama željenu formu potrebno ga je ostaviti još 45 min - 1 h u ponovnom dizanju. Za to vrijeme upalite pećnicu te ju zagrijte na 250 stupnjeva. Kruh se mora peći u vreloj pećnici kako bi se pravilno razvio.

PEČENJE

Kada pećnica dostigne temperaturu, svoj kruh u kalupu/na plehu zarežite (ravna crta, križ, kvadrat) žiletom ili što oštrijim nožem te ga stavite na najnižu poziciju u pećnici. Spustite temperaturu na 240 i pecite dok kruh ne poprimi crvenkasto-smeđu nijansu, cca 40 - 45 minuta. Jedna metoda provjere je li kruh dovoljno pečen jest da ga kucnete po dnu - trebao bi odzvanjati kao da je šupalj.
Izvadite kruh iz pećnice (i kalupa) te ga postavite na rešetku s cirkulacijom zraka.

SAVJETI:

Ako vam je korica matirana i suha, možete ga lagano premazati uljem neposredno nakon izlaska iz pećnice.

Možete prepoloviti količinu kvasca što će otprilike poduplati vremena prvog i drugog dizanja, ali će vam dati nešto aromatičniji kruh...i uštedjet ćete na kvascu!

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Instagram

Twitter


Sve o kampanji #OSTAJEMDOMA doznaj na jutarnji.hr/ostajemdoma

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 13:24