OVO MORATE PROBATI

Brze pogačice s mladim lukom i čvarcima najbolje se slažu uz sunce i pivo

 Marko Miscevic/Cropix
Kako sam američke biscuits pretvorila u slasne domaće pogačice s mladim lukom i čvarcima

Ovakve pogačice s čvarcima, uvjeravam vas, još niste probali. Nema pretjeranog miješenja, nema dizanja i napetog pogledavanja u pećnicu kako bi se uvjerili da je sve u redu. Pripremaju se od jednostavnog tijesta bez kvasca kod kojeg je najbitnije da se sastojci povežu, zatim se brzinski preklapa pa se još hladne pogačice ubacuju u pećnicu na 20-ak minuta. I to je to! Osnovni recept posudila sam od novinarke i autorice Molly Baz, najpoznatije po angažmanu na genijalnom Bon Appetitu, napravila nekoliko izmjena i njezinu američku varijantu pretvorila u pravu domaću. Ona ih, naime, priprema samo s mladim lukom, a moj je međimurski mozak isti taj luk instantno povezao s čvarcima i nastali su ovi slani, hrskavi izvana, mekani iznutra zalogaji.

Kod nas su doma, naime, čvarci bez luka i mrve soli nešto kao burek bez jogurta. Jedno bez drugog jednostavno ne funkcionira, a ako su stvarno dobri, gotovo nikad ne uspiju postati dijelom klasičnih krampogača. Upravo zato ovo mi se brzinsko tijesto učinilo kao zgodna ideja da se od omiljenih čvaraka ipak napravi poslastica, ali da priprema ne oduzme više od pola sata kako čvarci za to vrijeme ne bi nestali sa stola. Razmišljala sam i o dodatku sitno nasjeckane čili papričice, no to sam ipak odlučila ostaviti za drugi put, kada zatopli, i u njima ću moći uživati na kakvoj osunčanoj klupi u parku, uz dobro ohlađeno pivo i još bolje društvo. Jer, upravo se ove pogačice, vjerujte mi, provjerila sam, prhke i slasne kakve jesu, savršeno slažu uz hladni lager.

image
Marko Miscevic/Cropix


Superbrze čvarci&luk pogačice

Trebat će vam:

300 g brašna
2 žličice praška za pecivo
80 g maslaca za tijesto
20 g maslaca za premazivanje
80 g sitno nasjeckanih čvaraka
80 g nasjeckanog mladog luka
170 g kiselog vrhnja
2 žličice soli
1 žličica svježe mljevenog papra
prstohvat šećera
krupna sol ili cvijet soli za posipanje

Priprema:

Čvarke nasjeckajte ili ubacite u blender i kratko ih izblendajte, dok ne dobijete mrvice. Ne brinite ako su mrvice različite veličine, to će pogačice učiniti još zanimljivijima. Mladi luk nasjeckajte na sitno. U posudu stavite brašno, prašak za pecivo, dodajte ohlađeni maslac nasjeckan na kockice, čašicu kiselog vrhnja, papar, sol i prstohvat šećera. Dodajte i usitnjene čvarke te nasjeckani mladi luk pa zamijesite tijesto. Ne trebate mijesiti dugo, dovoljno je samo da se svi sastojci povežu. Prebacite na radnu površinu i oblikujte kvadrat debljine oko 3 centimetra. Preklopite sa svake strane pa još na pola, rukama ponovno spljoštite u kvadrat i ponovite preklapanje. Na taj ćete način dobiti lijepo razlistane slojeve. Na kraju rukama ponovno oblikujte kvadrat, tijesto neka vam bude debljine oko 2 centimetra. Nožem izrežite pravokutnike ili koristite čašu ili modlicu da biste izrezali krugove. Rasporedite po papiru za pečenje, premažite otopljenim maslacem i pospite krupnom soli ili cvijetom soli. Pecite 25 minuta na 200 Celzijevih stupnjeva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 13:21