VINSKE MUŠICE SAŠE ŠPIRANCA

BUDGET PLAVCI OD 30 DO 60 KUNA: Otkrili smo prave bisere višestruke vrijednosti za novac!

 Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA
Kralj crnih vina u Hrvata ne posustaje unatoč trendovima. Iako je već dulji niz godina svojedoban internacionalni trend moćnih i bogatih crnjaka potaknut australskim shirazom i cabernetom potpuno istisnut novijim trendom elegantnijih, življih i blažih vina po uzoru na bordeaux ili chianti, u nas je i dalje glavni favorit plavac mali, stilski interpret prvog trenda. Plavac je toliko stabilan i dominantan na domaćim vinskim kartama, gdje često zauzima i polovicu ponude svih crnih vina, da će vjerojatno na istoj poziciji dočekati novu mijenu trenda i povratak publike velikim i masivnim vinima

BUDGET PLAVCI SU NAJVAŽNIJA KATEGORIJA PLAVACA JER SE U TOM RAZREDU PRODAJE VELIKA VEĆINA UKUPNIH KOLIČINA, A MI SMO OTKRILI NEKE BISERE VIŠESTRUKO VRIJEDNE CIJENE

BORIS VIOLIĆ PLAVAC MALI 2016. (90)

Izvanredno vino. Voćan, pun, ugodan, živ, sočan plavac, vjerojatno najbolji u svojoj kategoriji u toj berbi. Pun okusa, pun voća, traje, odlično izbalansiran, još sasvim mlad. Teško da će se plavac ovako visoke kvalitete u ovom cjenovnom razredu tako brzo ponoviti. Zaista nepobjediv omjer cijene i kvalitete jer u trgovini stoji 50 kuna.

Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA

KIRIDŽIJA PLAVAC MALI 2017. (88)

Jako dobro, izvanredno vino za cijenu, bogato i puno, s puno začinskih aroma i s još više voćnosti. Pripada u kategoriju bazičnih plavaca, ali nudi puno više od prosjeka. Blago suši na finišu, ali retrookus obilježava iznimna voćnost.

GORANKO POLJANIĆ PLAVAC MALI BARRIQUE 2014. (88)

Zreli plavac, s puno finog i zrelog voća. Suhe šljive dominiraju, potom trgovi suhe smokve, malo suši na finišu, ali radi se o vinu kvalitete debelo iznad svoje cjenovne kategorije. Radi se o tradicionalnom plavcu koji nudi priliku upoznati kako je dobar domaći plavac izgledao nekad.

SKARAMUČA PLAVAC MALI ELEGANCE 2015. (88)

Cijeli je na začinskoj strani, voće tek u primjesama. Vrlo ugodno vino kvalitete primjerene cijeni, s dobrim, izbalansiranim taninima, vrlo blagim kiselinama. Donekle mekan plavac, a s druge strane postojan i dugog trajanja.

SKARAMUČA PLAVAC PREMIUM 2017. (87+)

Jako lijepo svakodnevno vino. Obilne voćne arome poput šljive i trešnje. Intenzivnog okusa s odlično balansiranim kiselinama, tanini su blagi, tek toliko da su prisutni, slatki začini poput vanilije ostaju na retrookusu. Dodir zadimljenosti. Idealno uz mesni ručak.

MARLAIS PLAVAC MALI 2016. (87)

Ozbiljno dobro vino. Snažno, punog tijela, zrelo, moćno. Puno okusa. Malo brettanomycesa koji otima voćnost, ali i dalje vino visoke kategorije.

VICELIĆ PLAVAC MALI 2016. (86)

Lijepo vino, ugodno, čisto, nalazi se na zreloj strani, dakle s dosta slasti na retrookusu te dosta crnog voća. Traje dugo, blagih i možda preblagih kiselina, donekle mekano na nepcu, s uglađenim taninima. Fino.

Tom Dubravec / HANZA MEDIA

PZ SVIRČE, PLAVAC HVAR 2016. (86)

Lijep svakodnevni plavac. Ugodno vino srednjeg tijela, s puno voćnosti u ustima, diskretnog mirisa, mekano na nepcu, umjerenog alkohola od 12,5 posto, čisto, solidnog trajanja.

LUČIĆ PLAVAC MALI 2015. (85)

Neobično vino s vidljivim snažnim alkoholom čak i na mirisu. Punog tijela i snažnog alkohola, s toplinom na nepcu kao glavnom karakteristi kom, iza čega slijedi zrela voćnost i prosušeno voće.

SKARAMUČA PLAVAC 2017. (84)

Uredni i ugodni svakodnevni plavac mali. Da je više takvih, plavcu malom ne bi bilo kraja. Čist, jednostavan, s malo voćnosti višnje i trešnje, ugodan. Za uživanje uz ručak s paštom bolognese ili mesnim okruglicama u umaku.

Kastel Kambelovac, 130814. 
Reportaza o Kastelanskim Vinarima, Vinarija Jakova Bedalova. Kastela su poznata po svom polju u kojem se uzgajaju vrhunska vina, te se tom trudu moze zahvalit narastajima koji njeguju recepturu  i sorte kao sto su Plavac Mali i Zinfandel.
Na fotografiji: Vinograd Jakova Bedalova koji se nalazi na 400m/nm iznad Kastel Kambelovca. 
Foto: Zvonimir Barisin / CROPIX
Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA

MILOŠ PLAVAC MALI 2016. (83)

Miris je ugodan i svjež, ali na okus poprilično suši, s izraženim taninima. Ima zelenu notu koja dominira nad ostatkom vina.

BRIME, PLAVAC MALI 2016. (84)

Živ i čvrst plavac s blagom gorkastošću na finišu. Jasnog taninskog okvira, dobro uravnoteženog. Ne odlikuje ga neka osobita voćnost, nego više mineralna, “savoury” strana. Dugačkog trajanja, čvrstog stiska, blago suši na finišu.

PZ KUNA PLAVAC PELJEŠAC 2106 (83)

Jednostavno svakodnevno vino, odličnog omjera cijene i kvalitete. Žive rubinsko crvene boje, diskretnog mirisa, ugodne voćnosti na okusu, pomalo kratko. Jedan od boljih plavaca donjeg cjenovnog razreda.

Zvonimir Barišin / HANZA MEDIA

TERRA MADRE PLAVAC MALI 2015., KOMARNA (82)

Mekani plavac koji se aromatski nalazi u zoni slatkih začina porijeklom iz drva. Nedostaje mu voćnosti i živosti, ali radi se i dalje o vrlo dobrom vinu.

TOMAŠEVIĆ PLAVAC MALI 2017. (69)

Malolaktika u tijeku, brojni problemi, vino blago rizi i nije degustrabilno. Zeleno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 13:57