Bogata gastro ponuda

Burger s tripicama, janjetina s bižima, nizozemske palačinke i vruća pića zovu nas ovog Adventa u Zadar

Ove godine svoje kućice dobilo je 25 ugostitelja koji se trude u svoju ponudu uvesti neka osvježenja, pa i iznenađenja.

Advent u Zadru traje već nekoliko dana, a prema riječima organizatora najzanimljiviji dio ove godine upravo je bogata gastronomska ponuda. Na trgovima Petra Zoranića i Pet bunara svoje kućice dobilo je 25 ugostitelja koji se, osim standardnih kobasica, burgera, fritula, kuhanog vina i gina, trude u svoju ponudu uvesti neka osvježenja, pa i iznenađenja.

image
TZG Zadar

Primjerice, Zadranin Vinko Fain u svojoj kućici "Red Fox" osmislio je jedno zanimljivo jelo, a riječ je o burgeru s tripicama. Utrpavši tripice, umak i ostale sastojke u burger pecivo, Fain je ovo tradicionalno jelo uspio približiti ideji street fooda, a sudeći po tome da se porcija mora rezervirati na vrijeme, u tome je i uspio. Osim tripica u pecivu posjetitelji u "Red Foxu" mogu svoju rakiju, liker ili gin popiti iz čokoladnih čaša koje kasnije mogu pojesti.

image
TZG Zadar

Ove godine kućica "Jetti fritule” jedina nema mesnih i slanih jela, ali zato u ponudi ima tradicionalne fritule i španjolske hrskave uštipke - churrose, zatim šećernu vatu, nekoliko vrsta originalnih lizalica, vafle i palačinke. Kao i na gotovo svim adventima i ovaj zadarski ima kućicu u kojoj se mogu pojesti germknedle, pa se tako u Tri mudraca ova zimska poslastica puni pekmezom od šljiva, a zatim se na nekoliko minuta stavlja u specijalni aparat za parenje, te se prelijeva kremom od vanilije.

image
TZG Zadar

Ekipa iz palačinka bara "Marvel" u svojoj kućicu, osim domaćih svinjskih kobasica u velikom toplom pecivu, peče i malene nizozemske palačinke (poffertjes) od tijesta s kvascem koje pune Nutellom, Linoladom i mrvljenim keksima. Ekipa na kućici "Finger Food", osim uobičajene ponude kobasica, burgera, fritula i kolača u ponudi ima i trganu svinjetinu (pulled pork) koju peku 14 sati na niskoj temperaturi kako bi je doslovno mogli rastrgati u toplom pecivu premazanim barbecue umakom. Tako posložen sendvič dopunjava se zelenom i coleslaw salatom i poslužuje se s batatima..

image
TZG Zadar

U Finger Foodu posjetitelji i ove zime mogu popiti i kuhani gin koji je prethodne godine proglašen najboljim na zadarskom Adventu, a u ponudi ima i Didovo domaće kuhano vino koje dolazi iz okolice Skradina, te Babin rum punch i vrući Maraschino Hot, mješavinu više vrsta čajeva začinjenu s pravim zadarskim Maraschinom.

image
TZG Zadar

Zanimljivo je i da se na ovogodišnjem Adventu kuhaju i neka tradicionalna jela poput janjetine s bižima, frigaju se friture od miješane sitne ribe, kozica i liganja, te se kuha i crni rižot od sipe. Ove godine niti vegani neće ostati gladni jer dio kućica priprema i veganska jela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 03:57