SAMO ZA CIDER FRIKOVE

Buzdovan će na tržište izbaciti Bunu, limitiranu seriju cidera od starih sorti jabuka s Papuka

Tomislav Veseljak koji stoji iza brenda Buzdovan otkrio nam je sve o svom novom cideru dobivenom od starih sorti jabuka

Kada je 2016. godine pokrenuo brend Buzdovan, Tomislav Veseljak, po struci enolog s dugogodišnjim iskustvom u inozemstvu, vjerojatno nije mogao ni zamisliti kako će raditi najbolji hrvatski cider.

Sve ono čime danas raspolaže itekako je zasluženo, a Tomislav to i dokazuje neprestanim razvojem i napretkom svog brenda Buzdovan. Tako nam je ovih dana, uz aktualne četiri varijante Buzdovan cidera, predstavio i novu. Riječ je o cideru Buna napravljenom od starih sorti jabuka koje rastu podno Papuka, na 280 metara nadmorske visine. Smatra kako će korištenje stare sorte jabuke podići kvalitetu cidera koji proizvodi.

"Stare sorte jabuka imaju genetsku predispoziciju da njihova stabla žive samostalno i slobodnim uzgojem dugi niz godina, prilagođene su ovom podneblju i otpornije su na bolesti i nametnike. Posjeduju snažni generativni korijen koji je sposoban hraniti te visokostablašice u staništima gdje vladaju prirodni procesi pretvorbe tvari i energija u hranjivo i gdje im nije prijeko potrebna svakodnevna intervencija čovjeka. Zbog njihova ekstenzivnog uzgoja imaju mnogo više suhe tvari u svojim plodovima, a time i veće bogatstvo mineralnih i drugih tvari koje čine nutritivne vrijednosti plodova. Najveći je problem sto su bačene u zaborav, a mnoge generacije su uz njih odrastale i još danas žive s njima pa je velika šteta što su većini ljudi gotovo nedostupne za konzumiranje u svježem stanju" izjavio je Tomislav uvodeći nas u proces proizvodnje novog proizvoda. Upravo zbog tih karakteristika starih sorti jabuka odlučio se posjetiti imanje podno Papuka s nasadom od preko 50 starih sorti jabuka, a Buna kao proizvod razvila se spontano.

image
Sanja Bistričić/

"Vlasnik OPG-a gdje rastu voćke je Mladen Katić, pravi prirodni entuzijast i znalac na svom području. Njegov voćnjak ima ekološki certifikat i zaista je jedinstven u ovom dijelu Hrvatske. Stare sorte jabuka uzgojene kao samostalna stabla bez armature daju vrlo ukusne i energetski bogate plodove. Sadrže veliku količinu polifenola koji pozitivno utječu na zdravlje čovjeka. Prednosti u proizvodnji cidera su izraženija aromatika, bolja struktura i punoća okusa", pojasnio nam je Tomislav, a zatim dodao i kako uzgoj starih sorata nije lagan. Veliki problem je njihova nedostupnost jer je doista malo nasada s takvom kvalitetom voćaka u Hrvatskom.

Bunu, cider od jabuka s Papuka, odlučio je puniti u boce od pjenušaca (750 mililitara), Krunoslav Nemčić dao mu je potpuno drugačiji vizual od dosad viđenog, a Tomislav nam je rekao i kako smatra da je u pitanju cider stvoren za one koji vole uživati u laganim i svježim aromama jabuka.

"U proizvodnji Buna cidera jabuke dolaze iz već spomenutog ekološkog nasada, a želio bih napomenuti da nije korišten selekcionirani kvasac već je fermentacija krenula spontano. Kod nekih sorata fermentacija je trajala 6-7 tjedana što je doprinijelo izraženijoj kompleksnosti i aromatici. Uz minimalnu intervenciju bez filtracije i dodanog sumpora, kroz sekundarnu fermentaciju u boci dobili smo delikatan i svjež okus jabuke", rekao je.

image
Sanja Bistričić/

Otkrio nam je i da će Buna biti dostupna u svega 400 boca te kako će frikovi za ciderom primjerak ove limitirane serije uskoro moći kupiti putem web shopa, a rekao je i kako zainteresirani dodatne informacije mogu zapratiti na njihovim društvenim mrežama. Iz Buzdovana smatraju kako su klasična četiri cidera namijenjeni apsolutno svima, posebno ljudima koji vole svježe i pjenušave napitke, dok je Buna, zbog pomalo funky arome, izražene kompleksnosti i rustikalnog okusa, stvorena za one nešto zahtjevnije connoisseure.

"Jako se dobro kombinira s hranom poput odležanih sireva i laganih salata i idealna je uz proljetni brunch", dodao je Tomislav.

image
Sanja Bistričić/

Iako je trenutno sav fokus usmjerio na proizvodnju Bune, otkrio nam je i kako je nedavno eksperimentirao i sa serijom monosortnog pet nata.

"Htio sam vidjeti što nam pojedina sorta daje u toj stilistici. Mogu reći da smo vrlo zadovoljni rezultatima i svakako ćemo se razvijati na tom polju. Odabrali smo dvije sorte s kojom ćemo izaći na tržište nakon ovogodišnje berbe", otkrio je Tomislav Veseljak.

Osim toga, unatoč teškim uvjetima za male poduzetnike u proteklih godinu dana, Buzdovan posluje sjajno. Nastavljaju s proizvodnjom, a u budućnosti planiraju još više pažnje posvetiti sortnosti jabuke.

"Jako smo zadovoljni s Bunom i plan nam je podizanje ekološkog ekstenzivnog nasada starih sorata na tri hektara. Mislim da je vrlo bitno zaštititi stare sorte jabuke, revitalizirati nasade pod takvim sortama i usmjeriti ih u zdrav i ekološki proizvod koji će biti prepoznat od strane kupaca", zaključio je Tomislav Veseljak.

image
Sanja Bistričić/
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:34