JEDI KAO KNEZ

Čakovečki restoran u svoju ponudu uvodi jela iz starih međimurskih kuharica, evo detalja

 Restoran Stari Grad Čakovec Facebook/
Večera Zrinski na papiru izgleda zanimljivo, no treba je kušati. Ima pet slijedova, zanimljivih je okusa, no možda malo pretjerana

Prava gozba održana je u restoranu Stari Grad Čakovec. Čak tri sata trajalo je blagovanje na prvoj Večeri Zrinski, prezentaciji buduće redovite ponude na meniju restorana u čakovečkom utvrđenom plemićkom dvorcu. Stari grad Zrinskih u doba je najveće moći plemenitaša sa sjevera Hrvatske, u 16. i 17. stoljeću, bio njihovo glavno sijelo i rezidencija. Danas je simbol identiteta i tradicije Međimurja i nacionalno kulturno dobro. Imati restoran unutar bedema stvar je prestiža pa bi šteta bilo propustiti ne iskoristiti nasljeđe. Zato je Jerko Rajh vlasnik restorana osmislio Večeru Zrinski, oslanjajući se pritom na stare međimurske kuharice "Kuharska knjiga Čakovečkog dvora obitelji Zrinski" i "Hrana, kuhinja i blagovanje u doba Zrinskih". Prva je knjiga recepata, druga uključuje opis života, način proizvodnje hrane u 16. i 17. stoljeću, opis blagovaonice, opreme, posuđa, odnosno svega što se tiče blagovanja prije 400 godina u domu vlastelina.

image
Darko Mares/

Za couvert su servirana dimljena pačja prsa na pogači s kremom od bosiljka. Aromatična i dimljena prsa na sočnoj su pogači, zahvaljujući začinima, s jačim okusom bosiljka i ružmarina, prizivala Mediteran. Krupna sol fino hrska pod zubom, a mlada rikola iz međimurskog OPG- a jelu daje notu svježine. Ti su nam se zalogaji toliko svidjeli da se nadamo kako će se ubuduće moći naručiti neovisno od cijelog menija. Uz čašu pjenušca Roko, sasvim fini brunch, ili fina baza za butelju pušipela. Uz desert, bio je to naš favorit večere. Iako, sve je bilo ukusno i Večera Zrinski je poput Chefovog menija, osim što su porcije ovdje veće, a ne samo pokoji zalogaj. Na Večeru Zrinski treba doći dobro gladan za pravi užitak svih slijedova.

Nakon pačjih prsa, na stol je stiglo hladno predjelo. Hladna salata sa sporo kuhanom junetinom na džemu od ljubičastog luka, s kremom od aromatiziranog kruha s češnjakom, emulzijom šafrana i đumbira, zvuči znatno kompliciranije nego jelo koje je servirano, ali time i bolje. Junetina je bila krta, blago kiselkastog okusa, osjetio se lagani okus karameliziranog luka. Posteljica za meso je bio kremasti krug s češnjakom, a nužno potrebnu svježu notu u tim "zagasitim" okusima, dala su zrna nara, koja se u sastojcima ne spominju, ali da ih nema, falila bi.

Bistra juha od fazana s gris knedlom punjenom mesom fazana i povrćem, jelo je u ovom meniju bez kojega bi on mogao. Juha je slabija karika inače vrlo fino složenog jelovnika i možda bi Jerko Rajh mogao sa chefom razmisliti o alternativi ili jednostavno ostati na četiri, umjesto pet jela.

image
Darko Mares/

Glavno jelo "jackpot" je za ljubitelje divljači, puno osjetilnih senzacija. Ragu od jelena i zec s povrćem jačeg su mirisa ublaženog začinima na roladi od kruha, slatkom mrkvicom, umjesto uobičajenog džema od bobičastog voća. Potrebna aromatičnost, prepoznatljiva za jela od divljači, dobro je izbalansirao gotovo pa slatki matovilac na tanjuru. I ovo je jelo, barem u porcijama posluženima na prvoj Večeri Zrinski, u kombinaciji s ostalima zaista obilno, a velika bi šteta bilo da ostaje na tanjuru pa vjerujemo da će za Večeru Zrinski na redovnom jelovniku porcije biti manje. Međutim, Horvatov slatkasti pušipel fino ublažava okuse.

Desert, ruža od jabuke i tijesta na kremi od vanilije i flambirane šljive sjajan je izbor za kraj. Lagan, blago kremast sa sočnim šljivama flambiranim u finom konjaku. Ruža izgleda lijepo i okusom je neutralna i lagana pa flambirana šljiva daje konkretan impakt za kraj.

Konačno, cijela Večera Zrinski biva oplemenjena kratkim pozdravom Zrinske garde i arijama tradicijskih međimurskih pjesama. Dobronamjerna preporuka vlasniku, Jerku Rajhu, je da svako jelo prvotno namijenjeno Večeri Zrinski poslužuje i kao zasebna jela. Time će jelovniku dati više šanse da zaživi jer svakim se posjetom može kušati neko od jela iz Večeri Zrinski. Sama Večera može biti Chefov menu s malim porcijama, za goste Međimurja koji neće možda imati tako skoro priliku doći ponovno pa zasebno isprobavati.

DIMLJENA PAČJA PRSA NA AROMATIČNOJ POGAČI

Za meso će vam trebati:

200 g pačjih prsa

sol, papar, lovorov list i češnjak

Za pogaču:

60 g bijelog brašna

60 g kukuruznog brašna

8 g svježeg kvasca

1 dcl tople vode

1 jušna žlica maslinovog ulja

malo šećera

grančica svježeg ružmarina

nekoliko komada mini rajčica

Dressing od bosiljka:

1 dcl maslinovog ulja

100 g svježeg bosiljka

20 g pinjola

krupna sol

Priprema:

Pačja prsa stavimo u mješavinu soli, papra, lovorovog lista i češnjaka. Stavimo vode taman toliko da prekrije sastojke. Ostavimo da odstoji 10-14 dana ili kad zaključimo da je meso dovoljno mekano. Stavimo meso u sušaru i dimimo. Dimljena pačja prsa poslužimo na domacoj pogači, koju smo od nabrojanih sastojaka ispekli u kalupu 17:14. Obogatimo svježim ružmarinom i mini rajčicama. Sve zajedno prelijemo maslinovim uljem i krupnom soli.

image

Dimljena pačja prsa na pogači s kremom od bosiljka

Višnja Gotal

HLADNA SALATA SA SPORO KUHANOM JUNETINOM NA DŽEMU OD LJUBIČASTOG LUKA, S KREMOM OD AROMATIZIRANOG KRUHA S ČEŠNJAKOM, KREMA ŠAFRANA I ĐUMBIRA

Za meso će vam trebati:

1,2 kg junetine

džem od ljubičastog luka s kremom od kruha

200 g luka

200 g kruha

maslinovo ulje

dva češnja češnjaka

50 g vrhnja

1,2 dcl mlijeka

bučine koštice

sol, papar,

5 g acceto balsamico

5 g kreme balsamico

Krema od šafrana i đumbira:

4 g šafrana

10 g maslaca

1 g mljevenog đumbira

povrtni temeljac

Priprema:

Kuhamo junetinu narezanu na kockice. Kad je meso mekano, ocijedimo ga i ohladimo, začinimo bučinim uljem, solju i paprom uz dodatak acceta i dobili smo mesnu salatu od junetine. Dok se meso kuha, ispečemo kockice kruha u pećnici s češnjakom i maslinovim uljem na 200 stupnjeva 7 – 8 minuta. Zajedno s mliječnim sastojcima sameljemo u blenderu do guste kreme. Željenu gustoću reguliramo mlijekom (ako je pregusta) ili kruhom (ako je prerijetka)

Na maslinovom ulju popržimo grubo sjeckani luk dok ne uvene, dodamo maslaca i smeđeg šećera, acceto ocat i kremu, posolio poparim i pustimo da lagano vrije dvije minute. Na maslacu popržimo šafran, zalijemo temeljcem, dodam đumbir, sol, papar. Reduciramo. U kalup prvo ide krema, u sredinu salata i džem na vrhu.

image

Hladna salata s junetinom na džemu od ljubičastog luk, s kremom od aromatiziranog kruha i emulzijom šafrana i đumbira

Višnja Gotal

RUŽA OD JABUKE I TIJESTA NA KREMI OD VANILIJE I FLAMBIRANE ŠLJIVE

Trebat će vam:

300 g brašna

2 dl vode

10 g soli

300 g ohlađenog maslaca

domaća marmelada (okus po želji)

2 nešpricane jabuke narezane na listiće

sok 1 limuna

Za kremu od vanilije:

1 mahuna vanilije

0,5 l vrhnja za šlag

0,5 l vrhnja za kuhanje

100 g šećera

10 žumanjaka

Za preljev od šljiva:

domaće šljive, prepolovljene, otkoštene

0,03 dl konjaka

2 žlice šećera

1 žlica limunova soka

2 žlice soka od naranče

Priprema:

Umijesiti domaće lisnato tijesto od brašna, vode i soli da bude glatko i elastično. Oblikovati ga u kuglu i spremiti na hladno da odmara oko pola sata. Razvaljati tijesto na debljinu od 3 cm, pa u sredinu staviti ohlađeni maslac narezan na kriške. Krajevima tijesta preklopiti maslac te sve zajedno razvaljati na debljinu od 1 cm. Ponoviti još dva puta. Razvaljano tijesto preklopiti na 3 ili 4 dijela i staviti na hladno da odmara dodatnih pola sata. Hladno tijesto razvaljati na dimenzije 34 x 28 te ga po dužini narezati na 6 jednakih dijelova. Listiće jabuke blanširati u vodi, pustiti da se ocijede i ohlade. Tijesto premazati domaćom marmeladom svaki dio te ga napuniti blanširanim listićima jabuka uz dodatak limuna i zarolati svaki dio od početka prema vrhu. Staviti u kalup za muffine premazan maslacem i peći na 200 stupnjeva 30 minuta. Iz mahune vanilije izvaditi "sjemenke" nožem i umutiti ih pjenasto sa žumanjcima i šećerom. Na štednjaku, smjesu vrhnja dovesti do temperature od 70 stupnjeva i pomiješati je lagano je ulijevajući u kremu od jaja. Bitno je dobro temperirati smjesu da jaja ne koaguliraju. Sve zajedno vratiti na vatru i 70 stupnjeva kako bi krema postigla gustoću. Ružu od jabuka poslužiti na kremi vanilije uz šljive koje smo konjakom flambirali u smjesi šećera, limunovog soka i soka od naranče.

image

Ruža od jabuke i tijesta na kremi od vanilije i flambirane šljive

Višnja Gotal
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:23