ZGROŽENI TALIJANI

Carbonaru radite s vrhnjem, a pizzu s ananasom? Počinili ste zločin protiv talijanske kuhinje

 Deposit Photos/
Provedeno istraživanje pokazalo je koje načine pripreme pojedinih talijanskih jela Talijani smatraju nedopustivima

Nije tajna da talijansku kuhinju ubrajamo u najpopularnije na svijetu. Dok pizza, pasta i rižoto govore sve jezike svijeta, ragu alla bolognese je inspiracija za brojna druga jela, o talijanskim cannellonima ne prestaje se pričati, a o gelatu da i ne govorimo. No, baš kao i kod brojnih drugih tradicionalnih receptura, postoje oni koji ih vole prilagoditi vlastitom ukusu. Špagetima se tako dodaje kečap, carbonari vrhnje, tjestenina se kuha u hladnoj vodi, a na pizzu se dodaje ananas.

Upravo se pobrojani primjeri ubrajaju i u najveće zločine protiv talijanske kuhinje. Naime, YouGov proveo je u 17 država istraživanje na temu pripreme talijanske hrane na način koji zapravo vrijeđa Talijane. Sudionicima u istraživanju predstavljeno je 19 načina pripreme jela, a oni su zatim morali odgovoriti smatraju li ih prihvatljivima ili neprihvatljivima.

Četiri primjera koje su predstavili bili su prihvatljivi čak i Talijanima pa su tako rekli kako je ponekad u redu u pizzi uživati za ručak te kako se može jesti vilicom i nožem umjesto rukama, kako se bolognese u iznimnim situacijama može poslužiti sa špagetima te kako je dopustivo uživati u mesnim okruglicama sa špagetima. Oko činjenice je li rižoto predjelo, je li u redu staviti ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina, je li u redu lomiti špagete prije kuhanja kao i je li prihvatljivo poslužiti tjesteninu i umak odvojeno Talijani su, pak, uglavnom podijeljeni.

Kako su ispitanici odgovorili na pitanja je li prihvatljivo nakon ručka naručiti cappucino, dodati sir na jela s morskim plodovima i rezati tjesteninu nožem, pročitajte u samom istraživanju na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 10:32