ZGROŽENI TALIJANI

Carbonaru radite s vrhnjem, a pizzu s ananasom? Počinili ste zločin protiv talijanske kuhinje

 Deposit Photos/
Provedeno istraživanje pokazalo je koje načine pripreme pojedinih talijanskih jela Talijani smatraju nedopustivima
Provedeno istraživanje pokazalo je koje načine pripreme pojedinih talijanskih jela Talijani smatraju nedopustivima

Nije tajna da talijansku kuhinju ubrajamo u najpopularnije na svijetu. Dok pizza, pasta i rižoto govore sve jezike svijeta, ragu alla bolognese je inspiracija za brojna druga jela, o talijanskim cannellonima ne prestaje se pričati, a o gelatu da i ne govorimo. No, baš kao i kod brojnih drugih tradicionalnih receptura, postoje oni koji ih vole prilagoditi vlastitom ukusu. Špagetima se tako dodaje kečap, carbonari vrhnje, tjestenina se kuha u hladnoj vodi, a na pizzu se dodaje ananas.

Upravo se pobrojani primjeri ubrajaju i u najveće zločine protiv talijanske kuhinje. Naime, YouGov proveo je u 17 država istraživanje na temu pripreme talijanske hrane na način koji zapravo vrijeđa Talijane. Sudionicima u istraživanju predstavljeno je 19 načina pripreme jela, a oni su zatim morali odgovoriti smatraju li ih prihvatljivima ili neprihvatljivima.

Četiri primjera koje su predstavili bili su prihvatljivi čak i Talijanima pa su tako rekli kako je ponekad u redu u pizzi uživati za ručak te kako se može jesti vilicom i nožem umjesto rukama, kako se bolognese u iznimnim situacijama može poslužiti sa špagetima te kako je dopustivo uživati u mesnim okruglicama sa špagetima. Oko činjenice je li rižoto predjelo, je li u redu staviti ulje u vodu u kojoj se kuha tjestenina, je li u redu lomiti špagete prije kuhanja kao i je li prihvatljivo poslužiti tjesteninu i umak odvojeno Talijani su, pak, uglavnom podijeljeni.

Kako su ispitanici odgovorili na pitanja je li prihvatljivo nakon ručka naručiti cappucino, dodati sir na jela s morskim plodovima i rezati tjesteninu nožem, pročitajte u samom istraživanju na poveznici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. prosinac 2025 07:24