Cezar salata nema veze s Rimom

Priča o Cezaru i njegovoj salati...

Cezarova salata nema nikakve veze s Rimom, a još manje s poznatim rimskim carem. Cezarova salata nastala je tek prije stotinjak godina, i to ni manje ni više nego u Meksiku. Mudri Caesar ugledao je poslovnu priliku i otvorio talijanski restoran u Meksiku, tik do granice s SAD-om. Ondje se, naravno, bez problema mogao konzumirati alkohol i ljudi iz Kalifornije masovno su vikendom išli onamo zabaviti se i popiti koju čašicu.

Nastala-slučajno!

Na Dan nezavisnosti 1924. restoran je bio toliko krcat da je Cardiniju ponestalo sastojaka. Stoga je na brzinu pred gostima sastavio salatu u koju je stavio pomalo od svega što mu je u kuhinji ostalo: zelene salate, krutona, parmezana, jaja, maslinovog ulja, limunova soka, crnog papra i Worchestershire umaka. Salatu je donio na stol, a tek joj je potom dodao preljev i tako pripredio pravi šou.

Salata je pobrala opće oduševljenje i ubrzo postala vrlo popularna među holivudskim glumcima, a uskoro i u cijelom svijetu. Danas američka kompanija Caesar Cardini Foods proizvodi desetak preljeva za salatu koje su varijacija na temu onog originalnog.

Originalni recept

Službeni recept iz 2006. g. u sebi sadržava zelenu salatu, maslinovo ulje sa svježim češnjakom, sol, svježe mljeveni crni papar, vinski ocat, limunov sok, Worchestershire umak, meko kuhana jaja, svježe nariban parmezan, svježe krutone (komadiće prepečenog kruha)

Popularan dodatak su slani inćuni kojih pak nije bilo u originalnom receptu, a u našoj fotogaleriji pogledajte kako pripremiti ovu ukusnu slaticu kojom možete “odraditi” i cijeli ručak.

Izvor fotografija: Foto

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:23