UTEMELJENA HRVATSKA PODRUŽNICA

CHAȊNE DES RȎTISSEURS: Međunarodno udruženje, prisutno na pet kontinenata, i u Hrvatskoj promiče gastronomiju!

Utemeljena hrvatska podružnica udruženja

Krajem studenog, u Smaragdnoj dvorani zagrebačkog hotela Esplanade održana je inauguracijska svečanost i gala večera Chaîne des Rôtisseurs, odnosno utemeljena je hrvatska podružnica ovog međunarodnog gastronomskog udruženja. - Osnivanjem hrvatskog ogranka Chaînea i mi se uključujemo u veliku globalnu priču koja okuplja hotelijere, ugostitelje, kuhare i sommeliere diljem svijeta. No, u Chaîne nismo ušli praznih ruku, iza nas je stoljetna nacionalna tradicija ne samo autentičnog umijeća pripravljanje dobre hrane i kapljice, nego i njegovanje kulinarske kulture.

Stoga je naše povezivanje s tom najstarijom i najvećom gastronomskom bratovštinom zapravo zasluženo sjedanje za zajednički stol za kojim možemo mnogo toga naučiti, ali kojemu možemo i mnogo toga pridonijeti - rekao je Radovan Marčić, od te večeri službeno Conseiller Gastronomique National.

Simbolički rituali

Chaîne des Rôttiseurs u nastanku je bio lanac (chaîne na francuskom znači lanac) francuskih pečenjara, majstora pečenja gusaka na ražnju i od XIII. stoljeća promiče kulturu blagovanja, povezuje profesionalce iz svijeta kulinarstva, ali i brojne gastroentuzijaste. Sjedište udruge nalazi se u Parizu, a svaka država članica (Bailliage) ima vlastito sjedište s predsjednikom (Bailli), odgovornim za razvoj Chaînea u vlastitoj zemlji. Udruženje Chaîne des Rôttiseurs prisutno je u 80 država na pet kontinenta i broji više od 25.000 članova U Chaîneu posebnu važnost pridaju činu utemeljenja ogranka, spletenom od inauguracijskih simboličkih rituala i osobitih gastronomskih užitaka, a o njenoj važnosti govori i to da su u hotelu Esplanade na inauguraciji bili Njena Ekselencija Corinne Meunier, ambasadorica Francuske u Republici Hrvatskoj, Frano Matušić, državni tajnik u Ministarstvu turizma RH i Ivana Jurić, direktorica TZ Osječko baranjske županije.

Član Upravnog odbora Chaîna iz Pariza i predsjednik njemačkog udruženja, gospodin Klaus Tritchler, predvodio je inauguraciju, a pomagali su mu Tomaž Ravnikar, predsjednik slovenskog Chaînea i Ivan Peter Novak, predsjednik mađarskog Chaînea. Prvi član CdR Hrvatska, direktor Esplanade Hotela Zagreb, gospodin Ivica Krizmanić pružio je svu logističku potporu svojstvenu ovom najprestižnijem hrvatskom hotelu, pa su se tako na inauguraciji služili specijaliteti s potpisom ponajbolje hrvatske kuharice, Ane Grgić, chefice restorana hotela Esplanade. Kao hrvatski Chaîne, udruga je povezala i povezivat će odabrane domaće restoratere, vinare i maslinare, te njihove štovatelje, a redovitim okupljanjem oko stola poticat će i čuvati prijateljstvo i promicati gastronomsku izvrsnost.

Misija

Posebna misija udruženja bit će omogućavanje domaćim mladim kuharima i sommelierima da sudjeluju u prestižnim međunarodnim natjecanjima (Jeunes Chef Rôttisseurs i Jeunes Sommeliers). U sklopu hrvatske udruge djeluje i humanitarna udruga koja pomaže potrebitima, osobito djeci.

Te večeri u gastrovitezove primljeno je pedesetak hrvatskih članova “amatera”, odnosno štovatelja finih zalogaja i dobre kapljice i “profesionalaca” - restoratera, vinara, maslinara i vlasnika boutique hotela koje je odabrao gospodin Radovan Marčić. Novi susret večera članove Bailliage de Croatie zakazan je 26. siječnja u restoranu Terbotz, na Železnoj Gori pokraj Štrigove kod ugostiteljske i vinarske obitelji Jakopić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:05