TALENT IZ BASKIJE

Chef koji je radio u spektakularnom Mugaritzu i Nomi, sutra gostuje u paškom Boškincu!

Iñaki Bolumburu i Matija Bregeš
 Privatna Arhiva
Mladi i talentirani chef Inaki Bolumburu sutra će održati večeru u paškom Boškincu, a obećao je vratiti se u Hrvatsku već iduće godine.

Paški Boškinac odvažio se na organizaciju večere s gostujućim chefom iz Španjolske, i to koliko nam je poznato prvi u zemlji, nakon što smo se suočili s globalnom pandemijom koronavirusa. Budući da je zdravstvena situacija vrlo neizvjesna tek nedavno potvrdili su dolazak mladog i talentiranog chefa Inakija Bolumbure. Tako će gostujući chef s glavnim chefom Boškinca – Matijom Bregešom u subotu 29. kolovoza napraviti večeru od šest slijedova.

image
Chefovi u kuhinji
Iñaki Bolumburu


Inaki Bolumburu dolazi iz Baskije, a od važnijih angažmana u njegovoj karijeri valja istaknuti onaj u Mugaritzu (trenutno 7. na prestižnoj listi najboljih restorana na svijetu), danskoj Nomi, restoranu Pure C koji nosi dvije Michelinove zvjezdice, a nekoliko godina radio je u Nerui na poziciji sous chefa uz bok istaknutom chefu Joseanu Aliji koji slovi za jednog od najperspektivnijih španjolskih chefova. Trenutno, Inaki nema fiksnu poziciju u nekom restoranu. Nakon angažmana u Nerui odlučio je kako će neko vrijeme provesti kao chef nomad putujući, stažirajući i gostujući po svijetu. Dobar dio poslova već je dogovorio kad je proglašen lockdown zbog COVIDa-19 nakon čega je velika većina propala, to se dogodilo i s njegovim prvim putovanjem u Hrvatsku kad je sredinom svibnja trebao sudjelovati na Weekend Food Festivalu, a svoj dolazak potvrdio je za sljedeću godinu.

image
Iñaki Bolumburu
Privatna Arhiva


„Prvi put sam u Hrvatskoj i doista je čudesno. Od lokalnih namirnica, sir i janjetina su me raspametili što nije jednostavno jer moja majka dolazi iz kraja gdje je to iznimno te me od malih nogu učila prepoznati dobru kvalitetu.” otkrio je chef Inaki.

image
Iñaki Bolumburu


Što se tiče same večere, otkrio je kako će za svoj prvi slijed upotrijebiti rajčice iz vrta koji je tim Boškinca obrađivao u vrijeme lockdowna. Njegov drugi slijed je u znaku ribe i čekaju vijesti o ulovu lokalnih ribara, za treći slijed poigrat će se kombinacijom škampi i gljiva, a za desert će iskoristiti paške baškotine u izvedenici tradicionalnog baskijskog kolača.

Večere s gostujućim chefovima, popularnog naziva „4-hand dinner” omiljene su među chefovima.

„Jako volim taj koncept večera jer istovremeno imate mogućnost upoznati neku drugu kulturu, ali i prenijeti djelić sebe. Primjerice, na Pagu radim s lokalnim namirnicama, ali ću ih koristiti za pripremu baskijskih receptura. Toliko je izazovno raditi nešto toliko trenutno, jer sutra imate jedinstvenu mogućnost uživati u toj večeri i već sljedećeg dana je to samo lijepo sjećanje. Nakon Paga vrlo vjerojatno idem u Milano gdje ću provesti nekoliko tjedana, a onda tko zna, u tome je sva ljepota.” zaključio je Inaki.

image
Iñaki Bolumburu i Matija Bregeš
Iñaki Bolumburu

Iz Boškinca potvrđuju kako je ipak ostalo još malo slobodnih mjesta za sutrašnju večeru, a detaljnije informacije pratite na njihovim društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 01:27