Vrijeme za odlazak

Chef Matija Bregeš komentira povratak u Boškinac: ‘U Baltazaru smo postigli plafon‘

Kuhinju poznatog zagrebačkog restorana preuzima dosadašnji sous chef Marko Jantolek za kojega Bregeš kaže kako je odličan izbor

Chef Matija Bregeš, koji je još 2020. restoranu Boškinac u Novalji priskrbio Michelinovu zvjezdicu, 2021. je uzdrmao scenu kada je objavljeno da prelazi u zagrebački Baltazar, a danas, nešto više od tri godine poslije, učinio je to ponovno kad se pročula vijest da se vraća na Pag.

U razgovoru za Dobru hranu Matija Bregeš potvrdio je odlazak iz Baltazara, komentirao dolazak sous chefa Marka Jantoleka na njegovo mjesto te izrazio uzbuđenje zbog povratka u Boškinac.

image

Chef Matija Bregeš

Berislava Picek/Cropix

"Mi smo se tada, sad već prije tri i pol godine, rastali u korektnim odnosima i opet smo se spojili. I vlasnik Boškinca - Boris Šuljić, i ja imamo velike ambicije te mislimo kako su nam ostali neki nedovršeni poslovi koje bismo sad htjeli realizirati i, naravno, ostvariti korak više od zadnji put", rekao nam je chef Bregeš, kojemu će posljednji radni dan u Baltazaru biti 9. veljače kada će u tom zagrebačkom restoranu koji će 2023. pamtiti po iznenadnom odlasku Slobodana Čimbura, vlasnika tog poznatog restorana, gostovati chef Deni Srdoč, koji je također ovaj tjedan objavio da njegovo mjesto u restoranu Nebo preuzima mlada chefica Gabriela Filca.

Očekivano, prateći potražnju na tržištu i odlučivši se za tradicionalnu kuhinju, došlo je do razmimoilaženja u viziji između chefa i vlasnika.

"Moje su ambicije visoka kuhinja i probali smo ih pratiti u Baltazaru, no u međuvremenu je umro vlasnik, interesi vlasnika i smjer kuhinje u Baltazaru su se promijenili i u fokusu je ponovno tradicionalna kuhinja. Tako da smo trenutno došli, kako bi se reklo, do plafona koji smo mogli postići", ispričao nam je Bregeš koji će u Novalju s prvim danima ožujka kako bi s novim timom i vlasnikom osmislio i novi meni restorana Boškinac.

image

Restoran Boškinac nalazi se u Novalji

Privatna Arhiva
image

Mirela i Boris Šuljić

Marko Miscevic/Cropix

"Pet godina sam proveo u Boškincu. Jako dobro poznajem i restoran i Borisa, u kuhinji je zdrava atmosfera, poznajem i otok i namirnice te se zaista veselim povratku. Nakon godišnjeg odmora imat ćemo nekih tri tjedna za kreiranje novog menija koji ćemo bazirati na lokalnim, ali prije svega sezonskim namirnicama, zbog čega ćemo ga češće i mijenjati ovisno o sezoni, ali kroz visoku kuhinju. Također, veći ćemo fokus staviti i na konobu", govori nam Bregeš za kojega to znači i preseljenje na otok. No to mu, dodaje, ne predstavlja problem jer je život na otoku već iskusio.

image

Bregešovo jelo s menija nagrađenog Michelinovom zvjezdicom 2020.

Marko Miscevic/Cropix
image

Bregešovo jelo s menija nagrađenog Michelinovom zvjezdicom 2020.

Marko Miscevic/Cropix
image

Bregešovo jelo s menija nagrađenog Michelinovom zvjezdicom 2020.

Marko Miscevic/Cropix

"Imamo kuću na Pagu te će moja supruga i djeca biti sa mnom dva ljetna mjeseca, a i Boškinac ne radi četiri mjeseca u godini, tako da nećemo biti dugo razdvojeni", otkriva nam chef koji broji zadnje dane u Baltazaru dok će u novoj kuhinji premijeru imati 22. ožujka. To, pak, ne znači da prestaje njegova poslovna suradnja s Čimburom. Green Yard, njihov zajednički projekt uzgoja mikrobilja, koji su otvorili nedaleko Ivanić Grada, ostaje njihova spona.

"U tom se pogledu još razvijamo i ostaje naš zajednički projekt u kojem sam definirao smjer u kojem bismo trebali ići i kvalitetu koju želim postići, a Igor je tu svakako velika podrška", kaže nam Bregeš.

Što se tiče Marka Jantoleka, novog chefa restorana Baltazar, kaže kako je to logičan slijed: "Marko je posljednjih deset mjeseci bio sous chef i pokazalo se da je ambiciozan mladi chef koji ima kvalitete vođenja kuhinje. Sjajno smo surađivali i mislim da s njim u kuhinji Baltazar ostaje u dobrim rukama".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 09:48