ŠIBENIK 19.-20.03.2018

CHEFS´STAGE: Objavljen program za najvažniji gastronomski kongres godine!

 Marko Miščević
Hrvatskoj je kronično nedostajao projekt ovog tipa na kojem će se polemizirati o kulinarskim filozofijama, vizijama, problemima u ugostiteljstvu i trendovima u svijetu. Bacili smo oko na lineup i ove masterclassove ne bi trebalo propustiti!

U goste su pozvali eminentna imena iz svjetske gastronomske scene. Od New Yorka do Kine, Rusije, Turske te europskih predstavnika iz Italije, Austrije, Njemačke, Portugala, Švicarske, Španjolske, Velike Britanije i Nizozemske te svakako važnih kolega iz Slovenije i Srbije. Vrijedno je naglasiti i domaća imena poput Marine Gaši, Davida Skoke, Matije Bogdana, Roberta Hromalića, Andreja Barbierija, Priske Thuring, Hrvoja Zirojevića, Marka Gajskog, Tee Mamut, Gorana Kočiša, Petre Jelenić i mnogi drugi. Ništa manje važno nije za spomenuti ni lokacije na kojima se kongres održava poput manastira u nacionalnom parku Krka, Visovca ili šibenske tvrđave Barone, a o cijeloj ideji i filozofiji kongresa podsjetite se u našem prethodno objavljenom tekstu.

Uz masterclassove i gala večere brojni chefovi, stručnjaci iz područja turizma i ugostiteljstva, novinari, što internacionalni a što iz regije održati 10-tak vrlo zanimljivih panel diskusija. Mi smo izdvojili samo neke masterclassove koji su nam posebno zapeli za oko, ali cijeli program dobro proučite na njihovoj službenoj stranici.

Ana Roš - Traženje i prikupljanje namirnica u prirodi

Marko Miščević

Dvije Slovenke danas privlače pažnju svjetskih medija, Melania Trump i Ana Roš, ispisano je na stranici 50 World’s Best Restaurants. Točno je, kao što je točno da je teško pronaći dvije toliko različite žene. Ana je svakako najukusniji razlog zašto treba posjetiti Sloveniju, napisao je izvjestitelj magazina Food & Wine. Ana Roš je posebna čak i u tako odabranom društvu Netflixovih portreta, samo njih šest godišnje. Službeno prva žena među chefovima, junakinja dokumentarne serije Netflixa "Chef’s table" na kongresu će održati masterclass na temu "Foraging" što u prijevodu znači traženje i prikupljanje namirnica u prirodi. Najveći iskorak u "foragingu" dosad je napravio Rene Redzepi, proslavljeni chef danske Nome koji je prošle godine predstavio i genijalnu mobilnu aplikaciju za prepoznavanje samoniklog bilja Vild Mad. Njezin mastreclass zasigurno je jedna od prejanica samog kongresa.

Masterclass Svena Wassmera, Olivera Pirasa i Enrica Vignolija

Enrico Vignoli iz Osterie Francescane (3*Michelin) jedan je od pokretača Postrivoro projekta koji će se isto predstaviti na kongresu. naime, Postivoro je projekt koji je posvećen mladim chefovima te kako iskoristiti maksimalno od lokaliteta u kojem se nalazi te daje posebnu važnost kvalitetnim namirnicama i vrhunskom servisu u restoranu.

Chefs Stage

Sven Wassmer je izvrstan chef koji stoluje u švicarskom restoranu Silver 7132 s dvije Michelinove zvjezdice te Oliver Piras, perspektivni mladi chef koji dolazi sa Sardinije, a radi u Ristorante Aga s 1 Michelinovom zvjezdicom, a radio je i s braćom Cerea te Norbertom Niederkoflerom iz restorana St. Hubertus

Chefs Stage

Masterclass Sebastiana Franka i Davida Skoke

Chef Sebastian Frank iz berlinskog restorana Horvath (2* Michelin) prije nekoliko tjedana proglašen je najboljim europskim chefom za 2018. na Madrid Fusionu. Manifest nove njemačke kuhinje kojeg je Frank nedavno objavio s kolegama vrlo je sličan manifestu šibenskog Chefs´ Stagea i biti će zanimljivo slušati ga u Šibeniku.

Ustupljene fotografije Chefs stage

S Davidom Skokom vas ne moramo posebno upoznavati. Prepoznatljiv po dojmljivim ribljim jelima i vođenju istarske Bateline koja je uvijek u vrhu hrvatske gastronomije.

Vodnjan, 240717. 
Obitelj Chiavalon iz Vodnjana bavi se proizvodnjom maslinovih ulja te uzgojem ekoloskog povrca u dolini Rase.
Na fotografiji: David Skoko u svojoj konobi Batelini priprema riblja jela sa uljima Chiavalon.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markicevic / CROPIX

Masterclass Mira Uskokovića, Manuela Costardija i Petre Jelenić

Za sada je poznato kako će ovaj tim raditi neka čuda s likerom od ruže, a detalje ćemo doznati uskoro. Riječ je tu ponovno o važnim imenima posebice Miro Uskoković koji je pastry chef legendarnog The Gramercy Tavern (1* Michelin), koji je svojedobno bio uvršten u Top 10 Pastry chef in America for 2015 po izboru Dessert Professional magazinea. Slastičarku Petru Jelenić nije potrebno naširoko predstavljati. O njoj smo pisali i mi i drugi, o njezinim se slasticama uvijek pričalo, samo najljepše, naravno, jer Petra je majstorica svog zanata.

Zagreb 28072017
PETRA JELENIC
Foto Mario Kucera
Mario Kučera /

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 11:01