TAJNE CHEFOVA

CHRISTIAN MISIRAČA ODGOVARA: Soli li se steak prije pečenja i druga pitanja o mesu!

 / CROPIX
Chef Christian Misirača otrkio nam je svoje tajne!

Christian nam je detaljno objasnio kako od kupljenog komada mesa izvući maksimum.

T-bone

T-bone steak sastoji se od bifteka i ramsteka, a ime je dobio po svom izgledu u obliku slova “T”.

Biftek

Biftek nije potrebno pacati, ali ako baš jako želite, nije zabranjeno.

juicy grilled pork chop (neck cut) with greens
Getty Images/iStockphoto

Ramstek

Najbolje je birati ramstek koji je prošaran finom masnoćom, jer će mu ona dati potrebnu sočnost.

Soljenje

Ljudi često misle kako se meso ne smije soliti prije pečenja jer pušta vodu, no soljenje ne mora nužno biti greška. U slučaju da koristimo soli i začine za koje želimo da ostave trag na mesu, poput cvijeta soli, meso je bolje soliti nakon pečenja kako bi se sačuvali svi mirisi i okusi.

Pečenje

Meso se ne smije prepeći je postaje tvrdo. Kad se meso peče tako da zadrži svoje sokove, uvriježen je izraz da je meso “krvavo”, no ono nije krvavo, već je riječ o vlastitom soku mesa, tada je meso najukusnije. Kako bi rekao naš chef Christian, potrebno je jesti trbuhom, a ne očima.

Vatra

Za pečenje bifteka i ramsteka potrebna je jaka vatra! Naime, tretiranjem namirnica (kuhanje, pečenje) na temperaturi višoj od 100 stupnjeva dolazi do povezivanja šećera i bjelančevina u novu molekulu te se stvaraju nove arome, tvari i okusi – meso postaje ukusnije, pomfrit hrskaviji, a kruh ljepši.

Kupuj najbolje!

Pripazite na kvalitetu. Radije smanjite broj priloga i dobar komad mesa poslužite uz neku jednostavnu salatu. Kvalitetnije meso uvijek će opravdati cijenu svojim okusom i mirisom.

Sobna temperatura

Ako je meso prethodno bilo u hladnjaku obavezno ga pustite sat vremena na sobnoj temperaturi kako bi se ono malo opustilo.

Uljite meso

Uljite meso neposredno prije pečenja, ali nemojte uljiti i podlogu na kojoj pečete. Izaberite neka ulja neutralnija okusom, kao suncokretovo ili blaže maslinovo ulje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 00:31