‘Katastrofalna metoda‘

Cijena tjestenine u Italiji izazvala krizu, talijanski fizičar pronašao način za uštedu

 Pexels
Osim toga, trenutno vlada i energetska kriza pa su Talijani prisiljeni snalaziti se na neobične načine

Nije baš nikakvo iznenađenje da su Talijani najveći svjetski potrošači tjestenine na svijetu. U prosjeku, naime, po osobi pojedu više od 23 kilograma tjestenine. Budući da cijene tjestenine neprestano rastu, ovih su se dana svjetski mediji raspisali o tome kako su iz talijanske vlade napokon po tom pitanju nešto odlučili i poduzeti. Reuters tako navodi da je talijanski ministar ekonomskog razvoja, Adolfo Urso, zatražio krizni sastanak kako bi se raspravilo o trenutnoj situaciji.

Rekao je kako su troškovi tjestenine kao što su špageti porasli za 17,5 posto u odnosu na prošlu godinu, a to se dogodilo unatoč padu cijene durum pšenice od čak 30 posto.

image
Pexels

"Naš cilj je što prije aktivirati Nacionalno pokusno povjerenstvo za durum pšenicu kako bi se ojačao dijalog između sudionika u opskrbnom lancu i formirale se zajedničke cijene na nacionalnoj razini", objasnio je situaciju ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida.

Objavljeno je i kako su cijene svježe i suhe tjestenine u stalnom porastu od lipnja 2021. godine. Osim toga, Italija trenutno prolazi i kroz energetsku krizu. Tako je Giorgio Parisi, profesor i fizičar, došao na zanimljivu ideju i Talijanima predložio da isključe izvor topline dok kuhaju tjesteninu.

image
Oktavisual Project/Unsplash

"Nakon što prokuhate vodu, samo ubacite tjesteninu i pričekajte dvije minute. Tada možete isključiti plin, lonac poklopiti i tjesteninu na taj način nastaviti kuhati jednu minutu dulje od naznačenog vremena kuhanja", objasnio je i dodao kako bi ova promjena mogla uštedjeti oko 6 dolara troškova energije po osobi.

Otišao je toliko daleko pa izračunao i kako bi samo taj jedan jednostavan postupak cijeloj zemlji donio uštedu od čak 47,6 milijuna dolara. Iako su brojni Talijani odobrili ovaj način pripreme, brojni chefovi ipak su se požalili i nazvali Parisijevu metodu katastrofalnom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 23:35