DOBRO JE ZNATI

Cijene mliječnih proizvoda i ulja već narasle, a poskupljenje voća i povrća tek dolazi

 Marko Miscevic/Cropix
Pregled proizvoda cijene kojih su u posljednjih godinu dana narasle te nova očekivana poskupljenja

Kako piše Slobodna Dalmacija, mnogi su kupci u supermarketima ovih dana ostalih neugodno iznenađeni novim cijenama ulja i mliječnih proizvoda. Najbolji primjer toga jest cijena suncokretovog ulja koja se do nedavno kretala oko 11 kuna za litru, a sada je narasla na čak 15 kuna.

Razlog poskupljenju ulja nije izgleda u inflaciji nego na drugom kraju planete – u Kini, pojasnila je za Dnevnik.hr Zvjezdana Blažić, konzultantica za prehrambeno-poljoprivrednu industriju, prenosi Slobodna Dalmacija. Ona je, naime, pojasnila kako je Kina imala veliki problem s afričkom svinjskom kugom i morali su smanjiti svoju proizvodnju. No, iako je situacija sada pod kontrolom, naglo obnavljaju svoj stočni fond te im je potrebna velika količina stočne hrane.

S druge strane, na domaćim poljima ova je godina bila obećavajuća, a onda je kiša donijela štetu, posebice kada je u pitanju suncokret. Poljoprivrednik Ivan Rumbočić za Slobodnu Dalmaciju objasnio je kako su velike oborine i jaki vjetar prouzročile polijeganje suncokreta te kako su veliki gubitci očekivani.

Osim ulja, za kunu ili dvije, kako piše Slobodna Dalmacija, skuplji su i mliječni proizvodi poput jogurta, vrhnja i sirutke, a na toj se listi nerijetko nađu i pekarski proizvodi te brašno i šećer. Tako je, u odnosu na prošlogodišnji travanj, primjerice, cijena šećera viša za gotovo 60 posto. S druge strane, u odnosu na prošlogodišnji travanj cijene žitarica bile su više 26 posto. Cijene mliječnih proizvoda porasle su 1,2 posto na mjesečnoj razini zbog dobre potražnje iz Azije koja je poduprla cijene maslaca, obranog mlijeka u prahu i sira.

Kako piše Slobodna Dalmacija, prema hrvatskom Državnom zavodu za statistiku cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u lipnju 2021. u odnosu na lipanj 2020., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 2 posto. Dodaju i kako, promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u lipnju 2021. u odnosu na svibanj 2021. najviše su porasle cijene restorana i hotela, koje su u prosjeku više za 1,3%, cijene prijevoza su u prosjeku više za 0,9 posto.

Također, u odnosu na lipanj prošle godine, zabilježene su i više cijene na tržnicama i supermarketima. Porasla je tako cijena grožđa, breskvi, marelica, trešanja, višanja, nektarina, dinja, grejpa, rajčica, mladog luka, paprika, kupusa, kelja, mrkve, zelene salate, mladog krumpira, crvenog radiča, mahuna, rotkvica, špinata i peršina. Kako navodi Slobodna Dalmacija, cijena salatnih krastavaca na tržnicama u lipnju 2021 u odnosu na lipanj 2020 bila je viša 18 posto na tržnicama, a u prodavaonicama 20 posto.

Ipak, dobro je spomenuti i kako je pojedino voće i povrće ove godine nešto jeftinije. U pitanju su uglavnom jabuke, kruške, kiwi, lubenice, naranče, limun, jagode, banane, patlidžan, crveni luk, češnjak, cvjetača, grah, krumpir i šampinjoni, piše Novi list, a prenosi Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 02:09