Sve gore i gore

Cijene prvih jagoda izazivaju zgražanje: Mjericu prodaju po suludo visokoj cijeni

 Jakov Prkić/Cropix
Ovoga puta, barem nam tako govore prodavači, nije riječ o uvoznim već o domaćim jagodama

Premda smo svi bili iznenađeni cijenom prvih divljih šparoga koje su prije mjesec dana, kada su stigle na tržnice stajale i po 12 eura (danas koštaju 3) za mali mac, odnosno stručak, ni prve jagode nisu ništa manje šokirale. Baš naprotiv, dok je kod nekih pogled na njihovu cijenu izazvao gnušanje, drugi su se samo podsmjehivali. No, trgovci na tržnicama se pravdaju kako je riječ o kvalitetnom plodu iz domaćeg uzgoja, a ne iz uvoza.

image

Cijena jagoda na šibenskoj tržnici

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Kako i sami znate, visoke temperature u veljači i ožujku, pogodovale su poljoprivrednicima i voćarima pa je ove godine sve uranilo, pa tako i vrgoračke jagode. Trenutno se stoga već mogu pronaći na tržnicama u Dalmaciji. Naši fotografi su obilazeći tržnicu u Šibeniku zabilježili kako se vrgoračka jagoda prodaje i po 7 eura po mjerici. Najniža cijena koju možete pronaći je 5 eura. Međutim, u Zagrebu nisu tako "jeftine". Na tržnicama u glavnom gradu najjeftinije ćete pronaći za 7, a najskuplje ćete platiti i po 10 eura.

image

Najjeftinija mjerica u Šibeniku je 5 eura

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Proizvođači neretvanskih jagoda najavljuju kako će cijena njihovih proizvoda biti znatno manja, oko 3,50 eura, a pad cijena vrgoračkih možemo očekivati pred kraj njihove sezone, kad ih bude na svakom uglu, pa i u trgovinama gdje se sada mahom prodaju one uvezene iz Grčke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. svibanj 2024 12:53