Čokolade kao umjetnička djela

Na zagrebačkoj Malešnici pripremaju se neodoljive praline, bomboni i čokolade koje će vas privući savršenim izgledom, a potom osvojiti neopisivim okusom

piše: Vana Babić

snima: Tina Odinsky i Nataša Vlačić

Kad odlučite pisati tekst o čokoladi, nailazite na jedan problem. Od silne ljubavi, strahopoštovanja i divljenja koji osjećate nijedna riječ nije dovoljno dobra. Jednostavno kao da nije dostojna tih okusa i boja… zagasito smeđe boje koja se prelama do crne ili obrnuto do gotovo bijele. Zato sam odlučila uzeti kockicu čokolade s komadićima kandirane naranče i zaklopiti oči pa nek riječi same idu. Nije uspjelo, a već sam na posljednjoj kockici pakiranja i na samom početku teksta.

Uglavnom, poanta je da vam pružimo informaciju gdje možete kupiti toliko dobru čokoladu od koje se ostaje bez teksta. Bagalo. Čokoladarnica na zagrebačkoj Malešnici koja odnedavno proizvodi fantastične praline. Idu na čistu klasiku, dakle s lješnjakovim i bademovim punjenjem, ali probijaju led i s inovativnim okusima poput pralina s ružmarinom, pistacijima, cvijetom soli i maslinovim uljem te đumbirom. Sve je započelo kao hobi od kojeg se Jelena odmarala uz knjige o čokoladi i scenama popularnog istoimenog filma s Juliette Binoche i Johnnyjem Deppom.

Jelena, je alfa i omega finih zagrebačkih pralina prema kojima se odnosi kao prema dragom kamenju. Budući da je zanat ispekla u maloj talijanskoj proizvodnji čokolade, smatra kako ona prvo treba osvojiti izgledom, a potom okusom.

– Najveća mi je pohvala kad mi kupci kažu kako su praline prelijepe da bi se pojele! Tad znam da sam napravila dobar posao! – povjerila nam je Jelena.

Klinci će vam teško odlijepiti prste sa staklene vitrine gdje su izložene čokolade u lizalicama raznih oblika. Ono što ih čini posebnima, osim neupitne kvalitete, odlične su kombinacije okusa u personaliziranim bombonijerama. Zamislite omiljene okuse, dobro ušuškane u “šlafrok” od čokolade, s porukom koju ste sami osmislili. Ipak, nestrpljivci moraju znati kako se na takve bombonijere čeka oko 2 dana, s jer se sve izrađuje ručno, a interes svakim danom sve više raste. Predlažemo da nakon pročitanog teksta otiđete po svoju zalihu pralina i prosudite sami

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:58