NISTE ČULI ZA TAMAN ČOKOLADE?

ČOKOLADNA PRIČA SE NASTAVLJA: Napravili su limitiranu verziju s čokoladom iz Kolumbije i već je u prodaji!

 Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Malo tko nije upoznat s pričom o životnom zaokretu Stiva Kahline, nekada poznatog repera umjetničkog imena El Bahattee, a danas školovanog čokolatijera koji proizvodi jedinstvene i luksuzne čokolade, točnije Taman čokolade.

Zagreb, 180518. 
Proces nastajanja rucno radjenih pralina branda Taman vlasnika Stiva Kahline.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Naime, upravo smo na tržište izbacili limitiranu seriju novih čokoladnih kombinacija temeljenih na single-origin čokoladama kontroliranog porijekla iz Kolumbije koje će biti dostupne samo u odabranim trgovinama.

Taman čokolade

Zašto baš Kolumbija? Inače, čokolade kontroliranog porijekla proizvode se od kakao zrna koje, baš poput vina ili kave, potječe s određenog i ograničenog područja ili regije. Svaka čokolada donosi karakteristični okus i aromu koji odražavaju tlo, klimu i okoliš u kojem se uzgajao kakao. Baš kao i kod kave i vina, i kod kakao zrna s kontroliranim porijeklom, moguće su razlike u organoleptičkim i kemijskim svojstvima od berbe do berbe.

Zagreb, 180518. 
Proces nastajanja rucno radjenih pralina branda Taman vlasnika Stiva Kahline.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Iako je na našem i europskom tržištu Kolumbija prvenstveno poznata po vrhunskoj kavi, Kolumbija se nalazi među 23 zemlje koje je ICCO (International Cacao Organisation) kategorizirao kao proizvođače finog kakaa te se čak 95% kakaa proizvedenog u Kolumbiji smatra kakaom finog ukusa (fine cocoa). Inače, samo 5-8% svjetske proizvodnje kakaovca spada u kategoriju "finog kakaa". U Kolumbijskim regijama poput Arauca, Santander, Tumaco, Huila i Sierra Nevada de Santa Marta uzgaja se kakaovac visoke kvalitete Criollo i Trinitario sorti.

Glavni razlog zašto su susjedne zemlje poput Ekvadora, Venezuele i Perua poznatije po finom kakao od Kolumbije jest taj što, za razliku od ostalih južnoameričkih zemalja (ali i većine ostalih svjetskih zemalja u kojima se uzgaja kakakovac), gotovo čitava kolumbijska proizvodnja odlazi za potrebe domaćeg tržišta jer Kolumbijci jako vole čokoladu, a konzumiraju je gotov isključivo u tekućem obliku.

"Nama je sve to baš bilo jako interesantno, imali smo je priliku kušati, oduševili se karakterističnim aromama i odlučili raditi s ovim kolumbijskim čokoladama." otkrio nam je Stiv Kahlina.

Ovo nije prvi put da s TAMAN Artisan Chocolates kroz limitirane serije predstavljamo čokolade kontroliranog podrijetla. Tako smo ranije već predstavili čokolade porijeklom iz Brazila, Madagaskara te Jave, a ove godine donosimo dvije nove interesantne kombinacije:

MLIJEČNA ČOKOLADA COLOMBIA visokog udjela kakaa od 45%, intenzivnog okusa karameliziranog mlijeka u kombinaciji s hrskavo pečenim sjemenkama bundeve i morskom soli.

"Jako smo se veselili mliječnoj čokoladi s čak 45% jer smo već neko vrijeme iščekivali priliku da radimo s mliječnom čokoladom s tako visokim udjelom kakao dijelova jer su takve čokolade u zadnje vrijeme vrlo popularne među čokolatijerma u svijetu. Ova čokolada ima vrlo jaku osobnost i zasigurno će i iznenadili, ali i oduševiti ne samo ljubitelje mliječne čokolade, već i one koji do sad takve čokolade nisu smatrali "ozbiljnim". :)

Taman čokolade

TAMNA ČOKOLADA COLOMBIA sa 65% udjela kakaa, jakog okusa kakaa cvjetnih nota, sparena s aromatičnim grejpom i crvenim paprom.

"Tamna čoklada sa 65% kakao dijelova (koje smo u našoj recepturi sparili s aromatičnim grejpom i crvenim paprom) odlikuje se istaknutim okusom kakaa sa slatkastim cvjetnim notama i natruhama aroma citrusa."

Taman čokolade

Kod ovih je baznih čokolada specifično da su, osim kakaa uzgojenog u Kolumbiji, i procesirane u potpunosti u Kolumbiji, a napravljene su od sorti Criollo i Trinitario, najcjenjenijih sorti kakaa. Bazne čokolade koje su koristili u potpunosti su proizvedene u Kolumbiji od najfinijih sorti kakaovca, koristeći isključivo kakao maslac tih istih zrna te kolumbijski šećer. Upravo zbog toga te čokolade imaju jedinstveni okus svog podrijetla.

Čokolade su dostupne u maloprodaji u ograničenim količinama i samo u odabranim trgovinama i to u Zagrebu u trgovinama Mrkvica na tri lokacije (Ljudevita Posavskog 34, Grada Mainza 11, Bukovačka cesta 27), u Splitu u delikatesnoj trgovini Uje Deli (Zadarska 13) te u Dubrovniku u koncept trgovini KAWA (Hvarska 2).

"Čokolada je fine kremaste teksture i istaknutih nota karameliziranog mlijeka, a u našoj interpretaciji tu smo čokoladu sparili s hrskavo pečenim sjemenkama bundeve i morskom soli što je kombinacija koju je teško predočiti, već je jednostavno morate probati." zaključio je Stiv Kahlina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. rujan 2023 07:06