StoryEditor
#SAMOJAKO

CUPCAKES & BAGELS: Tihana Canjuga je u Stuttgartu u jeku pandemije otvorila kafić posvećen poznatom američkom desertu!

Ružičasti kauč, tapeta s tropskim uzorkom i golemi neonski natpis “Cupcake” već će vam na prvu privući pozornost, bilo da kročite u novootvoreni stuttgartski kafić Varaždinke Tihane Canjuge ili je zapratite na društvenim mrežama
 Franzi Molina

No, ono pravo oduševljenje sve obožavatelje slatkog obuzet će tek kad ugledaju police pune omiljenih američkih biskvitnih kolačića ukrašenih raznovrsnim kremama. Kao što vas je zid Tihaninog kafića odmah upozorio, ovo je mjesto kojim vladaju cupcakesi. Kafić Cupcakes & Bagels Tihana je otvorila sa suprugom Bojanom nakon pet godina boravka u njemačkom gradu manjem od Zagreba, u koji su odselili u potrazi za boljim sutra. To možda ne bi bilo neobično da se otvorenje nije dogodilo usred pandemije!

BORBA S BIROKRACIJOM

- Oduvijek sam znala da ću otvoriti nešto svoje, ali nisam znala što. Nakon četiri godine u Njemačkoj pojavila se prilika pa smo krajem 2018. suprug i ja krenuli na tečajeve za samozaposlenje i počeli tražiti lokaciju. Kad smo našli prostor u staroj zgradi u povijesnom dijelu grada, napravili smo poslovni plan i razradili svoju ideju jer sam htjela ponuditi nešto čega nema. A nema ni cupcakesa i bagelsa, iako zbog obližnje američke baze u Stuttgartu živi puno Amerikanaca. Budući da sam smatrala da cupcakesi ne bi bili dovoljni da platim najamninu, a veliki sam fan doručka, odlučili smo uz slastice nuditi i doručak cijeli dan - započinje Tihana Canjuga svoju priču, koja se zapravo ne razlikuje mnogo od realnosti brojnih hrvatskih ugostitelja.

Franzi Molina
 

- Htjeli smo već prošle godine otvoriti pa smo naišli na suludu birokraciju koja je sve odgodila. Napokon smo se nedavno približili otvaranju pa nas je zatekla korona - nastavlja. Kad su u Stuttgartu proglasili da se kafići i restorani mogu otvoriti isključivo za dostavu i preuzimanje na lokaciji, Tihana i Bojan odlučili su ipak pokušati jer financijski nisu imali drugog izbora.

- Ljudi su bili doista solidarni s malim kafićima i lokalnim dućanima pa su više kupovali, što je stvarno pomoglo. Jednostavno je bila tako velika potpora zajednice u Stuttgartu i imali smo toliko posla da sam morala zaposliti dvije osobe. Tih nekoliko tjedana što smo radili u koroni omogućilo nam je da se naviknemo na prostor, kao i na kuhinju i aparate, umjesto da se na to navikavamo kad doista otvorimo. Dobili smo i novčanu pomoć od države u obliku fondova za male poduzetnike, što je olakšalo period šoka - istaknula je. Kako ih korona nije mogla spriječiti da ipak otvore, tako ih ni prethodne birokratske zavrzlame nisu uspjele natjerati da od cijelog projekta odustanu. Dok je čekala sve dozvole, Tihana je shvatila da joj ne odgovara samo sjediti i kršiti ruke. Umjesto tog počela je raditi svoje cupcakese i stvarati od njih brend, u čijem oblikovanju joj je pomogla i grafička dizajnerica Marijana Marušić iz Merigrafiq Studia, koja je stvorila vizualni identitet brenda Cupcakes & Bagels.

Franzi Molina
 

Tihana je potom u unajmljenoj kuhinji počela stvarati deserte, a na račun njihova lijepog izgleda i izvrsnog okusa, zainteresirani partneri počeli su se javljati sami od sebe i time joj pokazali da Nijemci nisu tako suzdržani i zatvoreni kako se isprva čine. - Moje su stvari jako moderne, a s obzirom na to što se prije u Stuttgartu moglo naći, očekivala sam da će Nijemci biti rezervirani prema mojim cupcakesima, no bili su oduševljeni jer takve ponude nema nigdje drugdje, da im je u isto vrijeme i lijepo i fino. Nijemci jako vole Ameriku i vole putovati pa ih je većina bar jednom probala američke cupcakese, koje povezuju sa slatkim kremama punima šećera, dok su moji cupcakesi lagani jer koristim mousseove, a ne teške kreme. To im je bilo pravo otkriće - objašnjava. U Cupcakes & Bagels Tihana svaki tjedan priprema šest različitih vrsta cupcakesa s okusima kao što su primjerice banana s čokoladnim ganacheom od sojinog mlijeka, snickers s kremom i karameliziranim kikirikijem ili pina colada, red velvet ili pak kombinacija malina i mascarpone sira, a peče ih svako jutro kako bi uvijek bili svježi.

Same vrste ovise o sezoni, nadahnuće pronalazi i u bogatoj arhivi svog uspješnog gastro bloga Just Cake a Cupcake, a upravo su njeni omiljeni recepti s bloga postali temelj njena slastičarskog biznisa u inozemstvu. - Budući da sam dugo pisala blog, imam jako puno svojih recepata koje preoblikujem na različite načine. Vizualna sam osoba pa se inspiriram i kolegama blogerima, pogotovo onima iz Hrvatske.

VEGANSKE SLASTICE

Osim iz njene arhive, inspiracija nekad dolazi i putem poslovnih prilika, a upravo su tako nastali njeni popularni veganski cupcakesi, koje nikad zapravo nije planirala.

- Prošle godine sam radila na jednom veganskom festivalu i morala sam smisliti cijeli veganski meni. Iz potrebe sam počela eksperimentirati s veganskim desertima i tu je nastao pravi boom. I to opet jer lijepe, fine i veganske hrane nije bilo u ponudi. Inače nije lako napraviti veganske cupcakese i vegansko slastičarstvo je općenito nešto na čemu se mora neprestano raditi i puno učiti jer nemaš jaje i maslac na koje se možeš osloniti za konzistenciju. Svoje cupcakese pritom ne volim baš promicati samo kao veganske nego smatram da su to cupcakesi s drugim sastojcima - iskrena je Tihana.

Franzi Molina
 

Kako bi nadopunila svoju ponudu, odlučila je uvesti i sendviče u bagel pecivu za sve željne nečega slanog: - Imamo četiri vrste bagela, od kojih se avokado bagel najbolje prodaje. Osobno sam mislila da će se onaj s pršutom prodavati više, no nije tako. Nudimo i veganski bagel s krem sirom od badema. Iako se ne prodaje jednako dobro kao veganski cupcakesi, zbog njega nam ipak dolaze ljudi izvan Stuttgarta koji nemaju gdje probati takve stvari pa kupe i ostalo. Za kraj je podijelila s nama i jedan savjet, koji nas je sve nasmijao: - Najbolji savjet, koji nekad ni sama ne slušam, jest da se na početku pročita cijeli recept! Jako je bitno prvo pripremiti sastojke. Kad se sjetiš da želiš nešto raditi, odi prvo pročitati recept pa onda možeš dalje - zaključila je Tihana Canjuga.

Cupcakesi s vanilijom i jagodama (12 komada)

ZA TIJESTO:

150 g maslaca sobne temperature
150 šećera
150 g brašna
2 jaja
1 žličica sode
1 vanilin šećer
2 žlice mlijeka
oko 250 g jagoda nasjeckanih na manje komadiće

ZA KREMU:

200 g mascarpone sira
200 ml vrhnja za šlag
pasta od vanilije ili 1 vanilin šećer
50 g šećera u prahu
jagode za ukras

Franzi Molina
 

Sve sastojke za tijesto osim mlijeka i jagoda stavite u mikser i miksajte oko 4-5 minuta dok se ne spoje. Masa mora biti svijetla i udvostručiti volumen. Mikser stavite na najmanju brzinu i dodajte dvije žlice mlijeka i miksajte još oko 30 sekundi. Nakon toga dodajte usitnjene jagode i špatulom lagano promiješajte. Punite 12 košarica i pecite na 180 stupnjeva 18-20 minuta. Napravite test drvenim štapićem da vidite da su pečeni. Potpuno ohladite. Za kremu sve sastojke stavite u mikser i miksajte dok ne očvrsne. Ukrasite cupcakese kako vam odgovara - može i samo žlicom, ali ako imate kakve nastavke za ukrašavanje, iskoristite ih. Na to stavite polovicu jagode i to je to.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 06:22